Du iš trijų Baltijos šalių gyventojų įsigytų būstą iš karto, kai tik galėtų

Iš nuomojamų patalpų gyventojai išsikraustytų iš karto kai galės sau leisti įsigyti būstą, o kas dešimtas būstą pirktų tik tada, kai ras savo svajonių namus. 

interjeras9Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

68 proc. latvių, 69 proc. lietuvių ir 72 proc. estų yra įsitikinę, kad įsigys būstą, kai tik leis finansinės galimybės.„Apklausos duomenys rodo, kad Baltijos šalių gyventojams nuosavo būsto įsigijimas yra svarbus ir gyvenimas nuosavuose namuose vertinamas labiau nei nuomojamam būste.

Žmonės vertina galimybę įsirengti būstą pagal savo norus ir poreikius bei nori patys apsispręsti dėl būtinų būsto patobulinimų. Tačiau skirtingose šalyse situacija skiriasi, kai kuriose šalyse nuomotis būstą yra populiariau, nei kitur. Pavyzdžiui, bendrai Europos Sąjungoje (ES) apie 70 proc. gyventojų gyvena savo nuosavybėje.

Baltijos šalyse šis skaičius viršija ES vidurkį: Latvijoje ir Estijoje savo būste gyvena 81 proc., Lietuvoje – 89 proc., o Vokietijoje, Austrijoje ir Danijoje nuosavame būste gyvena tik 50-60 proc. gyventojų“, – sako „Luminor“ būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Daugiau kaip trečdalis respondentų Lietuvoje kaip svarbų aspektą įsigyjant nuosavą būstą įvardija pasitikėjimą savo ateities planais, 27 proc. – pradinės įmokos būsto paskolai sukaupimą, 26 proc. – situaciją, kai nuomotis tampa brangiau negu mokėti būsto kredito įmokas.

Lietuvoje 42 proc. vyrų mano, kad apsisprendžiant įsigyti būstą labai svarbi aplinkybė – pasitikėjimas savo ateities planais, tuo tarpu šia aplinkybę svarbia laiko tik beveik trečdalis (32 proc.) apklaustų moterų.

„Banko duomenys taip pat rodo, kad pradinis būsto paskolos įnašas daugiausiai keblumų kelia jaunesniems klientams, kurie pradėjo dirbti palyginti neseniai ir turi mažesnį negu 10 metų darbo stažą. Klientai, besikreipiantys dėl būsto paskolos, dažniausiai yra 30-36 metų asmenys, kurie turi stabilų darbą, jau yra sukaupę santaupų ir trokšta nuosavo gyvenamojo ploto“, – aiškina banko ekspertė.

Tik maždaug kas dešimtas (11 proc.) apklausos dalyvis mano, kad būstą turėtų įsigyti tik tuomet, kai ras savo svajonių būstą. Šis atsakymas populiaresnis tarp jaunimo ir senjorų, o vidutinio amžiaus respondentai svajonių būsto įsigijimą vertina skeptiškiau.

Top