„Moody's Investors Service“ antrąkart sumažino Ukrainos skolinių įsipareigojimų reitingą

Tarptautinė reitingų agentūra dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ne tik sumažino pastarosios šalies skolinių įsipareigojimų reitingą, bet ir jo perspektyvą iki neigiamos.

moodysNuotrauka: Moody's

Šįkart „Moody’s“ Ukrainos reitingą nusmukdė vienu laipteliu žemyn iki Caa3, po sumažinimo kovo pradžioje iškart dviem padalomis, pabrėždama, kad Ukraina gali susidurti su „ilgesniu kariniu konfliktu, nei „Moody's“ iš pradžių tikėjosi“.

Dėl to „didėja skolos restruktūrizavimo ir nuostolių privataus sektoriaus kreditoriams tikimybė“, teigiama agentūros pranešime.

Nepaisant tarptautinės bendruomenės solidžios finansinės paramos, skirtos padėti tenkinti neatidėliotinus Ukrainos poreikius, „tikėtina, kad dėl to gerokai išaugusi valstybės skola vidutinės trukmės laikotarpiu pasirodys esanti netvari“ ir gali „apsunkinti galimybes toliau gauti oficialų finansavimą“.

Praėjusią savaitę JAV Kongresas patvirtino milžinišką 40 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketą, skirtą padėti kovoti su

Rusija ir palaikyti vyriausybės veiklą. Kaip jau buvo skelbta, kovo mėnesį buvo skirtas 14 mlrd. dolerių pagalbos paketas.

Tarptautinis valiutos fondas kovą patvirtino 1,4 mlrd. JAV dolerių vertės pagalbos paketą karo draskomai šaliai, o Pasaulio bankas skyrė 350 mln. dolerių paskolą, kuri yra daugiau kaip 700 mln. dolerių paketo dalis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis reigė, kad jo vyriausybei reikia 7 mlrd. dolerių per mėnesį, kad išlaikytų šalies ekonomiką, o „Moody's“ vertinimu, Ukrainai šiais metais prireiks maždaug 50 mlrd. dolerių finansavimo.

Agentūra prognozuoja, kad Ukrainos ekonomika 2022-aisiais susitrauks 35 procentais.

Top