Planuojantiems išleistas akcijas ir obligacijas įtraukti į vertybinių popierių biržą išlaidas gali sumažinti INVEGOS subsidijų priemonė

Įmonės, kurios ieško, kaip pritraukti daugiau kapitalo, kuomet rinkoje skolintis tradiciniais būdais nepavyksta, gali išleisti savo akcijas ar obligacijas. Tai yra vienas iš alternatyvių būdų pritraukti papildomų lėšų veiklai, tačiau kol kas šis būdas nėra toks populiarus, o ypač tarp smukliojo ir vidutinio verslo atstovų.

invegaNuotrauka: © Invega

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (toliau – INVEGA), skatindama verslą diversifikuoti finansavimo šaltinius, teikia subsidijas pagal priemonę „Vertybinių popierių įtraukimo į vertybinių popierių biržą skatinimas“, kuria pasinaudojusios labai mažos, mažos arba vidutinės įmonės (toliau – MVĮ) gali susigrąžinti dalį išlaidų, patirtų išleidžiant akcijas ir (arba) obligacijas, siekiant jas įtraukti į vertybinių popierių biržą.

Savo patirtimi išleidžiant obligacijų emisiją su INVEGA sutiko pasidalyti UAB „InMedica“ generalinis direktorius Kęstutis Broniukaitis. UAB „InMedica“ obligacijų emisiją jau išleido antrą kartą, todėl yra sukaupusi patirties, kuria dalijasi su svarstančiais ieškoti įvairesnių galimybių verslo plėtrai.

„Akcijų ar obligacijų išleidimas vertybinių popierių biržoje – tai alternatyvus įmonės finansavimo šaltinis. Mūsų įmonei, kuri vykdo įtemptą plėtrą, yra reikalingi ir dideli resursai. Žinoma, iki pirmosios obligacijų emisijos išleidimo naudojomės visais tradiciniais skolinimosi būdais – suteiktu kapitalu, bankiniu kreditavimu. Tačiau skolinantis per bankus mums trūkdavo užstato, nes įmonė neturi ilgalaikio turto, kurį galėtų įkeisti bankui, o įmonės vienintelis turtas yra mūsų pacientai. Todėl pradėjome galvoti apie galimus alternatyvius paskolos gavimo būdus ir nusprendėme pasiskolinti biržoje ir labai tuo džiaugiamės, nes tai prisidėjo prie mūsų veiklos išplėtimo“, – įmonės patirtimi dalijasi UAB „InMedica“ generalinis direktorius Kęstutis Broniukaitis.

Pasak įmonės vadovo, akcijų ir obligacijų išleidimas yra du labai skirtingi dalykai, tačiau visą procesą palengvino darbas su atsakingais asmenimis, kurie pasirūpino sklandžiu obligacijų išleidimu, padėjo paruošti dokumentus ir prižiūrėjo visą išleidimo procesą. Ir nors atrodė, kad laukia ilgas kelias, kol bus išleista obligacijų emisija, tik pradėjus visą procesą paaiškėjo, kad tai daug paprasčiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kaip teigia K. Broniukaitis, jei įmonė svarsto galimybę išleisti akcijas ar obligacijas, pagrindinis klausimas, į kurį turėtų atsakyti sau – kur įmonė tuos pinigus panaudos. „Įmonė turi aiškiai suprasti, kad tie pinigai yra paskolinti, o ne padovanoti, kas reiškia, kad įmonė turi juos sėkmingai įdarbinti, kad jie sugeneruotų tau grąžą, o jei įmonei nepavyks to padaryti – ateis diena, kai reikės visus paskolintus pinigus grąžinti ar kitais būdais refinansuoti, o tuomet įmonė gali susidurti ir su finansiniais sunkumais“, – teigia UAB „InMedica“ vadovas.

Apsisprendusiems eiti į kapitalo rinką, INVEGA gali sumažinti finansavimo naštą kompensuodama verslui dalį išlaidų, patiriamų įtraukiant išleistus vertybinius popierius į vertybinių popierių biržą. „Vertybinių popierių įtraukimo į vertybinių popierių biržą skatinimas“ priemone gali pasinaudoti labai mažos, mažos arba vidutinės įmonės, kurios siekia įtraukti vertybinius popierius į reguliuojamos rinkos operatoriaus AB Nasdaq Vilnius reguliuojamą vertybinių popierių rinką ir (arba) alternatyviąją vertybinių popierių rinką „First North“ ir kompensuoti 50 proc. patirtų tinkamų finansuoti išlaidų, susijusių su akcijų ir (ar) obligacijų įtraukimu į vertybinių popierių biržą.

Maksimali subsidijos suma, kai įmonė išleidžia akcijas, kurios tinkamai įtrauktos į vertybinių popierių biržą, yra 100 tūkst. Eur, o obligacijų išleidimo atveju – 50 tūkst. Eur.

„Dėl subsidijos gali kreiptis ir tie verslai, kurie jau yra įtraukę akcijas ar obligacijas į vertybinių popierių biržą, tačiau tokiu atveju akcijos ir obligacijos negali būti įtrauktos į biržą iki priemonės aprašo įsigaliojimo dienos – 2021 m. liepos 21 d., – pasakoja INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė Kristina Račkauskaitė-Liandzbergienė. – Suprantame, kad skolintis įmonės plėtrai tradiciniais būdais yra patogiausia, tačiau ne visiems verslams pavyksta gauti finansavimą įprastu keliu, o alternatyvūs finansavimo šaltiniai vis dar neišbandyti. Todėl ir buvo nuspręsta sukurti priemonę, kuria norėjome paskatinti MVĮ apsvarstyti akcijų ir obligacijų išleidimo galimybę ir šių vertybinių popierių įtraukimą į biržą.“

INVEGA dar kartą primena, kad įmonėms, kurios galvoja apie žengimą į vertybinių popierių biržą ir nori sumažinti finansinę naštą, kvietimas teikti paraiškas dėl subsidijos gavimo pagal priemonę „Vertybinių popierių įtraukimo į vertybinių popierių biržą skatinimas“ galioja iki 2022 m. birželio 30 d. arba kol bus paskirstyta priemonei skirta suma. Paraiškos teikiamas adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Top