Nuo koronaviruso ir Kinijos nukentėjusiam verslui - daugiau nei pusė milijardo eurų paskolų

Ekonomikos ir inovacijų ministerija derina šią priemonę su Europos Komisija.

euro laivelis0ilgasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Spartesnio atsigavimo siekiančioms įmonėms, tarp jų ir nukentėjusioms nuo Kinijos sankcijų, turėtų būti išdalinta dar 400 mln. eurų lengvatinių paskolų – pinigai būtų paimti iš tiesioginių COVID-19 paskolų portfelio.

Pagal ją įmonės trejiems metams galėtų gauti lengvatines paskolas apyvartai arba iki aštuonerių metų trukmės – investiciniams projektams. Palūkanos siektų 0,1-1,69 proc., pranešė ministerija. 

„Projekte numatyta, kad bus suteikiamos tiesioginės „Invegos“ paskolos apyvartinėms lėšoms (...) smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams ir didelėms įmonėms, kurių pagrindinė veikla įtraukta į karantino metu ribojamų ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašą bei kurie pateiks įrodymus, kad neturi galimybės gauti finansavimo rinkoje prieinamomis sąlygomis“, – BNS komentavo ministerija.

Anot jos, jei EK pritars, bus pasirašytas ministrės įsakymas ir priemonė pradės galioti, o paskolos bus teikiamos iš „Invegos“ lėšų. Planuojama, kad lėšų iš biudžeto tam nereikės.

Lietuva taip pat derina su EK 130 mln. eurų paskolų paketą sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančioms įmonėms. Lengvatinės iki dvejų metų trukmės iki 5 mln. eurų (grupės – iki 10 mln. eurų) paskolos būtų teikiamos apyvartinėms lėšoms.  

Pagalbos priemones nuo Kinijos nukentėjusioms įmonėms ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį aptars su Europos Komisijos vicepirmininke Margrethe Vestager (Margrete Vestager).

„Norime kuo greičiau sulaukti teigiamo atsakymo, be kurio Lietuva negali įmonėms skirti finansinės paramos“, – pranešime sakė A. Armonaitė. 

Ministrė taip pat prašys M. Vestager paremti Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos iniciatyvą kuo greičiau parengti naują priemonę susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, pavyzdžiui, Lietuvos santykių su Kinija krizei.

Top