Taivanas siūlo milijardo JAV dolerių vertės paskolų fondą Lietuvos ir Taivano projektams

Taivano Nacionalinės plėtros tarybos ministras Ming-Hsin Kungas pranešė, kad į fondo pinigus galės pretenduoti bet kuris projektas, kurio nauda bus Taivano ir Lietuvos ekonomikoms.

taiwan g72f3555eb 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Taivano siūlomas milijardo JAV dolerių vertės paskolų fondas bus skirtas bendriems abiejų šalių projektams, sako Taivano Nacionalinės plėtros tarybos ministras Ming-Hsin Kungas.

„Yra daugybė sričių, kuriose galime bendradarbiauti. Kai spalį lankiausi Lietuvoje, įvyko apie 240 abiejų šalių verslininkų susitikimų, kur buvo pristatyti kai kurie projektai. Į juos ir bus nutaikytos šios investicijos“, – antradienį po susitikimo su ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite spaudos konferencijoje sakė Ming-Hsin Kungas.

Pasak ministro, kalbama apie įvairias investicijų sritis, tarp kurių – puslaidininkių pramonė, automobilių gamyboje naudojamos mikroschemos. Konkrečių projektų ir terminų Taivano vyriausybės atstovas kol kas neįvardijo.

Lietuvos ekonomikos ir investicijų ministrė A. Armonaitė po susitikimo teigė, kad fondo lėšomis galėtų pasinaudoti puslaidininkių ir lazerių gamybos, biotechnologijų sektorius.

Praėjusią savaitę Taivanas paskelbė, kad įsteigs 200 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms į Lietuvos pramonę.

Taivanas ekonominius ryšius su Lietuva aktyviai plėtoja po to, kai rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė, dėl kurios protestus reiškia Kinija, sustabdžiusi krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, be to, buvo išbraukusi Lietuvą iš muitinės sistemų.

Taivanas tokius Kinijos veiksmus laiko tarptautinės teisės pažeidimu. 

Lietuvos eksportas į Taivaną 2020 metais siekė 19 mln. eurų (0,1 proc. viso Lietuvos eksporto), o importas iš Taivano – 66 mln. eurų (0,2 proc. viso Lietuvos importo).

Top