Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą „Fitch Ratings“ patvirtino dar kartą

Dabartinis Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingas pagal kredito reitingų agentūrą „Fitch Ratings“ yra A su stabilia perspektyva.

Fitch Ratings logoNuotrauka: © Fitch Ratings

Agentūros ekspertų sprendimą dėl Lietuvos reitingo lėmė patikima Europos Sąjungos narystės palaikoma politinė kryptis ir „A“ reitingą turinčių šalių medianą viršijantys valdysenos rodikliai. Lietuvos ekonomika yra maža ir atvira, tačiau atsparus eksporto sektorius ir ribotas makroekonominis disbalansas padėjo sumažinti COVID-19 pandemijos poveikį šalies ekonomikai. 

Nuo paskutinės peržiūros Lietuvos ekonominės perspektyvos pagerėjo. Po labai nedidelio sumažėjimo – tik 0,1 proc., 2020 m. „Fitch Ratings“ prognozuoja, kad ekonomika šiemet augs 4,9 proc., o 2022 m. – 3,9 proc.

„Fitch Ratings“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2020 m. sausį, kai ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas iš „A-„ į „A“.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą „A+“ (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – „A2“ (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ – „A (aukštas)“ (stabili perspektyva).

Kredito agentūros pranešimą galite rasti ČIA.
 
Papildoma informacija:

Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„Fitch Ratings“ bendrovė priklauso įtakingų kredito reitingo agentūrų grupei, tokių kaip „Standard & Poor's“ ir „Moody's Investor Service“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Top