Konkurencijos taryba: INVEGOS paskolos gali sukelti rizikas

INVEGA teikdama verslui paskolas rinkos sąlyogmis, o tai ir kelios kitos priemonės gali išskirti ją kaip privilegijuotąją kitų skolintojų atžvilgiu.

50Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Vyriausybės sprendimas leisti „Invegai“ teikti verslui paskolas rinkos sąlygomis galėtų sudaryti jai palankesnes veiklos sąlygas, o tai pažeistų įstatymą, teigia Konkurencijos taryba.

Ji įspėja, jog siekiant išvengti privačių bankų ir kitų rinkos dalyvių diskriminavimo bei neteisėtos valstybės pagalbos, būtina atskirti „Invegos“ neūkinę ir komercinę veiklą, taip pat įvertinti poveikį konkurencijai.

„Svarbu užtikrinti, kad „Invegai“ nebūtų sudaryta palankesnių sąlygų, pavyzdžiui, tokiai veiklai nebūtų skiriamas viešasis finansavimas, antraip gali būti pažeistas Konkurencijos įstatymas, o bendrovė gautų neteisėtą valstybės pagalbą“, – pranešime sakė tarybos narė Medeina Augustinavičienė.

Pasak tarybos, būtina atskirti skirtingų „Invegos“ veiklų išlaidas, finansavimą ir pajamas, kad būtų išvengta konkurencijos iškraipymo, kai valstybės lėšos neūkinei veiklai skiriamos komercinei veiklai.

Neatskyrus veiklų kiltų rizika, kad bendrovė būtų privilegijuojama, jai būtų suteikiama išskirtinė nauda prieš konkurentus.

Taryba įvertino du Vyriausybės nutarimų projektus, kuriais norima leisti „Invegai“ investuoti laisvas lėšas ir teikti verslui ne tik lengvatines paskolas, bet ir paskolas rinkos sąlygomis.

Be to, ketinama didinti „Invegos“ įstatinį kapitalą nuo 8,7 mln. iki 50 mln. eurų, investuojant valstybės lėšas.

Top