Bankų ir kredito unijų bendrų bankomatų tinklo projektas vystomas toliau

Lietuvos banko valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus teigimu, šio projekto įgyvendinimas „sekasi gerai“. Metų sandūros laikotarpyje jau turėtų prasidėti realūs darbai. Sumanymas kurti bendrą bankų ir kredito unijų bankomatų tinklą kilo dėl augančio pinigų išsigryninimo poreikio regionuose ir nuo naujųjų metų atsirasiančios prievolės atlyginimą mokėti bankiniu pavedimu.

atm 1524871 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Vyksta derybos su infrastruktūros tiekėju, yra pasirašytas non-disclosure agreement (neatskleidimo susitarimas - BNS)“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete salė G. Šimkus. Jo teigimu, sutartis su įrangos tiekėju turėtų būti pasirašyta iki šių metų pabaigos.

„Tada prasidės jau tie darbai, kurie susiję su prieigos fizinių vietų patikinimu bei įvertinimu, tada įrangos užsakymas ir bankomatų vietų paruošimas“, – aiškino G. Šimkus. Pasak jo, papildomi bankomatai bus įrengiami ir kai kuriose vietovėse, kur yra „Perlo“ terminalai, nes pastarieji nėra lygiaverčiai bankomatams. Anot G. Šimkaus, tokių vietų bus iki dešimt.

„Ne visada yra užtikrinama pakankama grynųjų pinigų pasiūla, yra ribotas darbo laikas ir kainos aspektai“, – tvirtino LB vadovas.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas įspėjo, kad situacija šalyje gali pasikeiti nuo sausio, kai darbuotojai nebegalės atlyginimų gauti grynaisiais. Jis pabrėžė kad dažniausiai pinigų bankomatuose pritrūksta turgaus dienomis, savaitgaliais.

Tuo tarpu socialdemokratas Liudas Jonaitis LB siūlo keisti naujų bankomatų žemėlapį.

„Kur yra bažnyčia ten turi būti ir bankomatas. Šiaurės Lietuvoje keli taškiukai yra, Žiemgaloje – irgi“, – aiškino L. Jonaitis.

Pagal LB planą papildomi bankomatai turi atsirasti 100 vietovių, kuriose jų šiuo metu nėra, o iš viso jie bus prieinami 191 šalies mieste ir miestelyje.

Šiuo metu šalyje veikia 1044 bankomatai, daugiau nei 2,2 tūkst. „Perlo“ terminalų, grynųjų pinigų galima išsiimti „Maximos“, „Iki“ ir „Rimi“ kasose bei „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ kioskuose – iš viso apie 5 tūkst. vietų. Septynios šalies finansų ir kredito įstaigos („Swedbank“, SEB, „Luminor“, Šiaulių bankas, „Citadele“, „Revolut Payments“ ir Lietuvos centrinė kredito unija) šiemet birželį įsipareigojo per vienerius metus padvigubinti vietovių, kuriuose galima išsigryninti pinigų, skaičių.

Šiuo metu 73 proc. gyventojų artimiausią bankomatą pasiekia iki 5 kilometrų, o 82 proc. – iki 10 kilometrų atstumu. Pasak LB vadovo, įgyvendinus Lietuvos padegimo bankomatais planą, šie rodikliai turėtų būti atitinkamai 99 proc. ir ne mažiau kaip 90 procentų.

Top