„European Merchant Bank“ nuostolis šiemet sumažėjo beveik 4 kartais

Specializuoto banko licenciją turintis bankas per tris šių metų ketvirčius patyrė 654 tūkst. eurų nuostolių, tai yra daug mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai, kuomet nuostolis siekė 2,526 mln. eurų. Bankas pelningai dirbo tik trečiąjį ketvirtį per kurį uždirbo 55 tūkst. eurų.

embankNuotrauka: © „European Merchant Bank“

Šiemet bankas gavo 2,895 mln. eurų pajamų (pernai sausį-rugsėjį – 77 tūkst. eurų), iš jų 2,41 mln. eurų teko grynosioms mokesčių ir komisinių pajamoms, o 630 tūkst. eurų – grynosioms palūkanų pajamoms, teigiama „European Merchant Bank“ šių metų trijų ketvirčių veiklos ataskaitoje.

Pasak „European Merchant Bank“ valdybos pirmininko Ekmelo Cilingiro (Ekmelo Čilingiro), trečiąjį ketvirtį uždirbtas pelnas rodo, kad bankas eina teisingu keliu.

„Bankas ir toliau investuos į verslo plėtrą, kad įgyvendintų savo užmojus. Mūsų pagrindinis tikslas – suteikti finansavimą Lietuvos mažoms ir vidutinėms įmonėms, ir mes tvirtai tikime, kad specializuota banko licencija padės mums įgyvendinti šį tikslą ir padėti Lietuvos ekonomikai“, – pranešime žiniasklaidai sakė E. Cilingiras.

„European Merchant Bank“ veiklos išlaidos šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais siekė 3,594 mln. eurų (per 2020-ųjų devynis mėnesius – 2,601 mln. eurų).

Banko turtas per šių metų devynis mėnesius padidėjo 70,4 proc. ir rugsėjo pabaigoje siekė 85,509 mln. eurų, klientams suteiktų paskolų portfelis, kuris metų pradžioje buvo tik 1,99 mln. eurų, išaugo iki 29,651 mln. eurų. 

„European Merchant Bank“ paskolų portfelio struktūroje rugsėjo pabaigoje dominavo nekilnojamojo turto (27 proc. viso paskolų portfelio), apdirbamosios gamybos (27 proc.), transporto ir saugojimo (16 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos (7 proc.) sektoriai.

Pasak „European Merchant Bank“ vadovo Sarpo Demiray (Sarpo Demirajaus), šiuo metu bankas teikia dviejų rūšių finansavimo paslaugas verslui, tačiau artimiausiu metu planuoja plėsti finansavimo paslaugų spektrą.

„Šiuo metu savo klientams Lietuvoje dažniausiai teikiame apyvartinio kapitalo paskolas ir investicines paskolas, o tai gerai atitinka dabartinę ekonominę situaciją. Pirma, jaučiame, kad Lietuvos įmonės ir toliau investuoja į plėtrą, kurią galime paremti investicinėmis paskolomis. Antra, didėjant įvairių žaliavų ir energetikos produktų kainoms, Lietuvos įmonės yra suinteresuotos gauti iš mūsų finansavimą apyvartiniam kapitalui“, – pranešime žiniasklaidai sakė S. Demiray.

Anot jo, netrukus bankas savo klientams Lietuvoje ketina pasiūlyti lizingo ir kitas mokėjimo paslaugas.

„Planuojame plėstis ir į kitus ekonomikos sektorius – šiuo metu „European Merchant Bank“ mato didelį potencialą atsinaujinančiosios energijos, maisto ir žemės ūkio sektoriuose“, – tvirtino S. Demiray.

Jis prognozuoja, kad 2021 metų  pabaigoje banko paskolų portfelis padidės iki maždaug 37 mln. eurų, o tai lems auganti Lietuvos ekonomika, auganti banko klientų bazė, aktyvi partnerystė su Lietuvos verslo asociacijomis ir esamų klientų rekomendacijos. 

„European Merchant Bank“ pritrauktų indelių portfelis rugsėjo pabaigoje siekė 69,921 mln. eurų ir per devynis mėnesius išaugo 85,7 proc., akcinis kapitalas padidėjo 48,5 proc. (5 mln. eurų) iki 15,3 mln. eurų.

Europos Centrinis Bankas (ECB) specializuoto banko licenciją „European Merchant Bank“ suteikė 2018-ųjų gruodį. Jis gali teikti pagrindines banko paslaugas – priimti indėlius, skolinti lėšų, teikti lėšų pervedimo ir kitas įprastas paslaugas, išskyrus investicines paslaugas. 

100 proc. „European Merchant Bank“ akcijų priklauso Maltoje registruotai bendrovei „Akce Holding Malta“.

Top