INVEGA kelis kartus didina garantijų paskoloms sumas

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) didina smulkiajam ir vidutiniam verslui (SVV) teikiamų garantijų už paskolas maksimalią sumą iki 5 mln. eurų,  verslui palankesnė tampa ir valstybės pagalbos de minimis skaičiavimo tvarka. Tikimasi, kad pakeitimai suteiks verslui dar daugiau galimybių skolintis verslo palaikymui ir augimui, kas yra ypač aktualu įmonėms, vis dar kovojančioms su Covid-19 pasekmėmis, ar susiduriančiomis su papildomais iššūkiais dėl trūkinėjančių tiekimo ir atsiskaitymų grandinių prekyboje su Kinija.

invegaNuotrauka: © Invega

„Padidėjusios žaliavų kainos, energijos kainų šuolis, dėl geopolitinių priežasčių su Kinija susidarę tiekimo grandinių ir atsiskaitymų sutrikimai daro neigiamą poveikį daugeliui Lietuvos verslo sektorių: sumažėjo klientų, užsakymų, stringa prekių judėjimas, padidėjo logistikos kainos ir išaugo apyvartinio kapitalo poreikis. INVEGA, išduodama garantiją už paskolą, gali prisiimti didžiąją dalį su paskolos grąžinimu susijusios rizikos bei sumažinti finansų įstaigų prašomo užstato poreikį, todėl  nusprendėme atnaujinti paskolų garantijų sąlygas taip, kad valstybės garantijos dar labiau padėtų verslui ir augintų jo konkurencingumą“, – sako INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Nuo 2021 m. lapkričio 13 d. įsigaliojus naujoms paskolų individualių garantijų teikimo sąlygoms, maksimali garantijos suma, kuri teikiama už verslo imamas paskolas bankuose ar kitose finansų įstaigose, su kuriomis INVEGA yra sudariusi bendradarbiavimo sutartis, sieks 5 mln. eurų (anksčiau – 1,5 mln. eurų). Tuo pačiu atsiranda galimybė gauti net kelias maksimalaus dydžio garantijas – nuo šiol SVV įmonės garantijų likučių suma galės siekti iki 10 mln. eurų (buvo ne daugiau kaip 1,5 mln. eurų).

Anot K. Motiejūno, šie pakeitimai tapo įmanomi dėl verslui palankesnės de minimis pagalbos skaičiavimo tvarkos. De minimis pagalba paskolos gavėjui bus skaičiuojama palankiausiu būdu, atsižvelgiant į paskolos gavėjo dydį, kredito reitingą, paskolos terminą ir jos tikslinę paskirtį. Tai reiškia, kad kuo įmonė yra finansiškai stipresnė, tuo paskolos suteikimo rizika yra mažesnė, ir mažesnė valstybės pagalbos suma bus išnaudojama gaunant garantiją. Taip mažiau rizikingiems projektams galės būti suteikiama didesnė garantija, o jeigu didesnės garantijos nereikia, būtų pasiliekama galimybė pasinaudoti papildoma valstybės pagalba ateityje.

Apie INVEGĄ

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ – LR Vyriausybės įkurta nacionalinė plėtros įstaiga, skirta padėti Lietuvos verslui gauti reikiamą finansavimą. INVEGA efektyviai įdarbina mokesčių mokėtojų pinigus, kompetentingai vertina riziką ir orientuojasi į visos šalies gerovę kuriančius verslo projektus: jos suteikiamos garantijos padeda išspręsti nepakankamo ar nepatrauklaus finansų įstaigoms užstato problemą, administruojamos ir tiesiogiai teikiamos lengvatinės paskolos, subsidijų bei rizikos kapitalo priemonės palengvina finansavimo gavimą.

Top