SEB trečiojo ketvirčio rezultatai: ekonomika išliko aktyvi

Banko turimais duomenimis nedarbas mažėjo, įmonės kūrė ir dirbo toliau, o gyventojų pajamos augo. Todėl ir įmonių lūkesčiai ir jais paremtas skolinimasis augo, bei didėjo gyventojų noras įdarbinti pinigus.

eurai monetos22Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com 

Auga paskolos verslui

Anksčiau vyravęs neapibrėžtumas dėl pandemijos stipriai sumažėjo, didžioji verslo sektorių dalis sėkmingai susitvarkė su pandemijos egzaminu, o tai skatino aktyviau investuoti į inovacijas ir gamybos apimčių plėtrą. Tam turėjo įtakos ir Europos Sąjungos noras dalį gamybos perkelti iš Azijos į ES šalis.

Per tris šių metų ketvirčius suteikėme 35 proc. daugiau naujų paskolų verslui nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Aktyviausiai skolinosi prekybos, transporto bei gamybos sektoriai. Trečiasis ketvirtis tradiciškai aktyvus žemės ūkio sektoriaus finansavime, kai smarkiai išauga apyvartinių lėšų poreikis nuimtam derliui supirkti bei eksportuoti arba sandėliuoti jį kaip žaliavą gamybai. Paskolų portfelis smulkioms ir vidutinėms įmonėms labiausiai didėjo dėl augančių skolinimosi apimčių prekybos ir žemės ūkio sektoriams. Nepaisant turimo likvidumo, įmonės papildomai skolinosi apyvartinėms lėšoms dėl išaugusių žaliavų kainų, augančių atlyginimų ir visame pasaulyje vykstančių tiekimo grandinių trikdžių.

Gyventojai domisi investavimu

Per metus SEB banko privačių klientų sąskaitose lėšų padaugėjo 969 milijonų eurų, įmonių indėliai SEB banke taip pat didėjo, o bendra indėlių SEB banke suma per metus paaugo 1,35 milijardais eurų, t. y. 17 procentų. Sutaupytas lėšas gyventojai skiria nekilnojamajam turtui pirkti ir investavimui į vertybinius popierius. Per tris šių metų ketvirčius gyventojams suteikėme 21 proc. daugiau būsto paskolų nei tuo pačiu metu pernai, o į vertybinius popierius gyventojai mūsų banke investavo 265 mln. eurų.

Auga asmenų, besinaudojančių investicijų roboto funkcija mobiliojoje banko programėlėje, skaičius. Vidutinė investuojama suma yra apie 40 eurų per mėnesį. Gyventojams patinka gauti asmeninę rekomendaciją ir investuoti jiems patogiu metu, tiesiog prisijungus prie mobiliosios banko programėlės. Net ir banko klientu dabar galima tapti naudojantis mobiliąja programėle.

Dar daugiau paslaugų skaitmeninėje erdvėje

Pandemija paskatino ir spartesnius pokyčius gyventojų elgsenoje. Gyventojai vis daugiau atsiskaito mokėjimo kortelėmis ir apsiperka internetu. Tai rodo ir per tris ketvirčius 9 proc. lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu didėjusios banko grynosios komisinių pajamos (2021 m. per tris ketvirčius sudarė 58,7 mln. eurų), tarp kurių pajamos iš atsiskaitymo kortelėmis augo 6 procentais.

Taip pat daugumai tampa įprasta finansinius klausimus dėl paskolų, taupymo ir investavimo spręsti vaizdo konsultacijų metu – jų šiemet, lyginant su praėjusių metų devyniais mėnesiais, suteikėme 25 procentais daugiau.

Visose Baltijos šalyse atnaujinome interneto svetainę, ją kūrėme atsižvelgdami į klientų pageidavimus, remdamiesi išsamia kokybine apklausa. Naujoji svetainė yra tvaresnė – joje yra 75 proc. mažiau puslapių, o įvairių PDF dokumentų skaičius sumažėjo net tris kartus. Taigi ji užima mažiau vietos serveriuose.
 

Pagrindiniai veiklos duomenys

  • SEB banko grupės turtas 2021 m. rugsėjo 30 d. buvo 10,9 mlrd. eurų (2020 m. rugsėjo 30 d. – 10,2 mlrd. eurų)

  • SEB banko grupės nuosavas kapitalas 2021 m. rugsėjo 30 d. buvo 919 mln. eurų (2020 m. rugsėjo 30 d. – 853 mln. eurų)

  • Per šių metų tris ketvirčius SEB bankas uždirbo 90,1 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno arba 29 proc. daugiau negu pernai tuo pačiu metu – 70,0 mln. eurų, o SEB banko grupė – 87,6 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno arba 26 proc. daugiau negu pernai tuo pačiu metu – 69,3 mln. eurų

  • Per 2021 metų tris ketvirčius SEB grupės įmonės, veikiančios Lietuvoje, į valstybės biudžetą sumokėjo daugiau kaip 58 mln. eurų įvairių mokesčių

  • SEB banko indėlių portfelis 2021 m. rugsėjo 30 d. buvo 9,5 mlrd. eurų (2020 m. rugsėjo 30 d. – 8,2 mlrd. eurų)

  • SEB banko grupės paskolų ir lizingo portfelio grynoji vertė 2021 m. rugsėjo 30 d. buvo 6,1 mlrd. eurų (pernai rugsėjo 30 d. – 6,0 mlrd. eurų). Paskolų kokybė išliko gera

  • SEB banko grupės pajamos per tris šių metų ketvirčius buvo 157,4 mln. eurų (pernai tuo pačiu metu jos sudarė 156,6 mln. eurų)

  • SEB interneto banko aktyvių vartotojų skaičius 2021 m. trečio ketvirčio pabaigoje buvo beveik 501 tūkstantis. Daugiau negu 419 tūkst. privačių ir verslo klientų naudojo SEB mobiliąją programėlę

Top