Dėl valdžios siekių amortizuoti šilumos kainų augimą vartotojams „Ignitis“ gali tektis skolintis iki 170 mln. eurų

Sparčiai augant elektros ir dujų kainoms elektros ir dujų tiekėjui „Ignitis“ gali tekti skolintis 160-170 mln. eurų. Valstybė, siekdama palengvinti šią naštą vartotojams augimą išdėlios per kelis metus.

102030Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Renatas Pocius pabrėžia, kad tai tėra preliminarus vertinimas, o reali situacija gali būti kitokia. 

„Čia turbūt jau įmonės klausimas yra, kiek jiems reikalinga skolintis, bet mūsų preliminariu vertinimu, skirtumas galėtų sudaryti daugiau negu 100 mln. eurų būtent dėl dujų kainų išdėliojimo. O elektroje –  dėl to, kad buitiniai vartotojai jau šiandien moka gerokai mažiau nei elektra kainuoja rinkose, – tai galėtų susidaryti daugiau negu 60 mln. eurų“, – BNS sakė R. Pocius. 

„160-170 mln. eurų, bet čia yra preliminarūs skaičiai, faktas gali būti visai kitoks“, – kalbėjo jis.  

„Ignitis“ jau panešė ketinanti iš SEB banko skolintis iki 104 mln. eurų, kad padengtų skirtumą tarp dabartinių rinkos kainų ir nustatytų elektros ir dujų kainų vartotojams.

Kiek įmonei reikės skolintis ateityje, nei „Ignitis grupė“, nei Finansų ministerija BNS nesutiko atskleisti. 

R. Pocius pripažino, kad „pinigai kainuoja“ ir įmonės paskolos atsispindės tarifuose vartotojams, tačiau viskas priklausys nuo pinigų kainos. 

„Jeigu pinigų kaina yra pakankamai nedidelė, šiandien rinkose yra galimybė pasiskolinti pigiau, tai turbūt ilguoju laikotarpiu vartotojai neturėtų nukentėti, nes vis tiek pinigai nuvertėja. Ir jeigu tas nuvertėjimas didesnis negu mokamos palūkanos, tai vartotojas realiai nenukentėtų“, – BNS komentavo VERT pirmininkas. 

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau sakė, jog „Ignitis“ turės skolintis, kad galėtų išdėstyti dujų kainų augimą iki penkerių metų. 

Top