Baltijos Skolos vertybinių popierių sąrašę - ir „Šiaulių banko“ sąskaitos

Šiaulių banko rugsėjį išplatinta emisija nuo spalio 8 d. kotiruojama ir „Nasdaq“ Baltijos Skolos vertybinių popierių sąraše. Emisijos lėšos skirtos užtikrinti minimalių nuosavų lėšų ir tinkamų įsipareigojimų reikalavimui.

siauliu bankasNuotrauka: © Šiauliu bankas

„Ši obligacijų emisija yra pirmas banko žingsnis į tarptautinę skolos kapitalo rinką – šia emisija dėmesį telkėme į institucinius Baltijos ir Skandinavijos šalių investuotojus. Tai padės bankui atitikti būsimus MREL reikalavimus, kartu sustiprins įsipareigojimų struktūrą ir išplės investuotojų bazę,“ – pranešime žiniasklaidai sakė Šiaulių banko rinkų ir iždo departamento direktorius Tomas Varenbergas.

Ketverių metų trukmės obligacijos išleistos su teise išpirkti jas pirma laiko po trejų metų. Vienos obligacijos nominali vertė – 1000 eurų, jų kupono dydis yra 1,047 procento, palūkanos bus mokamos kartą per metus.

Obligacijos išleistos pagal 250 mln. eurų apimties obligacijų programą. Šaulių banko teisiniai patarėjai organizuojant emisiją buvo advokatų kontora „TGS Baltic“, obligacijų organizatorius ir platintojas – „Luminor Bank“, platintojo teisiniai patarėjai – „Sorainen“.

Šiaulių bankas rugpjūčio pradžioje pranešė apie ketinimus išleisti iki 250 mln. eurų nominalios vertės obligacijų pagal MREL reikalavimą.

MREL (angl. minimum requirement for own funds and eligible liabilities) reikalavimai yra taikomi visoms Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, įsisteigusioms kredito įstaigoms. Griežčiausi reikalavimai keliami didžiausiems, sistemiškai svarbiems, bankams – tokiems, kurių bankrotas galėtų neigiamai paveikti finansų sistemą, o kartu ir visą šalies ekonomiką. Lietuvoje sistemiškai svarbiais yra pripažinti SEB bankas,

„Swedbank“ ir Šiaulių bankas. Lietuvos bankas gegužės viduryje skelbė, kad du iš šių bankų jau sukaupė pakankamą lėšų atsargą ir atitinka MREL reikalavimus, o trečiasis turėtų tai padaryti iki numatyto termino – 2023 metų pabaigos.

MREL reikalavimai užtikrina, kad sistemiškai svarbūs bankai krizės atveju patys turėtų pakankamai lėšų padengti savo nuotolius ir po pertvarkymo tęstų iki jo vykdytas svarbias funkcijas.

Bendra visoms trims Lietuvos sisteminės svarbos įstaigoms nustatytų naujų MREL suma, 2020 metų pabaigos duomenimis, yra 1,994 mlrd. eurų. Pagal europinį reguliavimą sistemiškai svarbūs Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai šiuos reikalavimus turi tenkinti nuo 2024-ųjų sausio 1 dienos.

Šiaulių banko akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Top