Būsto kreditavimas: trečdalis Baltijos valstybių gyventojų perka būstą dėl nenorėjimo nuomotis ar gyventi pas tėvus

Baltijos šalyse 28 proc. gyventojų būsto kreditą renkasi kaip alternatyvą gyvenimui pas tėvus ar giminaičius bei nuomos mokėjimą. 16 proc. lietuvių mano, kad ilguoju laikotarpiu būsto įsigijimas apsimoka labiau, nei jo nuoma.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Lietuviai ir estai linkę mažiau rūpintis situacija būsto rinkoje nei latviai. Naują gyvenamąją vietą dėl palankios NT rinkos Lietuvoje ir Estijoje įsigijo tik apie 10 proc., o Latvijoje – 16 proc. apklaustų respondentų. Laisvė rinktis kur gyventi ir kaip įsirengti namus lėmė penktadalio lietuvių (24 proc.) ir estų (21 proc.) sprendimą pirkti būstą.

„Maždaug pusė Baltijos šalių gyventojų būstą perka būdami 25-34 metų amžiaus, kai jau stabiliai jaučiasi darbo rinkoje ir yra sukaupę santaupų pradiniam būsto paskolos įnašui. Apie penktadalis apklausoje dalyvavusių lietuvių gyvenamąją vietą įsigijo būdami 35-44 metų amžiaus, išaugus gyvenamojo ploto bei komforto poreikiui. Šiek tiek stebina, jog net 16 proc. gyventojų būstą pirko pačioje karjeros pradžioje, t. y. sulaukę 18-24 metų“, - sakė „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys.

Tik kiek mažiau nei pusė apklausos respondentų nė kiek nesigaili įsigiję būstą tuomet, kai tai padarė ir nieko nekeistų, net jei turėtų tokią galimybę. Visiškai patenkinti turimu būstu Lietuvoje yra 39 proc., Estijoje – 49 proc., Latvijoje – 42 proc. respondentų. Jei sprendimą pirkti būstą priimtų dabar, gyventojai geriau įvertintų jo kokybę – taip apklausoje nurodė 21 proc. lietuvių, 17 proc. latvių ir 18 proc. estų. Nors nekilnojamojo turto specialistai pakankamai dažnai akcentuoja šalia perkamo būsto esančią infrastruktūrą, kitus pastatus ir erdves, tačiau tik maždaug dešimtadalis apklaustų gyventojų kitą kartą labiau pasidomėtų šiais elementais.

„Įtampa NT rinkoje ir noras nepavėluoti verčia priimti skubotus sprendimus ir po to gailėtis. Tai ypač aktualu Lietuvoje, kur tik 39 proc. apklaustųjų sako esantys patenkinti savo būsto pasirinkimu ir nieko nekeistų. Dauguma gyventojų būstą vis dar perka visam gyvenimui, todėl patarčiau neskubėti ir prieš perkant gerai įvertinti visus aspektus – būsto kokybę, kaimynystę ir, žinoma, savo finansinę situaciją, jeigu būstą perkate su paskola“,

- teigia A. Kvakšys.

„Luminor“ banko apklausa buvo atlikta šių metų rugsėjo mėnesį, bendradarbiaujant su rinkos tyrimų bendrove „Norstat“. Apklausos dalyviai – daugiau nei 3 tūkstančiai 25-55 m. amžiaus Baltijos šalių gyventojų.

Top