Iš kur imti paskolą? Kriterijai, pagal kuriuos lietuviai renkasi finansų įstaigą

Beveik pusė respondentų, dalyvavusių tarpusavio skolinimo platformos „Paskolų klubas“ rengtame gyventojų nuomonės tyrime teigia, kad prieš imdami paskolą, labiausiai kreipia dėmesį į finansų įstaigos taikomas palūkanas. Tarp labiausiai pasirinkimą lemiančių veiksnių, apklausos dalyviai įvardino dar keletą punktų, tačiau net 24 proc. nežino, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš skolinantis. 

euro banknotai 50Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Teisingą pasirinkimą lemia ne vienas veiksnys

Atliktos apklausos duomenimis, vos 2 proc. respondentų kaip labiausiai įtaką nulemiančiu sprendimu pasirinkti tam tikrą kreditorių, įvardino finansų įstaigos populiarumą.  Anot, „Paskolų klubo“ klientų aptarnavimo vadovės Editos Makarevičės, šis skaičius džiugina ir rodo augantį visuomenės finansinį raštingumą. Anksčiau žmonės būdavo labiau įpratę sekti gerai žinomais vardais ir nesidomėdami apie kitas rinkoje esančias alternatyvas, kreipdavosi į labiausiai save reklamuojančias finansų įstaigas.

„Džiugu matyti, kad tarp vartotojų finansų įstaigos populiarumas beveik nelemia tokio atsakingo sprendimo kaip paskolos paėmimas. Tačiau glumina tai, kad net 24 proc. respondentų teigia, nežinantys, pagal ką reikėtų rinktis paskolos davėją. Didžioji dauguma (47 proc.) apklausos dalyvių finansų įstaigą renkasi pagal taikomas palūkanas. Žinoma, palūkanos yra itin svarbus veiksnys šiame procese, tačiau reikėtų suprasti, kad norint priimti visapusiškai naudingą sprendimą, rekomenduotina atsižvelgti į daugiau kriterijų“, - teigia E. Makarevičė.

Finansų įstaigos lankstumas – dėmesio vertas aspektas 

Paskola – didelės atsakomybės reikalaujantis žingsnis, prieš kurį reikėtų gerai apgalvoti, ar finansiniai įpareigojimai bus pakeliami ir kardinaliai nepakeis jūsų kasdienybės. Tačiau net ir gerai viską įsivertinus, gyvenimas kartais sugeba netikėtai nustebinti – užklupta liga, atleidimu iš darbo, kitais finansiniais, asmeniniais rūpesčiais.

Dėl tokių neplanuotų, nenuspėjamų pokyčių, kaip reikšmingą sąlygą prieš skolinantis, 13 proc. apklausos dalyvių įvardino finansų įstaigos lankstumą, kurią daugiausia apibrėžia galimybe atidėti įmokas ir tokios paslaugos kaina. Visos finansų įstaigos turi atidėti įmokų mokėjimą, išskyrus palūkanas, jeigu paskolos gavėjas susiduria su finansiniai sunkumais ir atitinka Vartojimo kredito įstatyme nurodytus kriterijus. Anot E. Makarevičės, finansų įstaigos lankstumą vertinant antruoju apklausos dalyvių nurodytu aspektu, naudinga atkreipti dėmesį, kokiu principu taikoma kainodara, kaip nustatoma mokėjimų tvarka.

„Kai kurios finansų įstaigos turi griežtai nustatytas normas, fiksuotas palūkanas, tad lankstumas kiekvieno kliento poreikiams tampa sudėtingai išpildomas. Jeigu žmogus to tikisi, tuomet reikėtų plačiau pasidomėti apie įstaigų taikomą politiką. Kai kurios įstaigos, kaip ir mes, netaiko visiems vienodų palūkanų, jų pigumą parenka pagal kredito gavėjo mokumo istoriją. Kiekvienas klientas yra vertinamas individualiai, sudaromos sąlygos pasirinkti lankstų grąžinimo terminą, suteikiama galimybė pasirinkti ar pakeisti įmokų mokėjimo datą į patogesnę“, - teigia „Paskolų klubo“ atstovė.

(Ne)taikomi mokesčiai – gali palengvinti / apsunkinti procesą

Taikomus paskolos mokesčius, kaip svarbų aspektą, renkantis iš kur imti paskolą, įvardino tik 9 proc. apklausos dalyvių. Tačiau E. Makarevičė teigia, kad šio punkto svarba nepagrįstai nuvertinama – finansų įstaigos taikomi mokesčiai gali turėti didelę reikšmę, grąžinant paskolą.

Anot jos, itin svarbu išsiaiškinti ne tik palūkanų dydžius, tačiau bendrą kredito kainą. Nebūtinai kreditas su mažiausiomis palūkanomis bus pigiausias, o taikomi arba netaikomi mokesčiai gali padėti svarų argumentų, prieš galutinai nusprendžiant jums tinkamiausią finansų įstaigą, kurioje gausite poreikius atitinkančią paskolą.

„Išsirinkus kelias finansų įstaigas visada vertėtų jas palyginti ne vienu, o keliais aspektais – kokios palūkanos siūlomos ir kokie mokesčiai yra taikomi. Kai kurios įstaigos taiko didelį sutarties sudarymo mokestį, kai tuo metu, kitos tokio net neturi. Atkreipkite dėmesį, kokios sąlygos nurodomos tarpininkavimo mokesčiui. Kai kurios įstaigos prašo susimokėti iš anksto, tačiau yra ir tokių, kuriose tarpininkavimo mokestis apskaičiuojamas kiekvienam asmeniškai pagal kreditingumo reitingą ir mokamas tik grąžinant paskolą“, - pasakoja pašvekovė.

Apie tyrimą

„NEO Finance“ kartu su „Nielsen“ inicijuota internetinė apklausa buvo vykdoma 2021 metų birželio mėnesį. Apklausti 16-64 metų Lietuvos gyventojai. Iš viso apklausoje dalyvavo 1600 respondentų iš Lietuvos.

Top