SEB stebi privačių klientų automobilio lizingo sutarčių šuolį

Per pirmąjį pusmetį SEB sudarė pusantro karto daugiau automobilio lizingo sutarčių, kurių suma pasiekė 31.5 mln. eurų. Taip pat stebimas keturis kartus padidėjęs elektromobilių įsigijimas.

automobilis vidusAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Jeigu per pirmąją pandemijos bangą tvyrojusi nežinomybė stabdė rinką, tai šių metų automobilių lizingo rezultatai rodo, kad vartotojų optimizmas ir pasitikėjimas grįžo. Tiesa, pastebime tendenciją, kad privatūs klientai kur kas dažniau norėjo automobilių iš karto, tuojau pat, todėl rinkosi naudotus. Taigi kelerius metus nuosekliai didėjęs atotrūkis tarp naujų ir naudotų automobilių pirmųjų naudai šiemet vėl sumažėjo. Kita vertus, kalbant apie mūsų teikiamą žaliąjį lizingą, du iš trijų finansuotų elektromobilių buvo nauji“, – pastebi SEB Baltijos šalių lizingo vadovas Saulius Mickus.

S. Mickaus teigimu, naujų automobilių rinka turėtų susigrąžinti prarastą tempą, kai pasaulyje bus atkurtos dėl pandemijos sutrūkinėjusios tiekimo grandinės, atsigaus gamyba ir baigsis puslaidininkių (lustų) krizė.

„Šiuo metu automobilių pardavėjai klientų prašo kantrybės, bet daugelis pirkėjų nėra linkę laukti – verčiau renkasi geros būklės naudotą transporto priemonę dabar negu naują ateityje. Tai savaime suprantama, nes dėl pandemijos žmonės ir taip atidėliojo pirkinius. Galima teigti, kad spyruoklė iššovė šį pavasarį, kai kovą buvo sudarytas rekordinis skaičius privačių klientų lizingo sutarčių. Rekordiniai buvo ir pirmo pusmečio rezultatai“, – pastebi SEB Baltijos šalių lizingo vadovas.

Naudotų automobilių lizingo sutarčių skaičius pirmą šių metų pusmetį padidėjo 59 proc., naujų – 24 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2020 metais.

S. Mickus pastebi, kad dėl pandemijos pastebimai sumažėjo ir naudotų automobilių pasiūla, o automobilių perpardavinėtojai tapo itin aktyvūs – dairosi kiekvieno viešumoje pasirodančio automobilio, kurio lizingo sutartis ką tik pasibaigė, pasiūlymo.

Banko duomenimis, naujų ir naudotų automobilių sąrašo lyderiai išliko tie patys kaip ir pernai. Populiariausi privačių klientų lizingu įsigyti nauji automobiliai pirmą šių metų pusmetį buvo SUV tipo: „Toyota RAV4“, „Toyota C-HR“, „Volkswagen Tiguan“, „Kia Sportage“. Populiariausi naudoti automobiliai – „Volkswagen Passat“, „Škoda Octavia“, „Toyota RAV4“, „Kia Sportage“ ir „Toyota Corolla“.

Vidutinė lizingo vertė naujam automobiliui įsigyti siekė vidutiniškai per 29,1 tūkst. eurų – 2,4 tūkst. eurų daugiau negu pernai, o naudoto automobilio lizingo vertė buvo 18,5 tūkst. eurų – 1,5 tūkst. eurų daugiau negu prieš metus. Anot SEB Baltijos šalių lizingo vadovo, toks augimas rodo atsigaunančią ekonomiką, didėjančias gyventojų pajamas ir teigiamus lūkesčius dėl ateities.

Gyventojai vis dažniau galvoja ir apie elektra varomus automobilius. Didėjant sumoms, kurias vairuotojai yra pasiryžę išleisti transporto priemonėms, didėja elektromobilių prieinamumas. Atitinkamai vis daugiau gyventojų nusprendžia pasinaudoti žaliojo lizingo pasiūlymu.

Anot S. Mickaus, nors kol kas ekologiškų automobilių lizingo sutartys sudaro nedidelę dalį visų sutarčių, tačiau auganti tvarumo svarba visuomenėje, valstybės parama įsigyjantiems ekologišką transportą ir nauji taršos mokesčiai skatina didelius pokyčius, tad per kelerius artimiausius metus elektromobilių pardavimo mastas Lietuvoje gali augti eksponentiškai.

Top