Būsto kreditų Baltjos šalyse apžvalga: kokius ir už kiek įsigyjame?

Nors bendrasis būsto paskolų skaičius auga, tačiau ir paskolų sumomis, ir turto plotu, ir bendru paskolų augimu lietuviai atsilieka nuo Latvijos ir Estijos.

busto paskolos2121Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Sparčiausias būsto finansavimo sandorių skaičiaus augimas pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu, užfiksuotas Estijos rinkoje – čia suteikta 46 proc. daugiau būsto paskolų. Pagal būsto finansavimo aktyvumą nuo Estijos nedaug atsiliko Latvija, kurioje palyginamuoju laikotarpiu sudaryta 44 proc. daugiau būsto finansavimo sutarčių. Lietuvoje sudarytų būsto finansavimo sandorių skaičius išaugo 21 proc.

Estijoje individualių namų dalis padidėjo nuo 27 iki 30 proc. visų sandorių. Latvijos gyventojai dažniau ėmė pirkti butus, kurių dalis tarp visų sandorių išaugo iki 76 proc. Lietuvoje proporcija tarp butų ir individualių namų per pastaruosius metus nesikeitė bei šiuo metu sudaro atitinkamai 67 ir 33 proc.

Didžiausias sumas būstui įsigyti Baltijos šalyse skolinasi Estijos gyventojai. Vidutinė paskola butui įsigyti šioje šalyje siekia apie 91 tūkst. eurų, namui – daugiau kaip 132 tūkst. eurų. Latvijos gyventojai butui įsigyti skolinasi vidutiniškai apie 62 tūkst. eurų, namui – apie 114 tūkst. eurų. Lietuva iš kaimyninių Baltijos šalių išsiskiria tuo, kad vidutinė paskolos suma butui ir namui įsigyti yra gana panaši ir siekia, atitinkamai, 78 ir 83 tūkst. Eurų. 

Didžiausias vidutinės paskolos pokytis per pastaruosius metus užfiksuotas Estijoje – ji padidėjo daugiau kaip 10 proc. Vidutinė paskola Latvijoje palyginamuoju laikotarpiu išaugo apie 6 proc., o Lietuvoje – vidutiniškai 5 proc.

„Swedbank“ suteiktos paskolos 2019-2021 m. statybos butams įsigyti Lietuvoje sudaro 32 proc. visų butams įsigyti skirtų paskolų, o net kas antra (51 proc.) namo paskola yra skirta naujos statybos namui įsigyti arba statyti. Estijoje paskolos naujiems butams įsigyti sudaro 31 proc., naujiems namams – 40 proc. visų atitinkamo tipo paskolų. Latvijoje, atitinkamai, 18 proc. ir 44 proc. visų atitinkamo tipo paskolų.

Visų Baltijos šalių gyventojų įsigyjami butai yra panašūs – jų plotas vidutiniškai sudaro apie 63 kv. m. Lyginant individualius namus, lietuviai ir estai renkasi įsigyti arba statyti panašaus ploto namus, kurių dydis vidutiniškai siekia apie 149 kv. m. Tuo metu latviai prioritetą teikia didesnio ploto individualiems namams – jų vidutinis plotas sudaro apie 187 kv. m.

Top