170 daugiabučių renovacijoms suteikta 67,5 mln. eurų paskola

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas paskolą suteikė daugiabučių energinio efektyvumo projektams finansuoti. Tai turėtų paspartinti renovacijos procesą.

vartojimo paskolaAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Aplinkos viceministro Dariaus Kvedaravičiaus teigimu, šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama apie 1,5 tūkst. daugiabučių namų renovacijos projektų, kurių bendra investicijų vertė viršija 600 mln. eurų. Trečdalį šių projektų planuojama baigti 2021 m. Pastatų renovacijos tempus ketinama didinti, dėl to kompleksiškai peržiūrimi šiuo metu taikomi procesai, diegiamos inovatyvios technologijos, spartinančios statybos darbų eigą ir užtikrinančios geresnę darbų kokybę.

„Šiomis lėšomis  bus finansuojami jau  parengti  projektai. Be to, bendradarbiavimas su aukštą reitingą turinčia finansų įstaiga – ERPB, rodo pasitikėjimą Lietuvos daugiabučių namų renovacijos modeliu ir valstybės paramos schema, kurią Europos Komisija pripažįsta gerosios praktikos pavyzdžiu. Tikimės, kad ši paskola paskatins, ir kitus privačius vietinius ir tarptautinius investuotojus dalyvauti daugiabučių pastatų renovacijos programoje, tuo pačiu užtikrinant jos tęstinumą ir tvarumą“ – teigė aplinkos viceministras.

„Tai yra svarbi investicija į pastatų energijos vartojimo efektyvumą Lietuvoje, kuri ne tik sumažina gyventojų išlaidas, bet ir padeda  įgyvendinti perėjimo prie žaliosios ekonomikos tikslus bei prisideda prie kovos su klimato kaita. Džiaugiamės bendradarbiavimu su ERPB ir jo suteikiamomis galimybėmis Lietuvai“,  – sakė finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė. 

Daugiabučių namų renovacija Lietuvoje yra viena svarbiausių priemonių, siekiant energinio efektyvumo. Šalyje yra apie 40 tūkst. daugiabučių namų, iš kurių apie 80 proc. priskiriami žemiausiai pastato energinio naudingumo klasei. Dėl prastų šių pastatų energetinių savybių, patiriami dideli šilumos energijos nuostoliai, o tai lemia ir dideles būsto išlaikymo išlaidas. Dalis gyventojų, neišgalintys jų apmokėti, kreipiasi pagalbos į valstybės ar savivaldos institucijas.

Kartu tai ir galimybė pagerinti pastato būklę, ir pagrindinis instrumentas kuriant tvarius miestus. Investicijos į daugiabučių namų renovaciją, kuria tvarią ir darnią gyvenamąją aplinką, todėl, siekiant žaliojo kurso bei renovacijos bangos strategijos tikslų, investicijų poreikis šiame sektoriuje tik didės.

Sutartį su ERPB, kurios pagrindu suteikta iki 67,5 mln. eurų paskola, pasirašė UAB „Viešųjų investicijų plėtros agentūra“ (VIPA).

Top