Luminor EIB paskolų smulkiam ir vidutiniam verslui jau suteikė už daugiau nei 60 mln. eurų

Šiemet pirmasis Baltjos šalyse bankas pradėjo teikti paskolas smulkiam ir vidutiniam verslui su EIB parama, dažniausiai šias paskolas ėmė Lietuvos bendrovės, joms tenkanti suma perkopia 30 mln. eurų, kai Baltijos šalių SVV sumoje paskolinta 60,9 mln. eurų

luminorNuotrauka: © Luminor

Šiemet „Luminor“ bankas Baltijos šalyse atvėrė 660 milijonų eurų vertės paskolų portfelį, kurio skolinimo marža yra 25 baziniais punktais mažesnė nuo standartinės atitinkamoms sutartims taikomos maržos. Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos įmonės iš šio portfelio pasiskolino apie 30,4 mln. EUR, Latvijos – 15 mln. EUR, Estijos – apie 15,4 mln. EUR.

„Metams įpusėjus jau galime skaičiuoti bendro „Luminor“ ir Europos investicijų banko projekto rezultatus. Per sausio – kovo mėnesius Lietuvos bendrovėms iš viso suteikėme apie 3,5 mln. EUR paskolų, o antrąjį metų ketvirtį panašiai tiek finansuojame per dešimt dienų“, - sakė „Luminor“ Verslo skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

Visose trijose Baltijos šalyse daugiausiai paskolų (įskaitant lizingą) suteikta žemės ūkio ir miškininkystės sektoriaus įmonėms. Maža to, Latvijoje ir Estijoje šis segmentas sudarė apie pusę paskolų portfelio, atitinkamai 50 ir 46 proc. Antroje vietoje pagal populiarumą – transporto ir logistikos veikla. Lietuvoje portfelio struktūra tolygesnė – po žemės ūkio sektoriaus įmonių su nedideliu atotrūkiu rikiavosi didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir logistikos, gamybos įmonės.

„Sakyčiau, kad portfelio struktūros skirtumai atspindi Baltijos šalių ūkio dinamiką ir lūkesčius. Lietuvoje matome suaktyvėjusią gamybos veiklą, todėl šiame segmente  veikiančios bendrovės šiemet skolinasi apyvartinėms lėšoms, nes dėl augusių žaliavų ir paslaugų kainų, ilgesnių tiekimo grandinių joms reikia subalansuoti pinigų srautus. Panašias problemas sprendžia ir prekybos įmonės. Visgi daugiau nei pusę šiemet lengvatinėmis sąlygomis išduotų paskolų  sudarė lizingo sutartys, nes žemės ūkio, transporto įmonės aktyviai investuoja į naują techniką“, - sakė V. Žegužauskas.

„Luminor“ ir EIB paskolų portfelio lėšos gali būti panaudotos finansuoti SVV investicijas į materialiojo turto įsigijimą, atnaujinimą ar išplėtimą arba nematerialaus turto – tyrimų, licencijų, programinės įrangos ir inovacijų įsigijimą. Lengvatinės sąlygos taikomos paskoloms investicijoms, lizingo sutartims.

Top