Švedijos eksporto kreditų agentūra atšaukia susitarimus su Baltarusija

Eksporto kreditų garantijų sandorių pasiūlymai atšaukiami. Švedijos EKN agendūra keino finansuoti įsigijimą susijusiį su dujų turbinų pardavimu Baltarusijos valstybei priklausančioms įmonėms.

eurai monetos22Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Garantijų pasiūlymai, kurių bendra suma siekė 2 mlrd. Švedijos kronų (197 mln. eurų), buvo susiję su dujų turbinų pardavimu iš Vokietijos milžinės „Siemens“ patronuojamosios įmonės Švedijoje, ir valstybinėmis Baltarusijos energetikos bendrovėmis „Minskenergo“ ir „Brestenergo“.

„Nesama išankstinių sąlygų, kurios leistų manyti, kad du Baltarusijos projektai atitinka žmogaus teisių apsaugos reikalavimus, numatytus tarptautinėse sutartyse“, – sakoma EKN pranešime.

Agentūra garantijų pasiūlymus iš pradžių patvirtino praėjusių metų rugpjūtį, kai Rytų Europos šalyje kilo didžiuliai protestai dėl prezidento rinkimų rezultatų. EKN teigimu, faktiškai garantijos niekada nebuvo suteiktos, o nauja informacija, kurią agentūra kovo mėnesį gavo iš Baltarusijos opozicijos narių, paskatino atlikti naują analizę.

Pranešimas paskelbtas praėjus kelioms dienoms, kai Minsko režimas priverstinai nutupdė „Ryanair“ keleivinį lėktuvą ir sulaikė juo skridusį disidentą, žurnalistą Romaną Protasevičių ir jo merginą.

Visgi orlaivio nukreipimas nebuvo priežastis, kodėl agentūra persigalvojo, nes sprendimas buvo pakartotinai įvertintas dar prieš tai.

„Tai patvirtina, kad padėtis šalyje yra niūri, tačiau tai nėra [sprendimo] priežastis“, – naujienų agentūrai AFP teigė agentūros komunikacijos direktorė Beatrice Arnesson (Beatris Arneson).

Top