Lietuvos bankas: NT rinka „įšilusi“

Anot Lietuvos banko - rinka nėra perkaitusi, tačiau jau yra kelianti susirūpinimą. Rinkoje pastebimas spartus būsto paskolų augimas.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Kategoriškai pasakyti, kad kainos pervertintos, negalime, bet kad rinka yra įšilusi, tai taip. Tai reikalauja nuolatinės stebėsenos. Tai pabrėžiame ne šiaip sau, o todėl, kad mums kelia susirūpinimą tai, kas vyksta“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pareiškė jis. 

Jis pabrėžė, kad koronaviruso krizė, ekonomikos augimas, valstybės parama, aplinkosaugos reikalavimai statybose, staigus žaliavų kainų augimas turi įtakos pokyčiams NT rinkoje.  

LB Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius sako, kad šiuo metu perkaitimo būsto rinkoje LB dar nemato, kainos dabar „yra ten, kur turi būti“, tačiau jis pabrėžia, kad stebėti tolesnį kainų vystymąsi būtina. 

„Kainos yra arti fundamentų, bet mes matome kainų įsibėgėjimą tam tikrą. Ir labai svarbu atidžiai stebėti tolesnį kainų vystymąsi, nes susidarius tam tikrai pernelyg didelei paklausai tas gali išvirsti šiokiu tokiu nutolimu nuo fundamentų. Žvelgiant į ateitį (NT rinkos – BNS) labai atidi stebėsena yra būtina“, – teigė LB atstovas.  

J. Markevičiaus teigimu, būsto paskolų rinkoje augimas yra spartus, o preliminarių būsto pirkimo-pardavimo sutarčių augimas rodo, kad jas reikėtų registruoti, kad nedidėtų šešėlis. 

„Rezervacijų skaičius pirminėje rinkoje, skaičius turime iš rinkos dalyvių, bet manome, kad  privalomas preliminarių sutarčių registravimas būtų naudinga priemonė stebėti pirminę rinką“, – kalbėjo LB atstovas.  

„Kažkas rezervuoja ir galų gale paskui parduoda tą būstą, o neretai ir pačią rezervaciją., ypač ažiotažo metu, ne už tą pačią kainą. Tai dalis pajamų nepasiekia mokesčių pavidalu valstybės biudžeto“, – kalbėjo LB vadovas G. Šimkus. 

Finansų viceministrė Rūta Bilkštytė sako, kad  jau svarstomas naujas NT apmokestinimo modelis,   

„Pateiksime projektą dėl naujo modelio NT mokesčio“, – posėdyje teigė viceministrė. 

„Gerai yra turėti bent jau galimybę, kad būtų galima taikyti šį mokestį, nes tai yra viena veiksmingesnių priemonių slopinant NT ažiotažą“, – teigė G. Šimkus. 

Be kita ko, jis pabrėžė, kad didžioji dalis būsto Lietuvoje įsigyjama ne už paskolas. 

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas nurodė, kad grynaisiais atsiskaitoma už 30-40 proc. įsigyjamų būstų.

J. Markevičius pabrėžė, kad dabar labiausiai brangsta naujos statybos butai centrinėje Vilniaus dalyje.  

„Miegamuosiuose rajonuose augimas santykinai nuoseklus, tai centre užaugo gana stipriai“, – tvirtino jis. 

Top