„Citadele“ bankas: faktoringo paslauga Baltijos šalyse vis populiaresnė

„Citadele“ banko duomenys rodo, kad faktoringo paslaugų apimtys pernai augo 137 proc. lyginant su ankstensiais metais. 

p2p 2311Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Už įsigyjamą produkciją ar paslaugas įmonės tarpusavyje įprastai atsiskaito ne iš karto, todėl net ir daug užsakymų sulaukianti įmonė gali susidurti su apyvartinių lėšų trūkumu ir sunkumais laiku atsiskaityti su savo pačios tiekėjais. Pasaulinė pandemija verslui atnešė daugiau neapibrėžtumo ir rizikų, todėl norėdamos būti užtikrintos, jog nepritrūks apyvartinių lėšų įmonės aktyviau naudojosi ir faktoringo paslauga. Užsitikrinusios apyvartinį kapitalą įmonės gali sklandžiau vykdyti gamybą ir didinti pardavimus“, – komentuoja „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas Romas Čereška.

Įmonei, kuri naudojasi faktoringo sprendimu, bankas iškart perveda tam tikrą procentą (paprastai 70 – 90 proc.) nuo įmonės išrašytos sąskaitos faktūros vertės ir taip jai užtikrina stabilų finansinį srautą ilgų sąskaitų atidėjimų atveju.

Be to, faktoringo sprendimas be finansavimo paslaugos apima ir pirkėjo mokumo rizikos vertinimą – prieš faktoringo sutarties pasirašymą bankas įvertina pirkėjų finansinę situaciją ir, esant būtinybei, apdraudžia iš pirkėjų gautinas sumas taip apsaugodamas savo klientą nuo finansinių sunkumų vienam iš pirkėjų tapus nemokiu. 

Banko atstovas taip pat atkreipia dėmesį, kad faktoringo paslauga naudojasi ne tik didžiosios gamybos įmonės, eksportuojančios ir savo produkciją parduodančios tarptautinėje rinkoje. „Sparčiai augančioms smulkioms ir vidutinio dydžio įmonėms faktoringas gali būti naudingas tuomet, kai įmonė teikia prekes stambiems pirkėjams ar tarptautiniams partneriams, galintiems diktuoti pardavimo sąlygas, kurios paprastai ir būna susijusios su apmokėjimo atidėjimu. Derybinės galios neturinčiam pardavėjui tariantis dėl apmokėjimo terminų, faktoringas leidžia užsitikrinti, kad apmokėjimas bus gautas iškart po to, kai sąskaita bus pristatyta bankui, todėl sąlygos dėl apmokėjimo termino netampa tokios kritinės sudarant pardavimo sutartis“, –  pastebi „Citadele“ banko atstovas R. Čereška.

Top