Savo būsto pirkimas: kaip įvertinti savo galimybes ir svajones paversti realybe

Visiems pribręsta būtinybė apsistoti vienoje vietoje. Lietuviai labiau linkę ne nuomotis, o įsigyti savo būstą, tačiau ir čia slypi įvairūs niuansai. Kur pirkti, kokio dydžio, naujos statybos su parkavimo vieta ar senesnis, tačiau patrauklesnėje vietoje, įrengtas ar reikės įsirengti patiems, su žeme ar be jos. Į ką verta atkreipti dėmesį? Į klausimus atsako naujakuriai ir naujakurių norus pildanti interjero dizainerė.

interjeras9Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Kai pribręsta laikas įsigyti nekilnojamą turtą, kyla daug klausimų. Kaip įvertinti savo norus ir galimybes? Kokia didelė gali būti svajonė, kad ji virstų realybe? Į tai pažvelgėme iš naujakurių ir jų norus pildančios interjero dizainerės perspektyvos.

Svarbiausi – dabarties poreikiai

Vilnietė Nereta Sanajevienė kartu su vyru neseniai įsikrausčiusi į naują dviejų kambarių butą Vilniaus centre, teigia, kad savo pasirinkimu jie yra labai patenkinti, o namus rinkosi pagal tai, kokių reikia dabar.

„Labai mylime savo namus. Rinkomės mažesnį būstą, patogų dabartiniam savo gyvenimo būdui, - apie savo sprendimą pasakojo ji. – Naujos statybos namą pasirinkome norėdami būti užtikrinti dėl kokybės, vietos automobiliui ir senosios statybos siurprizų nebuvimo.“

Rinkdamasi būstą pora nusprendė dairytis naujų namų atsižvelgdami į esamus poreikius. Todėl buvo nuspręsta ieškoti buto Vilniaus centre, kur ir verda didžioji dalis jų gyvenimo. Svarbiu aspektu tapo ir didesnės galimybės būstą parduoti ateityje.

Nugalėjo racionalumas

Kaip ir visiems naujakuriams, ieškantiems ir įsirenginėjantiems būstą, Neretai su vyru pirmiausia teko įvertinti savo finansines galimybes. Jos lėmė tai, kad renkantis būstą teko priimti kompromisą – rinktis vieną svajonę iš dviejų.

„Turėjome „lubas“, kurių negalėjome peržengti, todėl visgi nugalėjo racionalios svajonės – svajonių vieta, tačiau mažesnis būstas, - apie buto pasirinkimą pasakojo Nereta. – Kalbant apie įrengimą, tai turbūt dar niekas nėra tiksliai pataikęs į būsto įrengimo biudžetą. Teko nemažai pasukti galvą, kaip pasiekti norimų rezultatų su turimu biudžetu.“

Vis dėlto, nenumatytos išlaidos ypatingai nesujaukė jaunos šeimos planų, nes didžiąją dalį lėšų naujam butui sudarė suma, gauta iš anksčiau turėto ir parduoto būsto. Tačiau, maža paskola, anot jos, tapo gera treniruote ateičiai, kai vėl norėsis keisti namus.

„Mums pasisekė, nes teko pasiskolinti tik nedidelę dalį lėšų, skirtų paskutiniams įrengimo darbams. Ateities namams, manau skolintumėmės dar drąsiau ir didesnę sumą, nes įsikuriant šiuose pasitikrinome kaip greitai gebame grąžinti pasiskolintą sumą ir kaip sugebame ieškoti kompromisų stengiantis tas lėšas panaudoti kuo tikslingiau“, – dėstė naujakurė.

Lietuviams norisi žemės

Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė jau beveik 20 metų įgyvendina lietuvių svajones, padėdama jiems rasti sprendimus būstui ir jį įsirengti taip, kaip norisi. Pasak jos, žmonės Lietuvoje dažniausiai svajoja apie namus su šiek tiek žemės šalia.

„Dabar ypatingai išpopuliarėjo mažos kvadratūros namai ir kotedžai, kurie ir išpildo šią svajonę. Tokie norai, manau, didele dalimi nulemti Lietuvoje vis dar išlikusio žmogaus tvirto ryšio su gamta ir dėl to, kad Lietuva ilgą laiką buvo agrarinė valstybė“, – sakė ji.

Anot interjero dizainerės, butus dažniausiai renkasi jauni, šeimos dar nesukūrę žmonės, o pandemija butų paklausą dar labiau sumažino. Kalbant apie interjerą, Gintarės teigimu, lietuviai labiau vertina erdvumą nei išskirtinius sprendimus.

„Lietuviai svajoja apie žemės lopinėlį šalia namų, o taip pat ir apie pakankamai erdvės ir patogumo interjere, - pasakojo specialistė. – Statistinis lietuvis tikrai nėra linkęs nei į prabangą, nei į modernumą.“

Nuosavas būstas – bet kokia kaina

Nors Gintarės klientų norai interjerui skiriasi, tačiau vienas dalykas juos vienija – jie visi yra būstų savininkai. Noras turėti savo būstą, anot jos, lietuviams yra labai stiprus, kartais užgožiantis ir jo įsirengimo norus.

„Turėti nuosavą būstą lietuviams yra prioritetinė siekiamybė. Dėl jos jie, priešingai nei vakarų europiečiai, pasiruošę atsisakyti daug ko. Lietuvoje nėra populiaru ilgą laiką gyventi nuomojamuose butuose ar namuose, - dėstė interjero dizainerė. – Jei kalbėtume apie interjerą, čia tautiečiai gana pragmatiški ir labiau pasveria, kur reikėtų investuoti, o kur pataupyti.“

Verdanti nekilnojamo turto rinka, neslopstantis savų namų noras ir besikeičiantis požiūris į jų įrengimą, Gintarei ir jos kolegoms, atvėrė daugiau galimybių rasti klientų ir jiems profesionaliai padėti butą ar namą įsirengti būtent taip, kaip svajota.

„Prieš 10 metų buvo sunkiai suvokiama, kas yra interjero dizaineris ir kam jis reikalingas. Dabar gi situacija stipriai pasikeitusi. Interjero dizainerius samdo ir jauni, ir vyresni žmonės. Šiuo metu rinkoje yra tikrai didelis specialistų pasirinkimas. Žmonės renkasi ir pagal paslaugų kainą, ir pagal dizainerio braižą“, – pasakojo ji.

Svarbu bendradarbiauti

Lyginant interjero dizainerio profesiją su kitomis, svarbiu aspektu tampa tai, jog sprendimus diktuoja kliento norai ir pomėgiai. Todėl interjero dizaineriui jis tampa ne tik užsakovu, bet ir savotišku projekto kolega.

Gintarės teigimu, siekiant džiuginančio rezultato abiems pusėms svarbu betarpiškai dalyvauti procese, o prieš pradedant darbuotis aptarti finansines galimybes ir lūkesčius. Taip pavyks išvengti nesusipratimų, o dizainerio pasiūlymai bus tikslingi ir įgyvendinami.

Pasak dizainerės, po truputį mažėja norinčių būstą įsirenginėti nuo „plikų sienų“. „Tai pamažu keičiasi ir didžiausi statytojai jau turi pasiūlymų ir norintiems įrengto būsto. To anksčiau nebuvo ir šiuo atžvilgiu jau vejamės Skandinaviją, kur tokie būstai yra gana paklausūs“, – pasakojo ji.

Kartais pamirštama visuma

Interjero dizainerių paslaugoms vis populiarėjant nemaža dalis žmonių vis dar planuoja ir įsirenginėja būstus savarankiškai. Pasak Gintarės, neretai tokie naujakuriai vis tiek tampa jos klientais.

„Jau ilgai dirbu šioje srityje ir galiu pasakyti, jog savarankiškai įsirenginėjant tikrai padaroma klaidų ir po to vis tiek kreipiamasi dizainerio konsultacijos, - sakė ji. – Dažniausiai pasitaiko išplanavimo klaidos, nuo kurių kenčia ergonomika – namų patogumas.“

Anot Gintarės, kita dažnai pasitaikanti savarankiškų naujakurių klaida – nevientisa būsto stilistika. „Žmonės dažnai perka patinkančius daiktus, negalvodami apie bendrą būsto koncepciją ir dermę. Tokiu būdu namai būna pilni tarpusavyje nederančių daiktų ir dėl to užsukus į tokius namus aplanko chaoso įspūdis“, - sakė ji.

5 patarimai norintiems įsigyti būstą:

  • Kritiškai įvertinkite savo finansines galimybes. Palikite „buferį“ nenumatytoms išlaidoms – dauguma įsirenginėdami namus peržengia numatytą biudžetą.
  • Rinkitės laisvai, bet racionaliai – gali būti, kad visų svajonių įgyvendinti ir nepavyks, bet pasirinkę tai, kas jums svarbiausia, liksite laimingi.
  • Įvardinkite sau savo poreikius būstui – ar svarbiau erdvė, ar lokacija, ar norisi buto, ar būtinai norite gyventi name, ir pan.
  • Nuspręskite, ar ieškote būsto visam gyvenimui, o gal galvosite apie jo pardavimą ateityje? Tai leis apsispręsti, kurie poreikiai – dabartiniai, ar ateities, jums svarbiausi.
  • Naudokitės būsto įrengimo specialistų paslaugomis – interjero dizainerio ar architekto pagalba padės ne tik pasiekti išsvajotą rezultatą, bet ir sutaupys pinigų ir laiko.
Top