SEB: žmonės nepatiria sunkumų grąžindami paskolas, tačiau vis dažniau jaučia neramumą

Banko atlikta apklausa atskleidė respondentų nuomonės pasikeitimą vertinant paskolų grąžinimo naštą.

piniginekorteleAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Beveik trečdaliui (31 proc.) skolų ar paskolų turinčių gyventojų jas grąžinti yra nedidelė ar apskritai jokia našta. Dar 37 proc. skolų turinčių apklaustųjų nurodo, kad finansinių įsipareigojimų vykdymas jiems esąs nei didelė, nei nedidelė našta.

Vis dėlto, palyginti su pernai atliktais tyrimais, kiek padaugėjo gyventojų, kurie turimas skolas laiko didele našta. Sausį tokių buvo 32 proc., o praėjusių metų spalį ir balandį atitinkamai 27 ir 28 procentai. Jei per pirmąjį karantiną paskolų grąžinimas labiau slėgė vyresnius negu 50 metų respondentus, tai dabar dėl to kiek daugiau nerimauja finansinių įsipareigojimų turintis jaunimas iki 30 metų.

Kita vertus, išaugo ir dalis tų, kurie skolų grąžinimo našta nelaiko – palyginti su praėjusių metų spalį atlikto tyrimo duomenimis, skolų grąžinimo našta nelaikančių gyventojų dabar padaugėjo 7 procentiniais punktais, o pernai balandį tokių gyventojų buvo 34 procentai. Kad turimos skolos jiems nei didelė, nei nedidelė našta, spalį teigė 32 proc., balandį – 39 proc. apklaustųjų.

„Suprantama, kad tvyranti ekonominė įtampa, praėjusių metų pabaigoje kilęs susirgimų šuolis bei pritaikytos priemonės epidemijai valdyti turėjo įtaką gyventojų, ypač gaunančių mažesnes pajamas, nuotaikai ir lūkesčiams. Tai iš dalies rodo ir šios apklausos duomenys. Kita vertus, daugiau negu du trečdaliai skolų turinčių respondentų teigia nepatiriantys sunkumų jas grąžinti. Tai rodo, kad gyventojai skolinasi atsakingai, realistiškai įvertindami savo finansines galimybes ir, nors jau kone metus dėl pasaulinės sveikatos krizės susiduriame su įvairiais ribojimais, žmonių galimybės dėl to grąžinti paskolas smarkiai nepablogėjo“, – sako Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB banko valdybos narė ir Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė.

Kad skolų turintys gyventojai antrojo karantino metu nepatiria itin didelių sunkumų paskolas grąžinti, liudija ir banko statistika. S. Gutauskaitė-Bubnelienė atkreipia dėmesį, kad dėl paskolų atidėjimo į SEB banką kreipiamasi palyginti nedažnai.

„Esame pasiruošę padėti privatiems ir verslo klientams bei jų prašymu atidedame paskolų įmokų mokėjimo terminą. Visgi tokia galimybe dabar naudojasi tik nedidelė dalis klientų. Nuo antrojo karantino pradžios lapkritį esame sulaukę arti 400 prašymų atidėti būsto ir vartojimo paskolas, gerokai mažiau negu pirmojo karantino metu“, – teigia S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Kartu su Lietuvos bankų asociacijos nariais ir kitomis šalies finansų įmonėmis ir solidarizuodamasis su visuomene SEB bankas prisijungė prie atnaujinto laikino kredito įsipareigojimų moratoriumo gyventojams ir įmonėms.

Iš viso nuo praėjusių metų kovo mėnesio iki dabar SEB bankas yra atidėjęs apie 2,4 tūkst. paskolų privatiems klientams ir daugiau negu 2,7 tūkst. paskolų verslo klientams.

Apie gyventojų apklausą

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą 2021 metų sausio 15–19 dienomis SEB banko užsakymu atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“. Iš viso buvo internetu apklausti 529 gyventojai, kurių amžius – 18–74 metai.

Top