Ką įdomaus žinome apie šiandien sparčiai populiarėjančias kriptovaliutas

Žvelgiant istoriškai, nebuvo nei vieno geresnio ilgalaikio investicinio instrumento kaip akcijos. Ir visą tai patvirtina statistika bei ilgametė akcijų rinkų istorija. Tačiau šiomis dienomis akcijos nėra vieninteliai investiciniai instrumentai, kuriuos pasirenka investuotojai. Tiesą sakant, šiandien investicinių instrumentų yra daugiau nei dauguma mūsų įstengia įsivaizduoti. Ir vienas iš jų neabejotinai yra kriptovaliutos, sulaukusios ypatingai didelio vartotojų dėmesio visame pasaulyje.

blockchainBlockchain | Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Kita vertus, kriptovaliutos taip pat labai reikšmingai skiriasi nuo daugumos kitų daugeliui iš mūsų įprastų investicinių instrumentų. Be to, nemaža dalis žmonių nė nesutinka, kad kriptovaliutos galėtų būti vertinamos kaip investicija. Tačiau nepaisant nuomonių skirtumo, verta pripažinti, kad kriptovaliutos šiais laikais drebina pasaulį ir geba sudominti milijonus vartotojų visame pasaulyje. Taigi, kai šiandien jos yra tokios populiarios, įdomu apie jas pakalbėti šiek tiek plačiau.

Kriptovaliutos yra ypatingai nepastovios

Turbūt vienas iš pirmųjų dalykų, kurį jūs spėjote pastebėti, jei sekėte kriptovaliutų naujienas ir stebėjote, kas vyksta kriptovaliutų rinkoje, yra tai, jog kriptovaliutos yra labai nepastovios. Ir tam labai didelės įtakos turi tai, jog skaitmeninėmis valiutomis yra prekiaujama labai skirtingose kriptovaliutų keityklose vietoje to, kad būtų naudojama viena centrinė keitykla. Tai reiškia, kad kriptovaliutų vertė tokiu atveju gali būti labai nepastovi. Taigi, jei vienoje kriptovaliutų keitykloje pasirinktu metu galite matyti pakankamai aukštą konkrečios kriptovaliutos kainą, tai tuo pačiu metu kitoje keitykloje kaina gali būti pakankamai žema.

Skaitmeninės valiutos niekuo neužtikrintos

Skirtingai nei oficiali šalies valiuta, kuria kasdien naudojasi kiekvienas iš mūsų, kriptovaliutos niekuo neužtikrintos. Tai reiškia, kad nėra jokių pagalbos priemonių nei iš Centrinio banko, nei iš vyriausybės, kuomet kriptovaliuta praranda savo vertę ar apskritai žlunga. Dėl šios priežasties daugelio pasaulio šalių vyriausybės labai atsargiai žvelgia į kriptovaliutas ir ragina vartotojus elgtis atsakingai bei apdairiai. Jei žmogus investuoja į vieną ar kitą savo pasirinktą kriptovaliutą, tik jis yra atsakingas už savo pinigus. Jei pastarieji bus prarasti, tai bus tik investavusio žmogaus atsakomybė.

Yra daugiau nei 8300 kriptovaliutų

Daugybė žmonių mano, kad yra tik viena ar kelios kriptovaliutos. Tuo tarpu tik retas vartotojas žino, kad šiandien kriptovaliutų yra daugiau nei 8300. Ir tiesą sakant, šis skaičius turėtų būti kur kas didesnis, nes pastarasis skaičius atspindi tik tas kriptovaliutas, kurios yra įtrauktos į „oficialius“ kriptovaliutų sąrašus. Trumpiau tariant, tiek kriptovaliutų yra žinomos platesnei auditorijai. Tačiau egzistuoja dar tūkstančiai kitų kriptovaliutų, kurios į tokius sąrašus dar nėra patekusios. O tai reiškia, kad kriptovaliutų rinka yra gerokai didesnė nei dauguma jūsų galėjote įsivaizduoti.

„Blockchain“ – tai, kur slypi tikroji vertė

Kai yra kalbama apie kriptovaliutas, pakankamai dažnai pamirštama apie tai, kas už jos slepiasi ir kas šiuo atveju yra vertingiausia. O tai neabejotinai yra būtent „blockchain“ technologija.
„Blockchain“ technologija yra infrastruktūra, kuria yra paremtos tokios kriptovaliutos kaip visiems puikiai žinoma „Bitcoin“. Tai yra skaitmeninė ir decentralizuota grandinė, kurioje yra įrašoma informacija apie atliktus mokėjimus ir pervedus. Visa tai yra atliekama labai saugiai ir veiksmingai. Ir, žinoma, tai yra viena iš svarbių priežasčių, kodėl šiandien verslas taip aktyviai domisi „blockchain“ technologija ir dažnai ją pasitelkia savo veikloje.

„Kasėjai“ vaidina svarbų vaidmenį

Kriptovaliutų pervedimai visuomet turi būti patvirtinti, su kiekvienu nauju patvirtintu sandoriu „blockchain“ tinklui išsiplečiant. Visas šis darbas atitenka kriptovaliutų „kasėjams“. Be to, negalėtų veikti ir „blockchain“ tinklas.

Kriptovaliutų „kasėjai“ naudoja labai galingus kompiuterius, kurie sprendžia kompleksinius matematinius uždavinius, tokiu būdu siekdami patvirtinti kiekvieną „blockchain“ grandinėje vykdomą pervedimą. Už visą tai „kasėjai“ yra apdovanojami arba kitaip tariant – už šį darbą jiems yra atlyginama kriptovaliuta. Ir nors „kasėjams“ reikia investuoti į aukštos kokybės kompiuterinę įrangą bei patirti išlaidas elektrai, kartais kriptovaliutos „kasimas“ gali būti labai pelningas. Ir tai labai akivaizdžiai parodo augantis kriptovaliutų kasimui skirtos kompiuterinės įrangos pardavimų skaičius.

Decentralizacija yra visa ko pagrindas

Vienas iš pagrindinių veiksnių, kuris lemia „blockchain“ technologijos populiarumą, yra tai, jog ji yra decentralizuota. Kitais žodžiais tariant, nėra jokio pagrindinio duomenų centro, kur būtų laikoma visa informacija, o tai reiškia, kad niekas negali į tokį „duomenų centrą“ įsibrauti ar perimti „blockchain“ esančią skaitmeninę informaciją.

Vietoje to, informacija apie „blockchain“ tinklą yra išsibarsčiusi po visą pasaulį ir nedideliais kiekiais laikoma daugybės skirtingų vartotojų serveriuose bei kietuosiuose diskuose. Visa tai užtikrina, kad niekas negalėtų „nulaužti“ „blockchain“ tinklo ir perimti jame esančios informacijos į savo rankas. Trumpiau tariant, visa tai yra decentralizuota. Tai „blockchain“ technologiją paverčia pakankamai saugia, todėl tuo netrunka pasinaudoti ir verslas.

„Blockchain“ turi dar daug kitų privalumų

„Blockchain“ privalumai neapsiriboja vien tik decentralizacija. Kadangi „kasėjai“ veikia 24 valandas per parą ir septynias dienas per savaitę tvirtindami pervedimus, jie gali būti įgyvendinti kur kas greičiau nei tai daro tradiciniai bankai, veikiantys tik darbo dienomis ir darbo valandomis. Be to, „blockchain“ technologijoje nėra jokių tarpininkų, o tai reiškia, kad pervedimai gali būti pigesni nei siūlomi tradicinių bankų.

„Blockchain“ technologija taip pat vartotojui suteikia didesnę kontrolę ir skaidrumą. Tai reiškia, kad vietoje to, jog trečiajai šaliai būtų suteikta valdymo kontrolė, visa tai yra atiduota į pačių vartotojų rankas. Taigi, kriptovaliutos egzistavimą užtikrina pati bendruomenė.

Tačiau „blockchain“ taip pat nėra tobula

Natūralu, kad „blockchain“ technologija turi ir savų minusų. Pavyzdžiui, kadangi tai yra pakankamai nauja technologija, kuri vis dar tobulinama, galima susidurti su pačiais įvairiausiais techniniais sunkumais. Tarp tokių sunkumų gali būti ir reikšmingas pervedimų greičio sumažėjimas, kas galėtų nulemti vartotojų praradimą. Ir, žinoma, tai tikrai nėra vienintelis minusas. Nereikia pamiršti, kad verslas, kuris pradeda įtraukti „blockchain“ technologiją į savo kasdienių procesų vykdymą, taip pat gali susidurti su problemomis, galinčiomis išvesti juos iš pusiausvyros vien dėl žinių ir patirtis trūkumo.

„Blockchain“ technologiją pasitelkia daugybė kompanijų

Nepaisant to, kad kriptovaliutos turi savo minusų, šiomis dienomis „blockchain“ technologiją pasitelkia vis daugiau kompanijų. Ir šiuo atveju galima kalbėti tiek apie smulkų, tiek ir apie vidutinį ar stambų verslą. Jau nekalbant apie tai, kad „blockchain“ technologiją naudoja ir kai kurios didžiosios tarptautinės kompanijos.

Visa tai labai akivaizdžiai rodo, kad „blockchain“ pasitelkimas verslo vystyme gali būti labai veiksmingas. Ir privalumais gali mėgautis tiek pats verslas, tiek ir vartotojai. Todėl nenuostabu, kad laikui bėgant vis daugiau verslų nevengia žengti į šią sritį ir pasitelkia „blockchain“ technologiją lengvesniam ir veiksmingesniam daugybės verslui svarbių procesų užtikrinimui.

Sukurti kriptovaliutą yra sąlyginai nebrangu

Nemaža dalis žmonių mano, kad kriptovaliutą sukurti yra ypatingai sudėtinga, tačiau iš tikrųjų šiomis dienomis kriptovaliutų skaičius auga nuolatos, o tai tik dar kartą parodo, kad vis daugiau žmonių ir kompanijų geba sukurti savo kriptovaliutas. Tam tereikia gilesnių programavimo žinių ir „blockchain“ technologijos suvokimo.

Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad kiekviena nauja kriptovaliuta akimirksniu tampa populiari ir visų geidžiama. Tiesą sakant, norint, kad kriptovaliuta išpopuliarėtų, reikia įdėti nemažai pastangų. Ir į visą tai būtų galima žvelgti kaip į verslą. Tam reikia investicijų į reklamą, labai aiškių tikslų, darnai veikiančios komandos, vartotojų pasitikėjimo didinimo ir kt. Vien tai, jog yra sukuriama nauja kriptovaliuta, neužtikrina, kad ji taps žinoma ar vertinga.

Ne kiekvienas tiki virtualiomis valiutomis

Akivaizdu, kad tikrai ne kiekvienas žmogus tiki virtualiomis valiutomis ir yra pasiruošęs žengti į kriptovaliutų rinką. Dar 2014 m. CNBC duotame interviu vienas žinomiausių investuotojų pasaulyje Warren Buffet pasakojo, kad jo manymu „Bitcoin“ kriptovaliuta yra tik „miražas“. Jo nuomone, „Bitcoin“ yra ne daugiau kaip priemonė pervesti pinigus – labai panašiai kaip ir čekiai. Todėl jis niekuomet netikėjo ir netiki kriptovaliutomis. Taigi, suprantama, kad jis taip pat nėra linkęs į jas investuoti. Be to, „JPMorgan Chase“ kompanijos įkūrėjas ir vadovas Jamie Dimon taip pat prilygino „Bitcoin“ kriptovaliutą „sukčiavimui“ ir įvardino ją kaip „blogesnę nei tulpių svogūnėliai“, siedamas dabartinę situaciją su XVII a. trumpalaikiu tulpių svogūnėlių burbulu Europoje.

virtualios valiutos

Kriptovaliutos kai kuriose šalyse yra uždraustos

Ne kiekvienas vartotojas žino, kad kriptovaliutos kai kuriose pasaulio šalyse yra uždraustos. Ir tai yra suprantama. Kai apie kriptovaliutas šiomis dienomis yra tiek daug kalbama, gali pasirodyti, kad jomis yra naudojamasi visame pasaulyje. Kaip bebūtų, kriptovaliutų draudimas kai kuriose pasaulio šalyse yra nulemtas to, jog tokios skaitmeninės valiutos negali būti reguliuojamos vyriausybių ir taip pat yra visiškai decentralizuotos.

Pavyzdžiui, tokiose šalyse kaip Bolivija, Bangladešas, Nepalas, Marokas, Kirgizija ir Ekvadoras yra uždrausta prekiauti kriptovaliutomis, jomis atsiskaityti, pirkti ir parduoti skaitmenines prekes ar pasaugas bei atlikti kitus veiksmus. Ir tiesą sakant, pastarasis šalių sąrašas nėra baigtinis. Nereikėtų pamiršti ir Rusijos, kuri svarsto apie mokėjimų kriptovaliutomis uždraudimą.
Investuotojai dažnai nuvertina naujų technologijų galimybes

Istorija rodo, kad nemaža dalis investuotoju pakankamai dažnai nuvertina naujų technologijų galimybes ir poveikį. Jie taip pat paprastai neįvertina to, kaip greitai naujos technologijos gali išpopuliarėti. Per pastaruosius kelis dešimtmečius visą tai mes galėjome stebėti savo pačių akimis. Per šį laiką moderniosios technologijos padarė didžiulę įtaką ir sukėlė didelę revoliuciją ne vienoje rinkoje. Lygiai tą patį būtų galima pasakyti ir apie kriptovaliutų rinką. Iki šiol daugybė investuotojų vengia rimtai žvelgti į šią sritį, nemanydami, jog tai gali būti tinkama sritis investuoti. Tačiau statistika rodo, kad vis daugiau verslų pasitelkia kriptovaliutas ir tai tiesiogiai didina jų vertę bei paklausą.

Dauguma žmonių mažai nusimano apie kriptovaliutas

Tiesa ta, kad dauguma žmonių neturi absoliučiai jokio supratimo apie tai, kas yra kriptovaliutos ir kaip jos veikia. Tačiau atliktos apklausos rodo, kad nemaža dalis žmonių yra girdėję apie „Bitcoin“ kriptovaliutą. Kaip bebūtų, dažno žmogaus žinios minėtos kriptovaliutos vadinimu ir apsiriboja. Tai rodo, kad nors kriptovaliutos pasaulyje sparčiai populiarėja, vis dar yra labai daug vartotojų, kurie su šia sritimi niekuomet nebuvo tiesiogiai susidūrę. Be to, apklausos rodo, kad nemenka dali žmonių mano, jog kriptovaliutos yra neteisėtos ir kad jomis besinaudojantys vartotojai užsiima kažkuo neteisėtu. Taigi, nenuostabu, kad tuomet, kai vartotojai nusprendžia žengti koją į kriptovaliutų rinką, labai dažnai padaro daug brangiai kainuojančių klaidų.

Top