Paskolų moratoriumo būtinumu suabejojo ir Lietuvos bankas

Šią savaitę Lietuvos bankų aljansas paskelbė, kad nors poreikio nėra, tačiau sollidarizuojasi su visuomene ir vėl skelbia moratoriumą, dar žinomą kaip „paskolų atostogas“. Tačiau pirmojo moratoriumo metu su aljansu aktyviai bendravęs Lietuvos bankas antrojo moratoriumo būtinumu suabejojo.

paieskosAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Mano subjektyviu vertinimu, poreikio iš tikrųjų nebuvo – jeigu taip kalbėtume apie visą mūsų finansų sistemą, apie visą mūsų ekonomiką. Nes tikrai matome likvidumo augimo skaičius, įmonių indėlių, gyventojų indėlių skaičiai muša istorines aukštumas“, – sakė centrinio banko vadovas.

Jis pridūrė, kad vertinant atskiras įmones, jos galėjo susidurti su savo įsiskolinimo pertvarkymo klausimais.

„Ir bankai tiesiog apsisprendė nespręsti atvejis po atvejo, tai yra case by case principu, bet tiesiog priimti horizontalų sprendimą. Tiesiog industrija susitarė ir priėmė tokį sprendimą“, – sakė V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) antradienį pranešė, kad jos nariai iki kovo pabaigos atnaujina paskolų moratoriumą verslui bei gyventojams.

Pasak asociacijos, nors prašymų atidėti įmokas tebėra sulaukiama nedaug, finansų sektorius atsiliepia į nuogąstavimus dėl ateities neapibrėžtumo ir solidarizuojasi su visuomene bei valstybe.

Anot LBA prezidentės Eivilės Čipkutės, šiuo metu paskolas turinčių įmonių ir gyventojų situacija nuteikia optimistiškai.

Bankų klientai, dėl pandemijos patiriantys finansinių sunkumų, nekeičiant sutarties ir palūkanų galės paskolos arba lizingo įmokas sumokėti vėliau. Dėl to bus galima kreiptis nuo sausio 25 iki kovo 31 dienos.

Bendras atidėjimo laikas, priklausomai nuo įsipareigojimo rūšies, gali sudaryti iki 6-9 mėnesių, įmonėms – iki 6 mėnesių.

Pernai bankų moratoriumas inicijuotas balandį ir galiojo iki rugsėjo pabaigos. Juo pasinaudojo iš viso apie 10 tūkst. gyventojų bei įmonių, o atidėtų įsipareigojimų vertė siekė 1,5 mlrd. eurų.

LBA priklauso „Citadele“, „Luminor“, „Swedbank“, SEB, Šiaulių, Medicinos ir „Revolut“ bankai, „Danske Bank“, Lietuvos centrinė kredito unija.

Top