„Biotechpharma“ plėtrai JAV - „SEB“ banko kreditas

Įmonė Masačiusetso valstijoje investuos į gamybinius pajėgumus. Šiam projektui SEB suteikė ilgalaikę 15 mln. eurų paskolą.

euro banknotai 50Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Mūsų paslaugų paklausa sparčiai auga, užsakovų gausėja, o būdami arčiau savo klientų JAV galime dar geriau patenkinti jų poreikius, atrasti naujų galimybių ir įgyvendinti savo strateginės plėtros viziją“, – sako UAB Biotechnologinės farmacijos centro „Biotechpharma“ valdybos pirmininkas Vladas Bumelis. Numatoma, kad visos planuojamos verslo investicijos JAV sieks 34 mln. eurų.

Į plėtrą aktyviai investuojanti bendrovė siekia tapti pasaulinio lygio biotechnologinės farmacijos centru, jungiančiu biofarmacinių vaistų technologijų kūrimą, vystymą ir lankstų geros gamybos praktikos (GGP) standartus atitinkančių preparatų tiekimą I, II ir III fazių klinikiniams tyrimams. Šiuo metu UAB Biotechnologinės farmacijos centras „Biotechpharma“ paslaugų centre JAV siūlo biofarmacijos produktų vystymo paslaugas.

UAB Biotechnologinės farmacijos centro „Biotechpharma“ valdybos pirmininkas V. Bumelis pabrėžia, jog šalies biotechnologijų sektoriaus lyderiai turi viziją, kad iki 2030 m. gyvybės mokslų industrija generuotų apie 5 proc. Lietuvos BVP, t. y. apie 5-7 mlrd. eurų vertės pardavimų. Profesorius atkreipia dėmesį ir į Vyriausybės iškeltą strateginį tikslą, kad Lietuva iki 2030 metų turi tapti patraukliausia Europos šalis gyvybės mokslų industrijos plėtrai.

„Gyvybės mokslų srityse lietuviško kapitalo bendrovės pasiekia vis didesnių laimėjimų ir yra vienas ryškiausių pavyzdžių, kad mokslo ir verslo sinergija kuria aukštą pridėtinę vertę. Tai įrodo ir prieš porą metų JAV mokslo žurnalo „Scientific American Worldview“ paskelbtas pasaulinis reitingas – jame Lietuvos biotechnologijų sektorius per palyginti trumpą laiką pakilo net per 18 pozicijų ir užėmė 16-tą vietą. Nors Lietuvos įmonių investicijų JAV rinkoje finansavimas toli gražu nėra SEB bankui įprastas projektas, džiaugiamės, kad radome tinkamą sprendimą įmonei padėti įgyvendinti šiuos ambicingus plėtros tikslus ir taip prisidedame prie Lietuvos biotechnologijų sektoriaus pozicijų stiprinimo pasaulyje. Didelę ilgalaikę grąžą kuriančios aukštosios technologijos didina visos šalies ekonomikos stabilumą bei atsparumą nenumatytiems geopolitiniams ar ekonominiams veiksniams, todėl esame pasiryžę ir toliau remti visuomenei naudingus pažangius projektus“, – teigia Vilius Juzikis, SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos direktorius.

Jis pastebi, kad biotechnologijos ir vaistų tyrimų bei gamybos sektorius yra vienas sparčiausiai augančių mūsų šalies verslo sektorių, o JAV yra didžiausia jo eksporto rinka. Be to, aukštųjų technologijų bendrovės lanksčiai prisitaiko prie pokyčių rinkose, o įvairių šios srities patentų galiojimo pabaiga JAV ir Europos Sąjungoje pastaraisiais metais mūsų šalies verslui atvers dar daugiau perspektyvų.

Gamtos mokslų ir genų inžinerijos mokslinių tyrimų bendrovei UAB Biotechnologinės farmacijos centras „Biotechpharma“ SEB bankas taip pat yra suteikęs paskolą ir Vilniuje esančio mokslinio centro plėtros etapui finansuoti. 2019 metų gruodį suteikta 18 mln. eurų paskola bendrovei padeda įgyvendinti maždaug 50 mln. eurų vertės projektą, kuris padidins įmonės technines ir strategines galimybes. Šiemet baigus mokslinio centro rekonstrukcijos projektą Lietuvoje bendras pastato plotas padidės 2 kartus. Projektu UAB Biotechnologinės farmacijos centras „Biotechpharma“ ketina išplėsti veiklą, susijusią su ląstelių gausinimu ir tolesniais gryninimo technologiniais procesais.

Top