Svarbūs žingsniai parduodant smulkųjį verslą ir klaidos, kurių reikėtų vengti

Smulkiojo verslo pardavimas yra kompleksinis procesas, kuriame reikia apsvarstyti ne vieną svarbią detalę. Pelnas, kurį jūs galite gauti pardavę savo turimą verslą, gali labai tiesiogiai priklausyti tiek nuo priežastis, dėl kurios jūs nusprendėte parduoti savo įmonę, tiek ir nuo situacijos rinkoje, verslo stabilumo ir pačios įmonės struktūros.

verslo pardavimasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Pardavus savo verslą tenka skirti dar daugiau laiko ir pastangų, kadangi tuomet reikia nuspręsti, kaip bus paskirstytas gautas pelnas, siekiant gauti dar didesnę investicinę grąžą. Kreditai.INFO pagal investopedia.com ir thebalancesmb.com ekspertų patarimus pateikia svarbiausius žingsnius, kurie padės jums lengviau parduodant savo smulkųjį verslą.

Verslo pardavimo priežastis

Jei jūs nusprendėte parduoti savo verslą, turėtumėte savęs paklausti, kodėl? Tai bus vienas iš pirmųjų klausimų, kurį jūs išgirsite iš potencialaus pirkėjo.

Dažnai verslo savininkai savo verslą nori parduoti dėl šių priežasčių:

  • Noras išeiti į pensiją
  • Nuomonių išsiskyrimas su verslo partneriais
  • Liga arba mirtis
  • Persidirbimas ir noras pailsėti
  • Nuobodulys ir noras išbandyti ką nors nauja

Taip pat kai kurie verslo savininkai nusprendžia savo įmonę parduoti ir dėl to, jog ji tapo nebe tokia pelninga (arba niekada tokia ir nebuvo), tačiau tokia priežastis gali gerokai apsunkinti visą įmonės pardavimo procesą. Todėl labai svarbu iš anksto pagalvoti apie tai, kokios galėtų būti tikrosios galimybės parduoti savo verslą, koks laikas tam būtų tinkamiausias ir kada tai galėtumėte padaryti pelningiausiai.

Egzistuoja ne vienas veiksnys, kuris galėtų jūsų verslą paversti patrauklesniu potencialiems pirkėjams, pvz.:

  • Pelno padidinimas
  • Nuolatinių pajamų užtikrinimas
  • Stiprios klientų bazės suformavimas
  • Ilgalaikių sutarčių su klientais sudarymas

Pardavimo laikas

Savo verslo pardavimui reikėtų ruoštis iš anksto, t.y. atitinkamų veiksmų vertėtų imtis iki pardavimo likus vieniems ar dvejiems metams. Toks laikotarpis turėtų būti pakankamas, kad galėtumėte tinkamai pasiruošti, pagerinant savo įmonės finansinius rodiklius, užtikrinant, kad įmonės finansai būtų stabilūs, optimizuojant verslo struktūrą, išplečiant klientų bazę ir paverčiant verslą pelningesniu. Be to, visa tai labai tiesiogiai pagelbės naujajam verslo savininkui ir padės lengviau užtikrinti sklandų visų verslo procesų įgyvendinimą.

Verslo vertinimas

Kitas svarbus žingsnis yra susijęs su jūsų verslo vertės ir kainos nustatymu. Jūs turite būti tikri, kad jūsų nustatyta kaina, kurios prašysite iš potencialaus jūsų verslo pirkėjo, nebus nei per maža, nei per didelė. Norėdami gauti objektyvesnį vertinimą visuomet galite ir turėtumėte kreiptis į atitinkamos srities profesionalus. Tuomet turėtumėte daugiau nei vieną nuomonę ir galėtumėte lengviau priimti atitinkamą sprendimą. Be to, dokumentai, kurie bus parengti jūsų verslo vertinimo ir kainos nustatymo metu, taip pat gali veiksmingai pasitarnauti bandant pagrįsti jūsų prašomą kainą.

įvertinti verslą

Ar turėtumėte naudotis tarpininkų paslaugomis?

Jei savo įmonę bandysite parduoti patys, tuomet galėsite sutaupyti daugiau lėšų ir išvengsite papildomų mokesčių tarpininkams. Tokį sprendimą taip pat naudingiausia priimti, kai verslas yra parduodamas artimam žmogui ar darbuotojui. Esant kitoms aplinkybėms galima kreiptis ir į tarpininkus, kurie už tam tikrą mokestį rūpintųsi pirkėjo paieškomis ir derybomis. Tai galėtų padėti jums išvengti papildomų laiko sąnaudų ir kitų nepatogumų, tačiau tokiu atveju jūs turėtumėte tarpininkui labai aiškiai išdėstyti savo lūkesčius ir nuolatos su juo palaikyti ryšį, įsitikinant, kad viskas vyktų pagal planą.

Dokumentų paruošimas

Prieš pradedant ieškoti pirkėjo savo smulkiajam verslui jūs turėtumėte surinkti visas finansines ataskaitas, išrašus apie sumokėtus mokesčius, dokumentus, susijusius su turimais įmonės finansiniais įsipareigojimais, tokiais kaip verslo paskolos ir kt. Geriausia, jei jūsų turimi duomenys atspindėtų bent trijų ar keturių metų jūsų verslo situaciją. Taip pat svarbu, kad jūs iš anksto visus šiuos duomenis peržiūrėtumėte su patyrusiu buhalteriu, įsitikindami, jog jie yra tikslūs ir dėl jų potencialiam pirkėjui nekiltų jokių neaiškumų.

Šiame procese reikėtų sudaryti ir įmonei priklausančios įrangos, kuri bus parduodama, sąrašą. Kartu naudinga sudaryti ir sudarytų sutarčių su tiekėjais, verslo partneriais ir klientais sąrašą. Padarę visus surinktų dokumentų kopijas galėsite perduoti jas potencialiam pirkėjui, kuris tokiu būdu galės lengviau susipažinti su tikrąja jūsų parduodamo verslo situacija.

Žinoma, turėtumėte suformuoti ir bendrą savo verslo vykdomos komercinės veiklos aprašą, kuriuo apibūdintumėte, kaip jūsų verslas veikia, kaip jis yra vykdomas, kokios operacijos yra atliekamos ir kt. Be to, jei norite, kad jūsų verslas būtų įvertintas geriau ir potencialiam pirkėjui nekiltų rimtų neaiškumų, turėtumėte pasirūpinti, kad visa jūsų įmonei priklausanti įranga būtų veikianti ir kokybiška.

Verslo pirkėjo paieškos

Remiantis statistika, paprastai verslo pardavimas užtrunka tarp šešių mėnesių ir dvejų metų. Todėl tinkamo pirkėjo paieškos gali tapti pakankamai nemenku iššūkiu. Dėl šios priežasties jokiu būdu nevertėtų apriboti savo verslai skiriamos reklamos, kadangi tuomet padidinsite tikimybę pritraukti daugiau potencialių pirkėjų.

Kuomet jūs sulauksite ne vieno susidomėjusio potencialaus pirkėjo, turėtumėte nepamiršti kelių svarbių veiksnių:

  • Atrinkite du arba tris potencialius pirkėjus tam, kad būtumėte apsidraudę, jei vis dėlto pagrindinis sandoris nepavyks.
  • Palaikykite ryšį su potencialiais pirkėjais.
  • Prieš suteikdami potencialiam pirkėjui visą svarbiausią informaciją apie savo parduodamą verslą išsiaiškinkite ar potencialus pirkėjas yra finansiškai pajėgus įsigyti jūsų verslą.
  • Jei jūs planuojate padengti visas sandorio įgyvendinimui tenkančias išlaidas, apie visą tai iš anksto pakalbėkite su savo buhalteriu ar teisininku, tokiu būdu būdami tikri, kad galėsite lengvai pabaigti sandorį.
  • Suteikite šiek tiek vietos deryboms, tačiau būkite tvirtai nusiteikę dėl savo prašomos kainos, kurią pagrįstumėte labai tiksliais duomenimis ir svariais argumentais.
  • Visi susitarimai turėtų būti rašytiniai. Potencialus pirkėjas turėtų pasirašyti konfidencialumo sutartį, kuria būtų apsaugota jūsų jam perduodama informacija apie parduodamą verslą.

Be to, nereikėtų nustebti, kad jūsų verslo pirkėjas gali reikalauti, kad jūs pasirašytumėte nekonkuravimo sutartį, kuria sutiktumėte nepradėti naujo verslo, kuris taptų tiesioginiu konkurentu jūsų parduotai įmonei ar perviliotų jos turimus klientus.

Gauto pelno panaudojimas

Kuomet jūsų verslas bus parduotas, turėtumėte pasistengti bent keletą mėnesių neleisti savo gauto pelno. Tai reiškia, kad turėtumėte skirti šiek tiek daugiau laiko ir labai gerai pagalvoti, ką jūs norėsite daryti su gautais pinigais ir kaip juos galėsite veiksmingai bei pelningai investuoti. Tam yra labai naudinga sudaryti savo finansinių tikslų sąrašą, Taip pat naudinga pasitarti su finansų srities profesionalais, kurie galėtų pasiūlyti jums, kaip būtų verta investuoti jūsų pinigus ir kokios investicinės grąžos būtų galima tikėtis.

Žinoma, jei jūs turite įvairių paskolų ar kitokio tipo finansinių įsipareigojimų, natūralu, kad dalį gautų lėšų galėsite norėti skirti jų padengimui. Tačiau taip pat kartu turėtumėte pagalvoti ir apie savo finansinę ateitį, todėl verta dalį lėšų skirti taupymui, galvojant apie pensinį amžių.

Klaidos, kurių reikėtų vengti parduodant savo verslą

Kuomet yra kalbama apie verslo pardavimą, visuomet turėtų būti kalbama ir apie klaidas, kurių vertėtų vengti, tokiu būdu sumažinant didelių finansinių praradimų ir kitų galimų problemų kilimo riziką.

Neplanavimas į priekį arba pernelyg ilgas laukimas

Pernelyg ilgas laukimas arba neplanavimas į priekį gali pakišti koją kiekvienam savo verslą parduoti norinčiam verslininkui. Tokiu būdu galima labai lengvai praleisti puikią progą. Todėl jei jūs nusprendžiate parduoti savo verslą, jo pardavimas turėtų būti numatomas iš anksto. Tai reiškia, kad iki pardavimo nuo tokio sprendimo dienos turėtų būti likę bent vieni ar dveji metai. Toks ilgalaikis planavimas gali padėti sėkmingai ir pelningai parduoti savo verslą. Tačiau vėlgi, per ilgai laukti taip pat nėra verta, nes anaiptol ne visuomet laiku galima numatyti būsimus ekonominius pokyčius, kurie galėtų neigiamai paveikti verslo situaciją.

Galvojimas, kad neturite reklamuoti savęs ir savo verslo

Pakankamai dažnai verslo savininkai, kurie ima galvoti apie savo verslo pardavimą, pamiršta apie savęs ir savo verslo reklamavimą galvodami, jog to daryti jiems nebėra jokios priežasties – juk jų verslas vis tiek galiausiai bus parduotas. Tačiau, kas apie jūsų verslą žino geriau nei jūs patys? Nei vienas nėra taip motyvuotas ir turintis tiek daug žinių apie jūsų verslą, kaip kad turite jūs. Tai reiškia, kad jūs tampate svarbiausiu instrumentu, galinčiu paveikti ir potencialių pirkėjų požiūrį į jus ir jūsų verslą. Jei jūs atrodysite patikimas ir jūsų verslas bus gerai matomas bei žinomas, galite būti visiškai tikri, kad jam pirkėją rasti taps kur kas lengviau. Todėl reklamos atsisakyti jokiu būdu nevertėtų – ir ypač tuomet, kai savo verslą planuojama parduoti.

Pernelyg didelė arba pernelyg maža kaina

Kainos nustatymas yra labai svarbi ir atsakinga užduotis. Nors iš pirmo žvilgsnio kai kam gali pasirodyti, kad tai yra pati lengviausia užduotis – juk galite prašyti, kiek tik norite – vis dėlto situacija yra visiškai priešinga. Yra daugybė pavyzdžių, kuomet verslo savininkai prašydavo pernelyg didelės kainos, kurios niekuomet negaudavo, ir galiausiai jų verslui tekdavo užsidaryti, nes verslo savininkai būdavo pernelyg arogantiški ir visą laiką galvodavo tik apie tai, koks jų verslas yra pelningas, visiškai pamiršdami apie tolimesnę verslo plėtrą. Deja, bet taip nutinka pakankamai dažnai, todėl svarbu, kad nepakliūtumėte į tokius spąstus. Vietoje to, turėtumėte labai atidžiai įvertinti visus savo turimus duomenis ir atsižvelgus į situaciją rinkoje nustatyti optimalią kainą, kuri būtų nei per didelė, nei per maža.

Pardavimas netinkamam pirkėjui

Turite suprasti, kad pirmojo pasiūlymo priėmimas anaiptol ne visuomet yra teisingas sprendimas. Nors jums gali pasisekti ir jūs iš tikrųjų pirmojo pasiūlymo atveju galite sulaukti to, ko norėjote, vis dėlto jūs visuomet turėtumėte atsižvelgti ir į patį potencialų pirkėją.

Praktika rodo, kad pakankamai dažnai verslo situacija reikšmingai pablogėja jo valdymą perėmus kitiems savininkams. Naujajam savininkui gali stigti patirties, jis gali būti prastas vadovas ar mąstyti pernelyg ribotai. Priežastis, kurios gali nulemti verslo nesėkmę, galima vardinti dar labai ilgai.

Be abejo, galima galvoti, jog po to, kai bus įvykdytas verslo pardavimas, su parduotu verslu gali nutikti bet kas, todėl dėl to jaudintis buvusiam savininkui nevertėtų. Tačiau jei pardavimas įvykdomas pasiliekant sau dalį akcijų, tai gali tapti rimta problema. Todėl visuomet yra naudinga pagalvoti ir apie tai, kam verslas bus parduotas. Ir nors tinkamo pirkėjo paieškos gali atrodyti pernelyg sudėtingas procesas, jei norite, kad jūsų parduotas verslas toliau sėkmingai gyvuotų, neturėtumėte pamiršti apie šį svarbų veiksnį.

Top