„Citadele“ kredito reitingas padidintas iki investicinio

Bankas išlaikė esamą paskolų lygį. Taip bat bankas džiaugėsi sąlyginai nedideliu skaičiumi paskolų atidėjimu pasinaudojusių gyventojų skaičiumi ir jų aktyvumu naudojant inovatyvias prisijungimo ir atsiskaitymo priemones.

block chain 3047153 640Nuotrauka: bekontakčio atsiskaitymo žiedas be © Citadele

Verslo nuotaikos trečiąjį šių metų ketvirtį gerėjo, taip pat pastebimai augo klientų aktyvumas – naujų klientų skaičius pasiekė beveik 5 tūkstančius, 55 proc. daugiau negu 2020 m. antrąjį ketvirtį. Aktyvių klientų, 2020 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, buvo 322 tūkst. arba 8 proc. daugiau nei prieš metus. Klientai vertina įvairiapusį finansinių paslaugų spektrą ir siūlomus įvairius bekontakčių mokėjimų sprendimus.

„Pagrindinis banko dėmesys nuo pat kovo mėnesio buvo sutelktas į mūsų klientų ir darbuotojų saugumą. Sudarėme darbuotojams galimybes dirbti iš namų ir pasiūlėme papildomą COVID-19 draudimo apsaugą, Tuo metu klientams sudarėme galimybes daugumą paslaugų gauti nuotoliniu būdu ir raginame juos į banko skyrių atvykti tik rezervavus susitikimo laiką“, – sako „Citadele“ generalinis direktorius Johan Åkerblom.

Taip pat klientams, kurie susidūrė su sunkumais mokant kredito įmokas, jos buvo atidėtos. Prašymų laikinai atidėti kredito grąžinimo įmokų mokėjimą sulaukta palyginti nedaug – rugsėjo mėn. pabaigos duomenimis, jų iš viso buvo 2,5 tūkst., 98 proc. iš jų buvo pateikta per pirmąjį 2020 m. pusmetį.

Nors bankų pasirašytas kredito įsipareigojimų moratoriumas baigėsi rugsėjį, „Citadele“ ragina klientus nedelsiant kreiptis į banką, jei iškyla netikėti finansiniai sunkumai. Kiekvienas atvejis yra įvertinamas individualiai siekiant surasti geriausią sprendimą padėti klientui, susidūrusiam su trumpalaikiais finansiniais sunkumais.

Klientams Baltijos šalyse suteikta 327 mln. eurų naujų paskolų

Per 2020 m. 9 mėn. privatiems klientams, taip pat smulkioms ir vidutinėms įmonėms bei stambiajam verslui buvo suteikta 327 mln. eurų paskolų, iš kurių 141 mln. eurų buvo suteikta trečiąjį ketvirtį – dvigubai daugiau nei antrąjį ketvirtį. Bendrą paskolų portfelį iš viso sudarė 1 537 mln. eurų, šiek tiek mažiau nei praėjusių metų pabaigoje.

„Citadele“ klientų finansinė situacija išlieka stipri – 2020 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, klientų indėliai banke siekė 3 542 mln. eurų, 8 proc. daugiau nei 2019 m. pabaigoje.

Klientai vertina nuotolines finansines paslaugas, išbando naujoves

Banko mobiliosios programėlės ir interneto banko naudotojų skaičius per metus padidėjo atitinkamai 18 proc. ir 4 procentais. Šiuo metu yra 139 tūkst. aktyvių programėlės naudotojų ir 192 tūkst. aktyvių interneto banko klientų.

Reaguodamas į didėjantį bekontakčių atsiskaitymų poreikį, liepos mėn. bankas pristatė naują bekontakčio mokėjimo būdą – išmaniuosius žiedus. Taip pat buvo parengtas „X smart“ kortelių pasiūlymas  studentams ir moksleiviams, X kredito kortelių draudimo apsaugos buvo papildytos „Covid-19“ draudimo apsauga keliaujant, kitomis papildomomis apsaugomis (pvz. dviračių draudimas), apsaugos namams pasiūlymas pratęstas iki metų pabaigos.

„Citadele“ kredito reitingas padidintas iki investicinio

Šių metų rugsėjo 29 d. „Moody’s“ padidino „Citadele“ kredito reitingą iki investicinio lygio – bankui suteiktas stabilios perspektyvos Baa3 reitingas. Sprendimui įtakos turėjo geri „Citadele“ veiklos rezultatai, aukšta kapitalizacija, taip pat atsižvelgta į planuojamą SIA „UniCredit Leasing“ įsigijimą, jo poveikį banko kreditingumui. Reguliuojančių institucijų leidimai jau yra gauti, todėl „UniCredit Leasing“ įsigijimą tikimasi užbaigti iki šių metų pabaigos ir nuo 2021 m. sausio 1 d. perimti įmonės valdymą trijose Baltijos šalyse. Tai bankui ateinančiais 2021-aisiais suteiks papildomą teigiamą finansinį poveikį.

Stiprūs likvidumo ir kapitalo rodikliai

„Citadele“ kapitalo ir likvidumo rodikliai gerokai viršija kapitalo reikalavimus bankų sektoriui: CAR yra 22,2 proc., LCR yra 390 procentų (2020 m. rugsėjo 30 d. duomenys).

Nors COVID-19 pandemijos padariniai turėjo neigiamos įtakos 2020 m. 9 mėnesių finansiniams rezultatams, 3-iojo  ketvirčio rezultatai ir 8,5 mln. eurų grynasis pelnas rodo, kad veikla išlieka stipri.

„Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovo Vaidoto Gursko komentaras:

Pasaulinės COVID-19 pandemijos pirmosios bangos iššūkius Lietuvos ekonomika atlaikė su mažiausiais nuostoliais ES – valstybės pagalba padėjo verslui lengviau persitvarkyti ir prisitaikyti, o vienkartinės išmokos gyventojams padėjo palaikyti vidaus vartojimą. Pozityvius gyventojų ir verslo lūkesčius atspindi ir „Citadele“ banko Lietuvoje veiklos rezultatai. „Citadele“ finansavimo, suteikto šalies verslo įmonėms ir gyventojams, apimtys per tris šių metų ketvirčius išaugo daugiau nei 14 procentų. Rekordinį augimą būsto paskolų rinkoje fiksavome trečiąjį ketvirtį – „Citadele“ suteiktų paskolų vertė buvo dvigubai didesnė nei antrąjį ketvirtį, o lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu finansavimo apimtys išaugo daugiau nei 16 procentų.

Šiais metais „Citadele“ Lietuvoje taip pat pristatė kelis naujus skaitmeninės bankininkystės sprendimus, kurie gyventojams buvo ypač naudingi visuotinio karantino sąlygomis. Metų pradžioje pasiūlėme galimybę banko klientu tapti nuotoliniu būdu, t. y. atsisiuntus programėlę. Šiuo metu kas ketvirtas naujas banko klientas juo tampa fiziškai neatvykęs į banko skyrių. Taip pat dėmesio skyrėme ir bekontakčių  atsiskaitymų sprendimams. „Citadele“ klientai bekontakčiu būdu jau gali atsiskaityti ne tik kortele, programėle, bet ir „Apple Pay“, specialiu lipduku, apyranke, išmaniu žiedu.

Top