Lietuvos kredito reitingas pagal „DBRS Morningstar“ lieka A

Taip pat tarptautinė kreditų reitingų agentūra paliko ir stabilią reitingo perspektyvą.

debit main headerAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Savo sprendimą „DBRS Morningstar“ grindė tuo, kad nors pandemija padarė ženklią įtaką ekonomikai, tačiau tikimasi, kad šiemet Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) mažėjimas bus ne toks ryškus kaip daugumoje kitų eurozonos šalių, teigiama Finansų ministerijos pranešime.

Anot agentūros. stiprūs atsigavimo ženklai Lietuvoje pradėjo ryškėti jau panaikinus apribojimus birželį. Nors tebėra daug neapibrėžtumų,  kaip greit atsigaus ekonomika priklausys nuo to, kaip ši situacija paveiks pagrindinius prekybos partnerius ir nuo to, kaip Lietuvai toliau seksis kovoti su pandemija ir jos padariniais.

Ilgalaikio skolinimosi reitingas A atspindi gerą Lietuvos fiskalinę padėtį ir santykinai žemą valstybės skolos lygį lyginant su kitoms Europos Sąjungos šalimis. Nepaisant to, išlieka grėsmė, susijusi su struktūriniais veiksniais, įskaitant pajamų nelygybę, poreikį toliau gerinti produktyvumą, mažėjančią ir senėjančią visuomenę bei šešėlinę ekonomiką.

Finansų ministerijos teigimu, dėl koronaviruso pandemijos neigiamo poveikio ekonomikai, agentūroms peržiūrint ir keičiant šalių kredito reitingus, Lietuva buvo viena iš nedaugelio šalių, kuri išlaikė aukštą ilgalaikio skolinimosi reitingą.

„DBRS Morningstar“ šių metų gegužę Lietuvai pakeitė tik reitingų perspektyvą iš teigiamos į stabilią. Stabili perspektyva parodo „DBRS Morningstar“ požiūrį, kad net ir susidūrus su dabartine krize, rizika išlieka iš esmės subalansuota.

Tarptautinė kreditų reitingų agentūra „Standard & Poor‘s“ (S&P) Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą A+ (stabili perspektyva),  „Fitch Ratings“ – A (stabili perspektyva), „Moody‘s“ – A3 (teigiama perspektyva).

Top