Žadama, kad parama nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui jį pasieks jau kitąmet

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė žada, kad pagal planą parama jau galėtų būti paruošta pasibaigus buhalteriniams metams ir pasiektų įmones jau kitų metų pradžioje. Svarstyta ir greitesnio sprendimo de minimis galimybė, bet nuspręsta, kad šis sprendimas - per daug rizikingas.

euro laivelis0ilgasAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Jekaterina Rojaka sako, kad naujas priemones Vyriausybei planuojama teikti jau kitą savaitę.

„Judame maksimaliu greičiu, kitą savaitę planuojame teikti jau galutiniam svarstymui Vyriausybei“, – žurnalistams trečiadienį sakė J. Rojaka.

„Mums svarbu užtikrinti finansavimą – įgyvendinimas nusikelia praktiškai į kitus metus, tai turėtų būti užtikrintas finansavimas ir kitais metais. Šiemet padarysime visus namų darbus, kad metams prasidėjus būtų galima iškart pradėti su išmokomis“, – teigė ji.

Anot jos, jei priemonę pavyktų greitai suderinti su Europos Komisija, kvietimus įmonėms būtų galima išsiųsti dar šiemet.

Pasak viceministrės, Vyriausybei bus siūloma atsisakyti reikalavimo, kad visame sektoriuje 40 proc. įmonių turi būti patyrusios 30 proc. apyvartos kritimą – tik tokiu atveju įmonė iš šio sektoriaus galės pretenduoti į paramą. Šį kriterijų kritikuoja centro dešinės koalicijos kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė.

Vyriausybei bus siūloma palikti kriterijų, pagal kurį į paramą pretenduotų 30 proc. apyvartos kritimą patyrusios įmonės. 

„Turėjome pirminius duomenis apie apyvartas, bet gavus detalesnius duomenis faktiškai matome, kad šis kriterijus (40 proc. sektoriaus kritimas – BNS) yra nepritaikytinas ir yra labiau ribojantis, nei duodantis naudos. Todėl siūlysime panaikinti antrą dalį, paliekant tik apyvartos kritimą“, – sakė J. Rojaka.

Jos teigimu, vien subsidijų poreikis siekia 100-200 mln. eurų, jų reikėtų apie 60-67 tūkst. įmonių. Tačiau kiek realiai bus skirta pinigų, spręs Vyriausybė – pasak J. Rojakos, indikacijos rodo, kad tikėtis galima maždaug pusės sumos.

„Jeigu finansavimas būtų numatytas mažesnis, mes galėtume judėti su skirtingais kriterijais, pavyzdžiui, taikyti mažesnį intensyvumą, arba didinti apyvartos kritimo procentą“, – sakė viceministrė.

Ji pridūrė, kad sprendimo reikia „labai greitai“ ir ministerija bent jau pritarimo schemai tikisi kitą savaitę.

Verslui teks palaukti

BNS šią savaitę kalbinti verslo atstovai nuogąstavo, kad parama nukentėjusioms įmonėms jau dabar smarkiai vėluoja, o kai kurios bendrovės tos paramos gali nesulaukti apskritai.

Tačiau J. Rojaka sako, kad schema bus dėliojama kitaip, nei, pavyzdžiui, anksčiau šiemet dalintos subsidijos itin mažoms bendrovėms, todėl įmonėms teks šiek tiek palaukti.

Jos teigimu, ministerija paramą gali kurti pagal du principus – pagal de minimis schemą, kuri per trejus metus leidžia suteikti iki 200 tūkst. eurų paramos vienai įmonei, ir pagal iki kitų metų vidurio galiojantį Europos Komisijos (EK) COVID0-19 komunikatą, kuris leidžia suteikti iki 800 tūkst. eurų paramos, skaičiuojant nuo kovo mėnesio.

J. Rojaka pabrėžia, kad itin smulkių įmonių, prikaupusių paramos pagal de minimis programą, yra ne tiek daug, daugiau tokių yra mažų ir vidutinių įmonių, o stambios beveik visos išnaudojo šios paramos limitą.

Pagal de minimis schemą pinigai įmones pasiektų greičiau, nes tuomet nereikėtų derinti su Europos Komisija, tačiau ministerija nusprendė eiti kitu keliu ir paramą kurti pagal COVID-19 komunikatą.

„Jis (de minimis – BNS) yra greitesnis, nes nereikalauja kreipimosi į Europos Komisiją, bet įvertinus visas rizikas į ateitį, mes manome, kad šis variantas yra pernelyg rizikingas“, – sakė J. Rojaka.

Anksčiau skelbta, kad subsidijoms reikėtų apie 80 mln. eurų, o lengvatinėms paskoloms – apie 30 mln. eurų.

J. Rojaka BNS yra sakiusi, kad subsidijos būtų dalinamos panašiai, kaip per anksčiau šiemet veikusią subsidijų smulkioms įmonėms programą – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pateiks sąrašus, išsiųs kvietimus, o pinigai įmones pasieks per Ekonomikos ministeriją bei Nacionalinį bendrųjų funkcijų centrą.

Tačiau pagal naują subsidijų priemonę nebebus taikomas įmonės dydžio kriterijus – į paramą galės pretenduoti visos nukentėjusios ir kriterijus atitinkančios bendrovės.

Top