Karantinas gyventojų nestabdo - noriai skolinasi būstui bei automobiliui

Šiemet gyventojai atidėti savo išlaidų ir skolinimo joms atidėti neplanavo. Iš visų 61 mln. eurų vartojimo paskolų 1 mln. gyventojai investavo į nuosavas ar nutolusias saulės elektrines.

busto paskolos2121Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Gyventojų poreikis skolintis didesnės apimties namų remonto darbams ar automobilio įsigijimui išliko ir pavasario karantino metu, ir jam pasibaigus. Banko duomenys rodo, kad vidutinė vartojimo paskola namams nepakito, o vidutinės paskolos automobiliui suma net šiek tiek ūgtelėjo“, − sako Tomas Pulikas, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.

Tuo metu išaugusi vidutinė vartojimo paskolos suma, pasak jo, leidžia daryti prielaidą, kad skolinimasis einamojo vartojimo reikmėms tapo labiau apgalvotas – pandemijos akivaizdoje gyventojai nebūtiniems smulkesniems poreikiams skolinosi rečiau. 

Kaip rodo „Swedbank“ devynių šių metų mėnesių duomenys, vidutinė vartojimo paskolos automobiliui suma siekia beveik 6,3 tūkst. eurų, namams atnaujinti gyventojai vidutiniškai skolinasi 10,4 tūkst. eurų. Kitoms vartojimo išlaidoms skirta vartojimo paskola sudaro vidutiniškai 2,3 tūkst. eurų.

Saulės elektrinėms – daugiau nei milijonas eurų

Pasak T. Puliko, šių metų vasaros pradžioje pristatyta speciali saulės elektrinės įsirengimui arba nutolusios saulės elektrinės dalies įsigijimui skirta finansavimo linija sulaukė gyventojų susidomėjimo. 

„Nepaisant pandemijos neapibrėžtumo, gyventojai buvo linkę įvertinti galimybę ilgalaikėje perspektyvoje reikšmingai sumažinti išlaidas elektrai. Per tris mėnesius nuo saulės elektrinių gyventojams finansavimo pradžios „Swedbank“ šių paskolų suteikė už 1,1 mln. eurų“, – sako T. Pulikas. 

Banko duomenimis, nuosavai ar nutolusiai saulės elektrinei gyventojai skolinasi vidutiniškai 6,4 tūkst. eurų, o saulės elektrinės galia, kurią renkasi įsigyti šalies gyventojai, vidutiniškai siekia apie 6 KW. 

Skaičiuojama, kad naudojant saulės elektrinės pagamintą elektros energiją per visą jos eksploatacijos laikotarpį namų ūkio išlaidos elektrai sumažėja apie 230–490 eurų per metus.

Banko padalinių prisireikia vis rečiau

Pandemija turėjo reikšmingos įtakos ir tam, kokiais kanalais gyventojai gauna jiems aktualios informacijos apie finansavimą. 

„Iki karantino paskelbimo nemaža dalis klientų buvo linkę rinktis gyvas konsultacijas padaliniuose, tačiau pastarąją tendenciją karantinas gerokai pakeitė. Nemaža dalis konsultacijų apie finansavimo produktus persikėlė į nuotolinius kanalus: paskambinę dėl vizito registracijos klientai gauna konsultaciją reikiamais klausimais, tad poreikis ateiti į banko padalinį sumažėja“, – pažymi „Swedbank“ atstovas. 

Top