9 iš 10 jaunuolių svajoja apie savo būstą

Tiek jaunuolių teigia taupantys, Atsiradus pasauliniam sąstingiui ir karantinui Lietuvoje ženkliai išaugo taupančiųjų būstui arba būsto kredito pradinei įmokai.

busto paskolos2121Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Kaip rodo SEB banko birželį atliktas tyrimas, daugiau kaip 100 eurų kas mėnesį atsideda kone kas trečias (29 proc.) jaunuolis, dar 47 proc. sutaupo mažesnes sumas. Likusieji 24 proc. apklausos dalyvių nurodė nesutaupantys nieko. Šios tendencijos išlieka panašios kaip ir prieš metus.

Visų Lietuvos gyventojų apklausos duomenimis, visai netaupo kas penktas žmogus.

„Nors tarp jaunimo yra šiek tiek daugiau netaupančiųjų, tai galima suprasti – jie dar tik pradeda žengti savarankiško gyvenimo keliu ir nori pasidžiaugti pirmaisiais savo uždirbtais pinigais, be to, dalis dar tik studijuoja ir nedirba, taigi tiesiog neturi, iš ko taupyti. Optimistiškai nuteikia ir tai, kad absoliuti dauguma (88 proc.) apklausoje dalyvavusio jaunimo planuoja savo išlaidas. Taigi nors šiandien dar netaupo, jie yra finansiškai raštingi ir priima atsakingus sprendimus“, – sako SEB banko valdybos narė, SEB Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė.

Kaip ir prieš metus, konkrečiam tikslui pinigus atsideda daugiau negu pusė taupančių jaunuolių. Tik patys tikslai pasikeitė: jei pernai  būstui ar jo pradinei įmokai taupė 30 proc., tai šįmet tokių  jaunuolių padaugėjo net iki 44 procentų. Užtat automobiliui ar kitai transporto priemonei lėšas kaupiančiųjų sumažėjo nuo 24 iki 17 proc., o kelionėms – kone perpus – nuo 27 proc. iki vos 14 procentų.

„Akivaizdu, kad jaunimo ateities planus ir lūkesčius smarkiai pakoregavo pasaulinė koronaviruso pandemija. Kadangi kelionių taip drąsiai planuoti nebegali, vietoj to jaunimas ima svarstyti apie likvidžias ilgalaikes investicijas“, – teigia S. Gutauskaitė-Bubnelienė.

Beje, taupyti jaunimas pradeda vis anksčiau: dar prieš metus paklausti, kada pradėjo taupyti, 38 proc. nurodė ikimokyklinį amžių ar vidurinę mokyklą, o šįmet tokius atsakymus pasirinko jau 47 proc. respondentų. Kaip pastebi SEB banko atstovė, didžiausią įtaką vaikų ir paauglių taupymo įpročiams turi tėvai, taigi tai yra jų nuopelnas.

Ketvirtus metus iš eilės SEB banko atliekamas tyrimas rodo, kad galvoja jaunuoliai ir apie senatvę: du iš trijų taupančiųjų jau pradėjo kaupti būsimai pensijai arba ketina tai daryti, kai pradės dirbti, dar dešimtadalis (13 proc.) planuoja imtis nuosavo verslo ir taip užsitikrinti orią senatvę. Likusieji sulaukę pensinio amžiaus arba ketina toliau dirbti (6 proc.), arba planuoja parduoti ar nuomoti turimą turtą (5 proc.), arba tikisi sulaukti paramos iš savo vaikų (3 proc.).

Tyrimą SEB bankas atliko 2020 metų birželį. Apklausoje dalyvavo 1 597 SEB banko klientai, kurių amžius 18–25 metai.

Top