„Luminor“ praneša apie būsto paskolų portfelio augimą

Pirmajį pusmetį būsto paskolų portfelis augo daugiau nei ketvirtadaliu palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

102030Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Prasidėjus COVID-19 pandemijai ir karantinui, banko klientų susidomėjimas būsto paskolomis smarkiai sumažėjo, tačiau šiuo metu paraiškų būsto įsigijimui gauti „Luminor“ sulaukia tiek pat, kiek ir iki pandemijos.

„Įvykiai klostėsi greitai ir dauguma rinkų tiesiog sustingo, todėl nieko keisto, kad vartotojai atidėjo bet kokius ilgalaikius sprendimus. Dabar gi matome, kad bent jau lūkesčių lygmenyje sugrįžome į normalų ritmą – klientai atsargesni ir atidžiau planuoja, tačiau vis drąsiau apsisprendžia dėl būsto. Birželio mėnesį bankas jau išdavė būsto paskolų daugiau negu pernai tokiu pat metu – tai rodo, kad grįžtame į cikliškumą ir sezoniškumą, kuris buvo anksčiau. Šiandiena klientų, siekiančių gauti būsto paskolą, vertinimo principai nėra pasikeitę, kaip ir anksčiau, atsižvelgiame į šeimos pajamas ir jų tvarumą. Mes kol kas nekeičiame savo pernai deklaruotų siekių šiemet didinti būsto paskolų portfelį ir suteikti žmonėms galimybę įsigyti namus pačiomis palankiausiomis sąlygomis“, - sako Regina Ungulaitienė, „Luminor“ banko Privačių klientų finansavimo grupės vadovė Lietuvoje.

Krizinėse situacijose bankai turi teisę peržiūrėti paskolų išdavimo sąlygas, tačiau per COVID-19 tokių atvejų banke „Luminor“ nebuvo. Kaip ir iki koronaviruso pandemijos, taip ir dabar - kiekviena paskolos paraiška yra svarstoma ir analizuojama individualiai, o suteikiant paskolą atsižvelgiama į kliento galimybes ją grąžinti. Nepasikeitusios sąlygos išlieka ir vertinant įkeisto turto likvidumą – ir toliau mažesni butai išlieka likvidesni nei didesni butai ar namai.

Siekiant padėti per koronaviruso pandemiją nukentėjusiems klientams, bankas „Luminor“ drauge su kitom finansų įstaigom iki rugsėjo 20 dienos pasirašė moratoriumą dėl laikino kredito įsipareigojimo atidėjimo privatiems klientams. Iš viso paskolų atostogomis  „Luminor“ banke pasinaudojo iki 2000 asmenų, tačiau šiandien jau matomas reikšmingas tokių klientų mažėjimas.

„Mūsų klientai laiku reagavo į krizės padarinius. Matome, kad šiuo metu nebedaugėja žmonių, turinčių pandemijos sukeltų ekonominių sunkumų. Atvirkščiai, matomos teigiamos tendencijos, kad daugelis nori nutraukti paskolų atostogas anksčiau laiko“, - sako R. Ungulaitienė.

Top