ASAP paskolų INVEGA nebeteiks

Apmokėtinų sąskaitų paskolų poreikis anot INVEGA yra sumažėjęs, todėl šios pagalbos priemonės nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui nebeteiks.

stop 634941 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), įvertinusi itin sumažėjusį apmokėtinų sąskaitų paskolų ASAP paraiškų srautą, indikuojantį, kad potencialūs pareiškėjai šia priemone jau pasinaudojo, baigia teikti šias paskolas – šiandien priimamos paskutinės paraiškos. Nepanaudota suma bus paskirstyta kitoms verslui vis dar aktualioms COVID-19 pagalbos priemonėms finansuoti. 

„Gauti paskolas ASAP buvo galima remiantis neapmokėtomis sąskaitomis, išrašytomis per šių metų pirmąjį ketvirtį – iki kovo 31 d., – sako INVEGOS vadovas Kęstutis Motiejūnas. – Natūralu, kad šių sąskaitų srautas išseko, pastaruoju metu sulaukdavome vos kelių paraiškų per savaitę. Tai – geras verslo poreikių rodiklis, kurį įvertinę nusprendėme užbaigti paraiškų priėmimą, o likusius resursus ir lėšas skirsime kitų verslui reikalingų ir aktualių priemonių administravimui“.

Pasak K. Motiejūno, paskoloms ASAP gauti užregistruotų sąskaitų sumos labai skirtingos – nuo dešimčių eurų iki šimtų tūkstančių eurų. Maksimalus paskolos dydis priklausė nuo įmonės užregistruotų sąskaitų (85 proc. neapmokėtos ir patvirtintos sąskaitos vertės) ir 2019 m. pardavimo pajamų (paskola negalėjo viršyti 25 proc. įmonės pardavimo pajamų 2019 m.). Vidutinis išmokėtos paskolos dydis siekia 38 590 tūkst. Eur, bet daugumos išmokėtų paskolų intervalas svyruoja tarp 10 ir 20 tūkst. Eur. Iš viso suteikta paskolų pagal 6855 sąskaitas, bendra suteiktų paskolų suma 10,86 mln. Eur. Paskolų ASAP fondo likutis bus paskirstytas kitoms INVEGOS teikiamoms valstybės pagalbos priemonėms.

Teikiant paskolas ASAP, atidžiai stebėti verslo poreikiai:  atsižvelgiant į juos, tikslintos paskolų sąlygos siekiant užtikrinti veiksmingesnę valstybės pagalbą verslui. Dėl COVID-19 pandemijos staiga smukusi daugelio įmonių apyvarta iš karto neigiamai atsiliepė jų kredito reitingui, todėl įmonėms tapo sunku atitikti paskolos kriterijus. Atsižvelgus į šią aplinkybę, nuspręsta kredito reitingo nebevertinti. Be to, patikslinta sąlyga dėl sunkumų patiriančių įmonių. Anksčiau įmonės negalėjo gauti paskolos ASAP, jeigu, 2019 m. gruodžio 31 d. duomenimis, buvo patiriančios sunkumų.  Ši galimybė atsivėrė po INVEGOS kreipimosi į Europos Komisiją (EK). EK pakoregavo komunikatą „Laikinoji valstybės pagalbos priemonių, skirtų ekonomikai remti reaguojant į dabartinį COVID-19 protrūkį, sistema“ bei EK išaiškino, kad teikti valstybės pagalbą galima įmonėms, kurios paraiškos pateikimo metu nebėra patiriančios sunkumų, nors praėjusių metų pabaigoje tokiomis buvo.

Apmokėtinų sąskaitų paskolos ASAP buvo sumanytos kaip skubios valstybės pagalbos priemonė verslams, kurie dėl COVID-19 pandemijos ir paskelbto karantino patyrė staigų apyvartinių lėšų trūkumą. Smulkios ir vidutinės įmonės galėjo specialioje platformoje registruoti klientų neapmokėtas ar iš dalies apmokėtas sąskaitas ir gauti šį trūkumą kompensuojančias paskolas. Paskolos teiktos 12 mėnesių laikotarpiui su galimybe terminą pratęsti ne ilgiau nei iki 36 mėnesių.

Paskolos ASAP grąžinti ir palūkanos mokėti pradedamos praėjus 6 mėnesiams nuo paskolos išdavimo. Palūkanos ir grąžinimo įmokos mokamos kas mėnesį linijiniu grafiku. Paskolų gavėjai gali grąžinti visą ar dalį paskolos anksčiau negu nustatyta grafike.

Naujausia informacija apie INVEGOS teikiamą valstybės pagalbą su sunkumais susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu.

Naujausia informacija apie visas INVEGOS siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės finansavimą su sunkumais susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu.

Top