Swedbank patarimai pradedantiems verslą

Daugiau nei 80 proc, jaunuolių nori būti verslininkais, tačiau patyrę verslininkai žino, kad svajonės dažnai prasilenkia su realybe, tenka rinktis tarp skolos ir paskolos, arba verslą vystyti lėtai, ar jo atsisakyti pačioje vystymosi pradžioje. Todėl Swedbank dalinasi pagrindiniais patarimais pradedantiesiems verslininkams.

gavoja03sAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Nežiūrėkite į biudžetą atmestinai

Net jei verslas visai nedidelis, pajamas ir išlaidas, atrodo, galima susidėlioti mintyse, nerizikuokite. Sekamas ir planuojamas biudžetas leis efektyviai valdyti įmonės finansus ir padės užtikrinti, kad išlaidos neviršytų pajamų.

Biudžetui sudaryti naudokite elektroninę skaičiuoklę (pvz., programą „Excel“), o jame išvardykite visas planuojamas pajamas ir išlaidas kiekvieną mėnesį. Išlaidos čia bus dviejų tipų – pastoviosios ir kintamosios. Pastarąsias stenkitės apgalvoti ir suskaičiuoti kuo tiksliau.

Periodiškai stebėkite savo biudžetą, vertinkite jo pokyčius ir priežastis, kodėl vienas ar kitas pokytis įvyko (pvz., biudžetas padidėjo ar sumažėjo).

Nepervertinkite, kaip greitai uždirbsite pelno

Daugelis pradedančiųjų verslininkų mano, kad po kelių mėnesių nuo starto turės pelningą verslą. Tačiau taip būna retai. Tiesą sakant, norint sukurti stabilų ir nuolat pelningą verslą, reikia nemažai laiko. Turėkite tai mintyje ir kai planuosite pajamas, nepervertinkite jų.

Taip pat, jei kartu su pradėtu vystyti verslu dirbate ir samdomą darbą, neskubėkite jo mesti. Jei sunku derinti nuosavą verslą su samdomu darbu pilnu etatu, pereikite prie dalies etato ar laisvai samdomo darbo, bet dar kurį laiką turėkite pajamų ne tik iš naujai pradėto verslo.

Nesiskolinkite neturėdami plano

Norėdami pradėti ar auginti savo verslą, verslininkai anksčiau ar vėliau susiduria su poreikiu skolintis. Nesvarbu, skolinatės iš draugų, šeimos ar iš finansinės institucijos, turėkite aiškų planą, kaip lėšas panaudosite bei kaip jas grąžinsite.

Neturėdami aiškaus plano galite pasiduoti pagundai įsigyti tuo laikotarpiu nebūtinų dalykų verslui ar net sau tiesiogiai, taip leisdami pinigus, kurių neturite (jie skolinti, ne jūsų). Be to, neturėdami plano, kaip pinigus grąžinsite, galite susidurti su nesugebėjimu paskolos grąžinti laiku, periodinių mokėjimų vėlavimais, o tai – tikrai ne į naudą.

Nepamirškite verslo finansinės pagalvės

Apie tai, kaip svarbu turėti santaupų asmeniniams finansiniams išbandymams, puikiai žinome. Tokios saugumo pagalvės neturėtume pamiršti sukurti ir savo verslui. Kaip ir asmeninių finansų atveju, jūsų verslo finansinis rezervas turėtų sudaryti bent 3–6 mėnesių būtinųjų mokėjimų dydžio sumą.

Kad kaupti finansinę pagalvę būtų paprasčiau, galite atsidaryti taupomąją sąskaitą, į kurią periodiškai ir automatiškai būtų pervedama tam tikra pinigų suma.

Nedarykite visko pats

Jei turite galimybę, tam tikriems darbams pasitelkite pagalbą iš šalies. Nemaža dalis naujų, bet jau šiek tiek paaugusių verslų vadovų pripažįsta, kad padarė klaidą manydami, jog su mokesčių ar kitomis subtilybėmis susitvarkys patys.

Turėdami buhalterį ar teisininką, kurie gali jums patarti, padėti tam tikrais klausimais, sukursite tvirtą pagrindą savo verslui ir išvengsite klaidų, kurios gali kainuoti daugiau nei atlygis profesionalams.

Top