Kreditai.INFO pataria: paskolos palūkanų kompensavimas nuo COVID-19 nukentėjusiam versui

Dėl karantino dalis įmonių buvo priverstos stabdyti savo veiklą, kiti verslai susidūrė su apyvartinių lėšų trukumu ir sunkumais dengiant einamuosius finansinius įsipareigojimus. Ypatingai šiuo metu sudėtinga tiems verslas, kurie turi dideles paskolas, kurių periodines įmokas tenka mokėti kiekvieną mėnesį. Vyriausybė pranešė, kad tokiems verslams yra paruoštas specialus pagalbos paketas, Kreditai.INFO siūlo detaliau susipažinti su šia pagalbos verslui priemone.

COVID-19COVID-19 asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Paskolų palūkanos gali būti kompensuojamos už nekilnojamojo turto kreditus, kreditus apyvartinėms lėšoms, verslo vystymo kreditus ar automobilių lizingą. Maksimalus kompensavimo periodas yra 6 mėnesiai, arba ne ilgiau kaip iki 2012 metų pabaigos. Taigi palūkanų kompensaciją galima bus gauti net ir tuo metu, kai karantinas jau tikėtina bus pasibaigęs. Valstybė kompensuos 100% palūkanų, tačiau su banku teks tartis atskirai. Kreditų palūkanų kompensavimo mechanizmas galės veikti tik tuo atveju jei kreditorius sutiks atidėti paskolos grąžinimą. Primename, kad jei bankai ar kiti kreditoriai sutinka atidėti paskolos grąžinimą, bendras paskolos terminas prasitęsia atidėjimo periodui. Pavyzdžiui jei automobilio lizingas buvo sudarytas 60 mėnesių (penkių metų) laikotarpiui, sutartis prasitęs iki 66 mėnesių.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešime spaudai konkrečiai nenurodo kokių dokumentų yra reikalaujama iš verslo. Tik pabrėžią, kad "atkreiptinas dėmesys, kad teikiant paraišką dokumentai turi būti parengti ir pateikti tinkamai, nes nuo to priklausys paraiškos vertinimo sparta. Teikdami paraiškas verslininkai INVEGOS tinklalapyje pagal savo situaciją turėtų pasitikrinti, kokius papildomus dokumentus jiems reikia pridėti. Pavyzdžiui, turint paskolos garantiją pakanka „Vienos įmonės” deklaracijos, pažymos apie atsiskaitomąją sąskaitą, dotacijos sutarties ir verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymėjimo. Tačiau gali būti prašoma ir kitų dokumentų, susijusių su konkrečia projekto veikla".

Greičiausiai teks pateikti ir praėjusių metų finansinius rezultatus, tačiau šiuo metu jau praktiškai visi verslai tai yra atlike. Todėl Kreditai.INFO rekomenduoja papildomai paruošti pirmo 2020 metų ketvirčio finansines ataskaitas.

Prašymus dėl paskolų palūkanų kompensavimo reikia pildyti per INVEGA interneto svetainę. Bendra suma skirtai šiam pagalbos verslui paketui yra 23 milijonai eurų.

Top