Milijonai Amerikos gyventojų neįstengė grąžinti kreditų

Kredito biuras "Transunion" paskelbė, jog 15 mln. kredito kortelių turėtojų teko taikyti mokėjimų atidėjimą. Labiausiai probleminiai buvo kreditai automobiliams.

usa 1149896 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Šis skaičius atitinka maždaug 3 proc. visų „TransUnion“ stebimų kreditinių kortelių sąskaitų.

Panašios programos balandį buvo naudojamos maždaug 3 mln. automobilių paskolų turėtojų atžvilgiu (3,5 proc. iš visų „TransUnion“ stebimų sąskaitų).

Palyginimui, metais anksčiau „mokėjimų atostogos“ buvo pritaikytos 0,03 proc. kredito kortelių ir 0,5 proc. automobilių paskolų turėtojams.

Po to, kai JAV institucijos įvedė apribojimus, susijusius su COVID-19 plitimo stabdymu, daugelis žmonių liko be darbo ir prarado galimybę atlikti paskolų įmokas. Padėtį apsunkina tai, kad kredito kortelių ir paskolų automobiliams turėtojų skaičius Jungtinėse Valstijose prieš pandemiją buvo rekordinis, rašo „The Wall Street Journal“ (WSJ).

Kredito atostogos ar kitos programos, skirtos sunkioje padėtyje atsidūrusiems skolininkams, balandį buvo taikomos maždaug 840 tūkst. vartojimo paskolų turėtojams, arba 3,6 proc. tokių paskolų, pažymi „TransUnion“.

„TradeUnion“ vertinimuose atsižvelgiama į paskolas, kurių mokėjimai buvo sustabdyti susitarus su banku, taip pat įšaldytas sąskaitas.

Padėtis, kai bankų klientai negali atlikti įmokų, nėra palanki nei patiems skolininkams, nei bankams. Vartotojų, nemokančių už paskolas, skolos gali būti perduotos skolų išieškotojams. Be to, jų kredito reitingas gali smarkiai pablogėti, todėl ateityje gali būti sunkiau gauti paskolų palankiomis sąlygomis Bankai, suteikiantys skolininkams galimybę atidėti mokėjimus, siekia išvengti mokėjimo terminų praleidimų ir, atitinkamai, jų nurašymo. Finansų institucijos stengiasi būti lanksčios, kad iškovotų laiko tikėdamosi, kad ekonomika pradės atsigauti, o amerikiečiai vėl galės mokėti paskolas, rašo WSJ. Visgi bankai galės taikyti tokią praktiką tik tam tikrą laiką.

Top