Kada verta imti kreditą būsto remontui?

Swedbank dalinasi patarimais, kada verta investuoti į naują būstą, kada geriau tiesiog pataupyti esamo remontui ir kada reiktų imti kreditą remontui.

nt rinka sasd323Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Nuosavas būstas – viena svarbiausių ilgalaikių investicijų, kuria rūpintis turime didelę dalį gyvenimo. Natūralu, kad bėgant metams būstas, kaip ir daiktai, nusidėvi, o mums tenka galvoti apie remontą. Kalbant apie būsto remontą, jį taip pat reikėtų vertinti kaip ilgalaikę investiciją, nes teisingai pasirinkus kokį remontą ir kada darysime, galime ne tik sutaupyti, bet ir išvengti nereikalingų išlaidų.  

Taigi, kaip įsivertinti, kada būsto remontui galime susitaupyti patys, o kada reikėtų galvoti apie skolinimąsi ar net naujo būsto pirkimą?

Pirmiausiai – sąmata ir planas

Pirmas žingsnis galvojant apie būsto remontą – tiksliai įsivardyti ir susirašyti visus remonto darbus, kuriuos reikėtų atlikti. Vadinamasis kosmetinis remontas paprastai apima sienų tapetavimą, dažymą, durų ar langų keitimą. Remiantis NT specialistų rekomendacijomis, paprastai tokį remontą atlikti verta kas penkerius metus. Pats kosmetinis remontas nėra sudėtingas ir nepriklauso nuo aplinkos sąlygų, todėl gyventojai dažnai renkasi jį atlikti savarankiškai. 

Nepriklausomai nuo to, ar kosmetinį remontą nuspręsite daryti patys ar samdysite specialistus, jam tikrai galima susitaupyti patiems. Į ką atkreipti dėmesį? Pirmiausiai svarbu sudaryti kuo tikslesnę sąmatą. Joje turėtų būti kiek įmanoma tikslesnė visų darbo priemonių bei medžiagų kaina, jei samdysitės specialistus – taip pat ir jų įkainiai. Natūralu, kad pradėjus darbus remonto kaina išauga iki 30 proc., tačiau jei patiriate daugiau nei trečdaliu didesnes išlaidas, tikėtina, jog sąmatą sudarėte nepakankamai tiksliai. 

Kada pradėti kosmetinį remontą?

Pavyzdžiui, 50 kv. m. buto kosmetiniam remontui vidutiniškai gali tekti pasiruošti nuo 2 iki 3 tūkst. eurų. Norint, kad ši suma netaptų didesnė ar netgi būtų mažesnė, prieš pradedant kosmetinį remontą pravartu pasiplanuoti į priekį. Būtent toks remontas, kadangi jis atliekamas būsto viduje, gali būti pradėtas ir žiemą. Tai ypatingai pravartu jei nuspręsite šį remontą patikėti specialistams, nes vasarą remonto darbų kainos paprastai būna 20-30 proc. didesnės nei žiemą. Taip pat pravartu iš anksto susipirkti reikalingas medžiagas. Kol taupysite pinigus remontui, galite stebėti įvairių statybinių medžiagų parduotuvių pasiūlymus ir, kai pamatysite nuolaidas reikalingoms medžiagoms, jas įsigyti. Tokios nuolaidos tikrai dažnos, o stebint skirtingų parduotuvių akcijas galima įsigyti medžiagas geriausiu kainos ir kokybės santykiu. 

Kapitalinis remontas – iki 5 tūkst. eurų

Ilgai gyvenant viename būste, gali tekti pagalvoti ir apie kapitalinį būsto remontą. Jis skiriasi nuo kosmetinio tuo, kad kapitalinio remonto metu gali reikėti keisti visas grindis, pilnai iš naujo įsirengti vonios kambarį ar iš naujo pagalvoti apie būsto elektrinę dalį – jungiklius, šviestuvus, elektros išvedžiojimą. Tokių darbų geriausia nesiimti patiems, o patikėti specialistams, nes bandant daryti savarankiškai rizikuojate neįvertinti galimų išlaidų ir stipriai permokėti. 

Priklausomai nuo to, ar jūsų gyvenamas butas senas, ar naujas, gali skirtis ir kapitalinio remonto mastas ir kaina. Pavyzdžiui, jeigu butas yra naujos statybos, parketlenčių ar vonios plytelių pakeitimas gali būti sąlyginai paprastas ir viso remonto kaina su specialisto darbu tilps į 5 tūkst. eurų rėmus. Jei butas senos statybos, seniai neremontuotas, kapitalinis remontas gali atsieiti daug brangiau. Todėl pradėjus galvoti apie kapitalinį būsto remontą pirmiausiai taip pat reikia susirašyti visų numatomų darbų sąrašą bei sudaryti planą – ką reikia daryti pirmiausiai, kas gali palaukti. 

Remontas ar naujas būstas?

Sekantis žingsnis – sąmatos sudarymas. Sudarant kapitalinio remonto sąmatą ir norint įsivertinti visas rizikas bei galimybes, gali prireikti pasitelkti meistrų pagalbą ar patarimus. Jeigu sudarius sąmatą matote, kad, pavyzdžiui, jūsų būste pakaks pakeisti visas grindis, vonią ir tuo pačiu atlikti kosmetinį remontą, tikėtina, kad tilpsite 7 tūkst. eurų rėmus. Apsisprendus daryti tokį remontą ir nenorint, kad jis nusitęstų iki kelių metų ar ilgiau, patogus sprendimas yra pasinaudoti vartojimo paskola. Vidutinė paskola būsto remontui siekia 10 tūkst. eurų ir jos grąžinimas išdėstomas per 7 metų laikotarpį. Čia galite rasti vartojamo paskolos skaičiuoklę ir sužinoti, kokiomis sąlygomis galite pasiskolinti: https://www.swedbank.lt/private/credit/loans/newSmall.

Kita vertus, jeigu ruošdamiesi remonto planą ir sąmatą matote, kad praktiškai viską reikės keisti iš pagrindų – grindis, vonią, virtuvę, sienas, baldus ir kt. – suma augs drastiškai. Vidutiniškai toks kapitalinis remontas gali kainuoti nuo 15 iki 25 tūkst. eurų. Daug kas priklauso ir nuo to, kokios būklės būstas yra iš tikrųjų ir ar jau pradėjus remontą į jį nereikės investuoti dar daugiau. Tokioje situacijoje visada verta apsvarstyti alternatyvą: naujo būsto pirkimą, o senojo būsto remontui skirtą sumą pilnai išnaudoti naujo įsirengimui ir apstatymui visais reikalingais baldais. Galvojant apie tokį sprendimą pravartu ir pasitikrinti su būsto paskolos skaičiuoklę – kiek jums reikėtų pinigų naujo būsto pirkimui, per kiek laiko numatomas grąžinimas ir kokia būtų mėnesinė įmoka. 

Remontas – dažnai tiek finansiškai, tiek laiko prasme didelis įsipareigojimas. Todėl pradėjus planuoti, visuomet verta gerai apsvarstyti tiek remonto eigą tiek galimas alternatyvas, nes atsarga gėdos nedaro, o sutaupysite šioje situacijoje būtent jūs. 

Top