Europos centrinis bankas: būsto kreditų paklausa sumažės iki rekordinio lygio istorijoje

Nors bendras Europos skolinimosi poreikis dėl koronaviruso išaugo, tačiau didžiąją dalį sudaro įmonių paskolos. Būsto kreditų poreikis jau sumažėjo drastiškai.

ecbAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Euro zonos įmonių kredito poreikis „išaugo“ prasidėjus koronaviruso pandemijai, antradienį pranešė Europos Centrinis Bankas (ECB). Tuo pat metu prognozuojama, kad būsto paskolų paklausa sumažės iki žemiausio lygio istorijoje. „Paskolų arba kredito linijų poreikis padidėjo pirmąjį ketvirtį dėl neatidėliotino likvidumo poreikio, atsižvelgiant į koronaviruso pandemiją ir didelio masto ekonomikos sulėtėjimą“, – ketvirtadienį pareiškė ECB, remdamasis 144-ių bankų apklausa.

Tuo tarpu sausio–kovo mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, būsto paskolų paklausos augimas smarkiai sulėtėjo. Apklausa parodė, jog bankai prognozuoja, kad būsto paskolų paklausa sumažės iki 2008 metų antrosios pusės lygio, koks buvo žlugus bankui „Lehman Brothers“. Reguliariai vykdoma apklausa parodė, kad vyriausybių ir centrinių bankų intervencija suteikė bankams galimybę toliau teikti kreditus įmonėms.

Palyginti su finansinėmis ir valstybių skolų krizėmis, kilusiomis apie 2010 metus, bankai tik „šiek tiek“ sugriežtino savo standartus, taikomus įmonėms, norinčioms gauti paskolas, pažymėjo ECB. Kalbėdami apie ateitį, bankai prognozuoja tolesnį verslo paskolų paklausos augimą ir „reikšmingą grynąjį standartų švelninimą“, o vyriausybių veiksmai, pavyzdžiui, didžiulės paskolos verslui kovojant su pandemija, turės didesnį poveikį.

ECB pridūrė, kad jo paties priemonės, įskaitant vyriausybių ir įmonių obligacijų supirkimą, šiam tikslui skiriant iki 1,1 trln. eurų šiais metais, ir pigių kreditų bankams programos pratęsimą, „leido sušvelninti bankų skolinimo sąlygas ir turėjo teigiamą poveikį paskolų apimčiai“. „Įmonių paskolų poreikis yra didžiulis“, – tviteryje parašė „Pictet Wealth Management“ strategas Frederikas Ducrozet (Frederikas Diukrozė). „ECB kreditų teikimo švelninimo priemonės yra nepaprastai svarbios nuolatiniam realiosios ekonomikos finansavimui“, – pridūrė F. Ducrozet.

Top