Kokias pamokas išmoksime per šią finansų krizę?

Įveikus sunkmetį kiekvienas žmogus turėtų pagalvoti ir apie savo tolimesnį gyvenimą bei asmeninių finansų valdymą. Deja, bet pastebima, kad pakankamai daug žmonių pasibaigus sunkmečiui sugrįžta prie savo įprastinio gyvenimo ritmo ir prie tų pačių neteisingų asmeninių finansų valdymo įpročių.

euro marskineliai

Tačiau tai yra labai didelė klaida. Jei norite išvengti finansinio streso, kurį sukelia asmeninių lėšų trūkumas, sunkiems ekonominiams laikams reikia pradėti ruoštis iš anksto. Nors visuomet reikia būti nusiteikus pozityviai – išmintinga ruoštis blogiausiam.

Todėl jei norite, kad jūsų finansinė situacija taptų geresnė ir užklupus sunkmečiui jums nebereikėtų susidurti su tokiu didžiuliu stresu, vertėtų pasitelkti kelis naudingus finansinius ir paskolų valdymo patarimus iš Finance43.com svetainės.

Suformuokite nenumatytiems atvejams skirtą fondą

Iš aukščiau pateiktų patarimų, skirtų sunkmečiui, jūs turbūt jau spėjote suprasti, kokią didžiulę reikšmę mūsų finansinei situacijai gali turėti nenumatytiems atvejams suformuotas asmeninis fondas. Todėl dalis jūsų mėnesinio biudžeto visuomet turėtų keliauti į tokį fondą. Specialistai rekomenduoja pastarąjį fondą suformuoti iš nemažiau kaip 3 ar 6 mėn. gaunamų pajamų dydžio sumos. Tačiau tai neturėtų būti riba, kurią pasiekus jums reikėtų sustoti. Kuo didesnės vertės bus jūsų suformuotas fondas, tuo lengviau jums bus išspręsti nelauktai iškylančius finansinius sunkumus – ne išimtis ir ekonominis sunkmetis.

Sudarykite biudžetą ir padenkite paskolas ir kreditus

Biudžeto suformavimas ir jo laikymasis yra tiesiog neatsiejamas nuo finansinio stabilumo ir galimybės lengviau įveikti atsirandančius finansinius sunkumus. Tačiau lygiai taip pat labai didžiulę reikšmę mūsų finansinei padėčiai turi ir mūsų turimos paskolos ir kreditai, primena ekspertai. Kuo daugiau finansinių įsipareigojimų slegia mūsų pečius, tuo sudėtingiau mums būna suvaldyti savo asmeninę finansinę situaciją.

Todėl jei jums ne vieną kartą buvo pagelbėjusios paskolos internetu ir šiuo metu jūs turite nemažai dar negrąžintų skirtingo dydžio paskolų, jūsų suformuotame biudžete kiekvieną mėnesį dalis pinigų turėtų būti numatyti ir greitesniam paskolų padengimui. Jūs turite pasistengti savo turimus finansinius įsipareigojimus padengti per kuo trumpesnį laiką, tokiu būdu sutaupydami daugiau lėšų (žinoma, turite išsiaiškinti, ar greitesnis paskolos internetu grąžinimas nepadidins jūsų patiriamų išlaidų dėl kreditorių taikomų papildomų mokesčių).

Jei jums patiems tampa sudėtinga išspręsti visus šiuos klausimus ir optimaliai suformuoti savo asmeninį biudžetą, galite kreiptis į asmeninių finansų konsultantus.

Pakoreguokite savo gyvenimo būdą

Turite peržvelgti savo kasdienybėje priimamus sprendimus ir įvertinti, kiek jie jums kainuoja – tiek laiko, tiek ir pinigų atžvilgiu. Kuomet gyvename puikiai ir nesusiduriame su jokiais finansiniais sunkumais (ar ekonominiu sunkmečiu), daugelio iš mūsų gyvenimo būdas laikui bėgant pradeda reikalauti vis didesnių išlaidų. Todėl jei mes laiku nesuimame savęs į rankas, mūsų patiriamos išlaidos gali tapti pernelyg didelės ir reikšmingai paveikiančios mūsų asmeninę finansinę situaciją.

Jei jūs pakoreguosite savo gyvenimo būdą, atsisakydami sprendimų, kurie galbūt nėra labai būtini ir svarbūs, galėsite sutaupyti daugiau lėšų, kartu stabilizuodami ir savo finansinį pagrindą. Be to, turite suprasti, kad netikėtai gaunamos papildomos lėšos (pvz., mokesčių permokos grąžinimas ar kt.) neturėtų būti akimirksniu išleidžiamos jūsų asmeniniams poreikiams. Tokias lėšas jūs turėtumėte pasistengti skirti savo finansinės situacijos gerinimui, pvz., greitesniam turimų finansinių įsipareigojimų padengimui.

Ir net jei jums nekyla rankos pakoreguoti savo gyvenimo būdą, atsisakant tam tikrų jūsų kasdienybei būdingų sprendimų, pabandykite visą tai paversti skaičiais. Toks sprendimas jums turėtų padėti lengviau suprasti, kiek jūs galėtumėte sutaupyti. Prieš save matydami konkrečius skaičius, turėtumėte pajusti kur kas didesnę motyvaciją savo gyvenimo būdo koregavimui.

Diversifikuokite savo pajamų šaltinius

Turbūt ne vieną kartą buvote girdėję, kad „nevertėtų visų kiaušinių laikyti viename krepšyje“. Ir tai yra visiška tiesa. Jei jūs norite apsisaugoti nuo finansinių sunkumų ir sunkmečio sukeliamų neigiamų padarinių, turėtumėte pasistengti diversifikuoti savo gaunamų pajamų šaltinius. Net jei jūs daugybę metų gyvenate iš vos vieno pajamų šaltinio ir esate visiškai patenkinti savo gaunamomis pajamomis, tai tikrai nereiškia, kad jūs visuomet turėsite darbą atėjus sunkmečiui (be to, tai nereiškia, kad jūsų alga niekuomet nesikeis). Todėl jei jūs norite jausti didesnį stabilumą ir saugumą, turėtumėte pagalvoti apie skirtingus pajamų šaltinius.

Kuo tokių pajamų šaltinių turėsite daugiau, tuo lengviau jums bus išverti įvairias finansines krizes. Niekuomet negalite žinoti, kaip ateityje pasikeis rinka ir su kokiais ekonominiais sunkumais teks susidurti jūsų šaliai. Todėl toks pasiruošimas yra labai svarbus – tiek streso mažinimui, tiek ir pačiai asmeninei finansinei situacijai.

Diversifikuokite savo investicijas

Lygiai taip pat kaip ir jau minėtų gaunamų pajamų diversifikavimo atveju, jūs turėtumėte pasirūpinti ir savo investicijų diversifikavimu. Be abejo, galbūt nemenka dalis iš jūsų šiuo atveju teigs neinvestuojantys, todėl neturintis ką diversifikuoti. Tačiau tai reikštų, kad jūs jau padarėte didelę klaidą ir nepasirūpinote saugesniu rytojumi. Nepaisant to, kokia puiki bebūtų jūsų dabartinė finansinė situacija, dalį savo gaunamų lėšų jūs turėtumėte skirti investavimui. Žinoma, visas šis procesas nėra labai paprastas, tačiau jei jūs norite įdarbinti savo pinigus ir pasirūpinti savo geresne finansine ateitimi, investuoti yra tiesiog būtina.

Taip pat, kaip jau supratote, investuojant savo investicinį portfelį reikėtų kaip įmanoma geriau diversifikuoti. Tai padėtų jums apsisaugoti nuo finansinių praradimų. Tuo tarpu, jei jūs iki šiol investavimu niekuomet nesidomėjote ir visa tai jums skambėjo pernelyg sudėtingai, visų pirma galite pradėti nuo investicinės tematikos literatūros. Taipogi, būtų išmintinga kreiptis į profesionalius konsultantus, kurie padėtų jus nukreipti teisinga linkme ir parinktų jūsų lūkesčius bei numatytus tikslus geriausiai atitinkančius investicinius instrumentus.

Kuo daugiau sužinosite apie investicinį pasaulį, tuo lengviau galėsite pasirinkti tinkamus instrumentus. Be to, tai jums turėtų suteikti dar daugiau motyvacijos, kadangi jūs suprastumėte, kaip investavimas iš tikrųjų galėtų pagelbėti jūsų asmeniniams finansams.

Taigi, jei norite būti tinkamai pasiruošę bet kokiems finansiniams sunkumams ir sunkmečiams, nuo šiol į savo asmeninius finansus žvelkite atsakingiau ir pasirūpinkite, kad jūsų gaunamos pajamos sistemingai augtų.

Top