TVF ir Pasaulio bankas ragina stabdyti skurdžių šalių skolas dėl kovos su koronavirusu

Išsivysčiusioms šalims naujoji pandemija kelia vis daugiau rūpesčių, tačaiu sunkiausia su ja susitvarkyti būtent skurdžioms ir jau smarkiai prasiskolinusioms šalims. Todėl yra raginama pristabdyti jų skolas, kad jos turėtų daugiau resursų susitvarkyti šalies viduje.

skola

„Pasaulio banko grupė ir TVF mano, jog šiuo metu yra būtina palengvinti besivystančių šalių padėtį, taip pat duoti aiškų ženklą finansų rinkoms“, – pažymima institucijų paskelbtame bendrame pranešime. Tai padėtų šalims, kuriose gyvena du trečdaliai ypač didelį skurdą kenčiančių pasaulio gyventojų ir kurios atitinka kriterijus, pagal kuriuos dosnias ir pigias paskolas teikia turtingesnių valstybių finansuojama Tarptautinė vystymosi asociacija (IDA) – Pasaulio banko lengvatinių paskolų padalinys.

„Koronaviruso protrūkis greičiausiai turės rimtų ekonominių ir socialinių padarinių IDA šalims“, kurioms „nedelsiant reikės likvidumo, kad būtų galima spręsti dėl koronaviruso protrūkio kylančius iššūkius“, pažymėjo organizacijos. TVF ir Pasaulio bankas Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalis paragino pritarti iniciatyvai, pagal kurią „visi oficialūs dvišaliai kreditoriai“ būtų raginami „sustabdyti IDA šalių, kurios jų prašo elgtis kantriai, skolų mokėjimus“.

IDA yra vienas pagrindinių 76 skurdžiausių pasaulio šalių pagalbos šaltinių. Asociacija teikia 30 metų ar dar didesnės trukmės paskolas, kurioms taiko nulines arba mažas palūkanas, taip pat dotacijas kai kurioms sunkumų patiriančioms šalims.

Top