Dėl covid-19 Vokietijos ekonomika gali susitraukti daugiau kaip 20%

Pasaulyje plintanti covid-19 epidemija negailestingai šienauja ne tik sergančiųjų gyvybes, bet ir šalių ekonomikas. Neužtikrintumas dėl rytojaus jau sukėlė paniką viso pasaulio akcijų rinkose, o ekonomistai vis tamsiasniomis spalvomis piešia šalių ekonomines prognozes.

frankfurtas

Šiandien (2020.03.23) politico.eu straipsnyje teigiama, kad Covid-19 sukelta krizė gali itin stipriai smogti stipriausiai Europos ekonomikai - Vokietijai. Politico.eu su nuoroda į Miunchene įsikūrusio Ifo instuto studiją, teigia, kad Vokietijos ekonomika šiai metais gali susitraukti net 20.6%. Dėl tokio drąstiško ekonomikos susitraukimo biudžetas prarastų šimtus milijardų eurų.

Ifo instituto vadovo Clemenso Fuesto teigimu "tai bus brangiausia krizė, kurią Vokietija yra patyrusi per pastaruosius dešimtmečius".

Į šią naujieną socialiniuose tinkluose sureagavo ir buvęs Ministras pirmininkas, šiuo metu Europarlamentas - Andrius Kubilius.

"Vienas žymiausių Vokietijos analitinių centrų - “Ifo Institute”, paskelbė savo prognozes Vokietijos ekonomikai: jeigu pandemija tęsis 2 mėnesius - metinis BVP susitrauks 7.2%, jeigu 3 mėnesius - BVP metiniai praradimai gali siekti ir 20.6%."

"Verta prisiminti, kad 2009 metais, per globalią finansų krizę Vokietijos BVP susitraukė 5.0%..., tuo tarpu Lietuvos BVP kritimas tuo metu siekė daugiau nei 15%." Facebook paskyroje rašė A. Kubilius.

kubilius facebook

Didieji automobilių gamintojai, tokie kaip BMW ir Volkswagen jau paskalbė apie planus laikinai stabdyti gamybą, tam, kad būtų išvengta viruso plitimo. Priverstinis karantinas taip pat ženkliai sumažino ir naujų automobilių užsakymus.

Geriausias scenarijus, kaip skelbia Ifo institutas, tai pramonės susitraukimas iki 60% pajėgumų dviems mėnesiams. Trečiąjį mėnesį apimtys galėtų padidėti iki 80% ir grįžti į ikikrizinio lygmens ketvirtą mėnesį. Šis scenarijus numato, kad koronaviruso plitimas bus sustabdytas iki vasaros vidurio.

Krizė taip pat sukurs 200 milijardų eurų skylę Vokietijos biudžete, o maždaug 180000 (vienas milijonas ir aštuoni šimtai tūkstančių) vokiečių praras darbą.

Top