Interneto bankininkyste naudotis bus paprasčiau - nemokami mokymai jau bibliotekose

Nors interneto bankininkystės paslaugos ir jų spektras yra vis labiau prieinamos ir kone viską, nuo mokėjimų už komunalinius iki kredito būstui sutarties pasirašymo galima atlikti internetu, bankuose eilės nemažėja. Dažniausia eilėse stovinių žmonių priežastis - baimė "ne ten paspausti" ir "kažką ne taip padaryti". Todėl skaitmeninių įgudžių skotojantiems Lietuvos bankų asociacija kartu su asociacija "Langas į ateitį" rengia mokymus Lietuvos bibliotekose.

IMG 0504

Išmokti naudotis internetu, o drauge – ir elektronine bankininkyste, visi norintieji gali dalyvaudami nemokamuose mokymuose, kurie rengiami viešosiose bibliotekose ir jų filialuose visoje Lietuvoje.

LBA skaičiuoja, kad elektroninės bankininkystės populiarumas per dešimtmetį išaugo dvigubai. Šiuo metu ja aktyviai naudojasi 65 proc. bankų klientų, o jaunesnių nei 45-erių gretose – absoliuti dauguma. Paslaugomis internetu vis aktyviau naudojasi ir senjorai. Internetu galima ne tik susimokėti mokesčius ar susitvarkyti bankinius reikalus, bet ir registruotis pas gydytoją, parsisiųsti reikalingas pažymas ir dokumentus, neišeinant iš namų.

Sukurta mokymosi priemonė – demonstracinis bankas – tai galimybė be asmeninio prisijungimo ir prieigos prie tikros banko sąskaitos išmėginti elektroninę bankininkystę kompiuterio ekrane, įvertinti, kuo ji naudinga ir kokių saugumo taisyklių reikia laikytis vartotojui.

Šiuo metu demonstraciniame interneto banke adresu www.epilietis.eu galima susipažinti su sąskaitų apžvalga ir išrašais, pasimokyti, kaip atlikti mokėjimą arba pervedimą į savo sąskaitą. Mokomųjų funkcijų įvairovė bus plečiama.

„Dauguma paslaugų keliasi į internetą. Elektroninėje erdvėje galima tvarkytis ne tik bankininkystės reikalus. Susipažinę su demonstraciniu banku ir įvertinę teikiamas galimybes bandomojoje aplinkoje, tokiomis paslaugomis iki šiol nesinaudoję gyventojai galės saugiai įvertinti elektroninės bankininkystės pranašumus, – sakė Mantas Zalatorius, LBA prezidentas. – Pasitikėjimas savo jėgomis, duomenų bei lėšų saugumas – pagrindiniai dalykai naudojantis bet kuria elektronine paslauga. Demonstracinis bankas ir suteikia galimybę pasijusti tvirčiau bei išmokti esminius principus.“

„Lietuva yra sukūrusi plačiausiai prieinamą interneto prieigos tinklą Europoje. Tačiau ne ką mažiau svarbu, ar mokame sumaniai ir saugiai naudotis interneto teikiamomis galimybėmis, kurios jau seniai neapsiriboja vien savišvieta ir pramogomis. Skaitmeninių įgūdžių ugdymas ir vartotojų švietimas šiuo metu ir yra pagrindiniai mūsų veiklos prioritetai, – pabrėžė Loreta Križinauskienė, asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė. – Visus gyventojus kviečiame į mūsų rengiamus nemokamus projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymus, vyksiančius iki šių metų pabaigos visoje šalyje. Mokymai skirti tiek interneto naujokams, tiek ir jau turintiems pradinių skaitmeninių žinių. Dalyviai jau gali praktiškai išbandyti internetinio banko paslaugą „iš vidaus“, kas padės jiems pasijusti saugiau skaitmeninėje erdvėje.“

Anot mokymų dalyvio, aštuntą dešimtį įpusėjusio Kornelijaus Papšio, interneto bankas – tai galimybė susitvarkyti bankinius reikalus virtualioje erdvėje – nereikia eiti į padalinį ir gaišti laiko, nebebūtina nešiotis grynųjų pinigų. „Būtų puiku, kad kiekviena šeima turėtų bent vieną virtualią darbo vietą ir ja naudotųsi“, – akcentavo senjoras.

Užsiregistruoti į mokymus galima mob. tel. 8 620 20 961, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., užpildžius registracijos formą svetainėje www.prisijungusi.lt arba artimiausioje bibliotekoje.

Top