Argentina nori restruktūrizuoti savo skolą

Šalis greitai pateiks savo pasiūlymą, kaip restruktūrizuoti beveik 70 mlrd. JAV dolerių paskolą. Pasiūlymu tikimasi sumažinti kai kuriuos įsiskolinimus kreditoriams ir prailginti paskolų grąžinimo terminą.

argentina

Nuo to laiko, kai gruodžio mėnesį pradėjo eiti pareigas, prezidentas Albertas Fernandezas įspėjo, kad šalis negalės sumokėti savo kreditoriams, jei nuosmukio paveikta ekonomika nepradės augti. Šalis kovoja su daugiau kaip 50 proc. siekiančia infliacija, dideliu valiutos nuvertėjimu ir skurdo lygiu, kuris po beveik dvejus metus trukusio ekonominio nuosmukio apėmė beveik pusę gyventojų.

2001 metais Argentina neišmokėjo beveik 100 mlrd. JAV dolerių išorės skolos, tačiau nuo to laiko įvykdė dalį didelio masto apsikeitimo sandorių. Dabar vyriausybė nori atidėti kai kurių paskolų terminą ir dirbti su privačiais kreditoriais, kad sumažintų bendrą skolą. Praėjusią savaitę vyriausybė pranešė, kad kreipėsi į HSBC, „Lazard“ ir „Bank of America“ dėl skolos restruktūrizavimo.

Šiuo metu Argentina yra skolinga 311 mlrd. JAV dolerių – daugiau nei 90 proc. šalies BVP, o iki kovo pabaigos turi grąžinti daugiau nei 30 mlrd. JAV dolerių. Tai apima nepaprastai nepopuliarią 57 mlrd. JAV dolerių paskolą iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), dėl kurios derėjosi A. Fernandezo pirmtakas Mauricio Macri (Maurisijus Makris) 2018 metais. Praėjusį mėnesį TVF teigė, kad Argentinos skola nėra „tvari“, ir paragino vyriausybę kaupti lėšas iš privačių investuotojų.

Top