Ką reikia žinoti apie mokumo vertinimą?

Jei norite gauti paskolą ir jau esate išsirinkę kreditorius, kurie jūsų manymu taiko pačius palankiausius paskolų pasiūlymus, turite žinoti, kad užpildžius paskolos internetu paraišką, bus pradedamas jūsų asmeninio mokumo vertinimo procesas.

gavoja03s

Nei viena paskola šiandien negali būti suteikta neįvertinus vartotojo mokumo, t.y. finansinės situacijos ir tikrųjų finansinių galimybių. Jei mokumo vertinimo metu yra nustatoma, kad žmogaus finansinė padėtis neatitinka kreditorių keliamų reikalavimų, paskolos paraiška būna atmetama.

Svarbu nepamiršti, kad jūsų gali būti prašoma pateikti ir papildomus jūsų mokumo vertinimui reikalingus dokumentus. Tačiau jei jūs dirbate pagal darbo sutartį ir tai yra jūsų vienintelis oficialus pajamų šaltinis, dažniausiai papildomų dokumentų pateikti nėra prašoma. Tuo tarpu, jei jūs gaunate ir papildomų pajamų iš individualios veiklos, darbo pagal civilinę paslaugų sutartį, iš veiklos pagal verslo liudijimą ar kt. (arba jūs gaunate tik tokias pajamas ir nedirbate pagal darbo sutartį), tuomet kreditoriams turėsite pateikti ir daugiau informacijos. Įprastai tuomet yra prašoma atsiųsti (arba atvykti į kreditorių filialą ir pateikti fiziškai) metines pajamų deklaracijas, banko sąskaitų išrašus, pajamų-išlaidų žurnalą ir kt. Tokie dokumentai kreditoriams padeda lengviau įvertinti žmogaus, besikreipiančio dėl paskolos internetu, finansinę padėtį.

Mokumo vertinimo proceso metu kreditoriai visuomet atsižvelgia į keletą svarbių veiksnių:

  • Asmeninis kredito reitingas: Galbūt jau esate girdėję, kad asmeninis kredito reitingas vaidina patį svarbiausią vaidmenį vartotojų mokumo vertinimo procese. Jei jis yra per mažas, tuomet galimybės gauti paskolą nėra. Tačiau kredito reitingas gali būti pagerintas, priimant atitinkamus finansinius sprendimus, pvz., sumažinant savo turimus finansinius įsipareigojimus, padidinant savo gaunamas pajamas ir kt.
  • Gaunamos mėnesinės pajamos: Kuo gaunamos mėnesinės pajamos yra didesnės, tuo didesnė tikimybė gauti paskolą. Tačiau gaunamos pajamos nėra vienintelis veiksnys, kuris lemia kreditorių atsakymą, kadangi visuomet yra vertinamos grynosios žmogaus pajamos, o tai reiškia, kad yra atsižvelgiama į tai, kiek kiekvieną mėnesį žmogui lieka pajamų atskaičius visus mokesčius ir visų turimų finansinių įsipareigojimų padengimą. Svarbu nepamiršti, kad yra vertinamos tik oficialios pajamos, kurios gali būti pagrįstos oficialiais dokumentais.
  • Finansinių įsipareigojimų dydis: Finansiniai įsipareigojimai turi bene didžiausią neigiamą įtaką vertinant vartotojo mokumą. Jei jūsų gaunamos mėnesinės pajamos bus pakankamos, tačiau turėsite daug finansinių įsipareigojimų, galite sulaukti ir neigiamo kreditorių atsakymo. Be to, finansinis įsipareigojimas yra nelygus finansiniam įsipareigojimui! Skamba pakankamai komplikuotai ir sudėtingai? Tačiau yra didelis skirtumas tarp turimo greitojo kredito ir turimos vartojamosios paskolos. Lygiai taip pat yra didelis skirtumas tarp vartojamosios paskolos ir lizingo. Todėl kreditoriai atsižvelgia ne tik į finansinių įsipareigojimų dydį, tačiau ir jų rūšį.
  • Darbo stažas: Kreditoriams vartotojo mokumo vertinimo procedūros metu yra svarbus ir darbo stažas. Mūsų šalyje galiojančiuose teisės aktuose yra numatyta, kad jei žmogus neturi bent keturių mėnesių darbo stažo (paskutinėje darbovietėje), tuomet jis neturi galimybės gauti paskolos iki tol, kol jo stažas netaps pakankamas. Tai reiškia, kad būtina atitikti ne tik jau minėtus svarbius reikalavimus, kurie yra taikomi kiekvienam dėl paskolos internetu besikreipiančiam vartotojui, tačiau ir būti savo darbovietėje išdirbus bent keturis mėnesius.
  • Šeimyninė padėtis: Jei žmogus gyvena santuokoje ir kreipiasi į kreditorius, jis iš anksto turi nuspręsti, kaip tai darys – vienas ar su bendraskoliu. Jei paskolą bus bandoma gauti su bendraskoliu, tuomet kreditoriai vertins visas šeimos gaunamas pajamas.
  • Asmeninė kredito istorija: Asmeninė kredito istorija labai tiesiogiai paveikia ir žmogaus asmeninį kredito reitingą. Kuo asmeninė kredito istorija yra blogesnė, tuo sunkiau tampa gauti paskolą. Kredito istorijoje atsispinti viskas – nuo gautų paskolų, iki praleistų įmokų. Todėl tikrai nemanykite, kad kreditoriai (į kuriuos jūs kreipsitės pirmą kartą) nematys jūsų finansinės praeities.
  • Kiti mokumo vertinimui svarbūs veiksniai: Kreditoriai gali taikyti ir įvairius papildomus reikalavimus, kurie dar labiau sugriežtina visą mokumo vertinimo procesą, todėl jei jūs norite lengviau gauti paskolą ir būti tikri, kad ji jums bus suteikta, taip pat įsitikinkite, kad jūsų asmeninis kredito reitingas yra labai aukštas.

Svarbūs patarimai jūsų asmeniniams finansams

Kreipimasis dėl paskolos visuomet turėtų būti labai atsakingas ir apgalvotas sprendimas, todėl lygiagrečiai didžiulis dėmesys turėtų būti skiriamas ir savo asmeniniam biudžetui. Taigi, keletas patarimų gali palengvinti lengviau suvaldant savo asmeninius pinigus.

Suformuokite savo asmeninį biudžetą

Jei nebūsite suformavę savo asmeninio biudžeto, negalėsite žinoti, kaip jį galėtumėte optimaliau ir veiksmingiau paskirstyti. Todėl siekiant gautą paskolą grąžinti laiku ir apsaugoti savo asmeninius finansus, biudžeto formavimas yra privalomas žingsnis.

Taupykite tikslingai

Taupyti tikslingai – tai taupyti turint labai aiškų tikslą, kaip sutaupytos lėšos bus naudojamos. Jūs turite žinoti, kokiam tikslui yra taupoma. Tačiau taupymas taip pat neturėtų būti kaip pasirinkimas. Tai turėtų būti privalomas nuo jūsų asmeninio biudžeto neatsiejamas veiksnys. Todėl jei iki šiol netaupėte, galvojant apie paskolą yra pats metas pradėti.

Paskolos nedenkite nauja paskola

Jei gausite paskolą ir neilgai trukus suprasite, kad jums tampa sunku ją grąžinti, jokiu būdu nebandykite kreiptis dėl naujo kredito, jog galėtumėte ja padengti senąjį. Vietoje to, geriau pasinaudokite paskolų refinansavimo paslaugomis.

Top