Pirkėjai suka į antrinę rinką: didžiausia konkurencija – dėl 3-5 metų automobilių

Spausdinti

Naujų automobilių pirkėjai, apsišarvavę kantrybe, savo pirkinio vis dažniau laukia net metus. Tuo tarpu ne tokie kantrūs ar norintieji sutaupyti, masiškai suka į antrinę automobilių rinką. Pardavimo ekspertai teigia, kad populiariausių – Europoje gamintų – automobilių stygiaus nejaučia.

 automobilis vidusAsociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

Gedimino Vaicekausko, brokerių įmonės „Procar LT“ pardavimų vadovo teigimu, dėl užsitęsusios elektronikos komponentų gamybos, taip pat pasaulinės logistikos sutrikimų pirkėjai persiorientuoja į antrinę automobilių rinką. Šiuo metu dažniausiai ieškomi automobiliai – iki penkerių metų senumo. Populiarėja transporto priemonės hibridiniais varikliais ir elektromobiliai.

„Kalbant apie metus iki rudens, rinka augo gan sparčiai, nes stiprėjo ir gyventojų perkamoji galia. Klientai dažniau teiravosi apie aplinkai draugiškus automobilius. Prie sprendimo juos įsigyti prisidėjo ir skatinimo priemonės – valstybės taikomos subsidijos bei palankesnės lizingo sąlygos. Šiuo metu pirkėjai stabtelėjo. Tikėtina, kad detaliau apsvarstyti poreikius privertė artėjanti žiema ir energetikos kainos“, – pasakoja G. Vaicekauskas.

Skaičiuoja kainą per mėnesį

Automobilių pardavėjai sako pastebintys tendenciją, kad prieš pirkdami automobilį, klientai vis dažniau skaičiuoja, kiek šis atsieis per mėnesį. Įprastai, jeigu leidžia šeimos biudžetas, pirkėjai renkasi brangesnius automobilius, įvertindami tai, kad ateityje sutaupys išlaidų remontui ar kurui. Taip pat faktą, jog transporto priemonė bus likvidesnė parduodant.

„Procar LT“ atstovo skaičiavimu, vidutinė automobiliui išleidžiama suma šiandien siekia apie 14–15 tūkst. eurų: „Naujesnis automobilis bus nuvažiavęs mažiau kilometrų, dažnu atveju – ekonomiškai naudingesnis, draugiškesnis aplinkai ir rečiau teks užsukti į servisą. Klientai galvoja ne tik apie mažesnes mėnesio išlaidas – ypač didžiųjų miestų gyventojai taupo ir savo laiką, stengiasi atsikratyti papildomų rūpesčių, kuriuos gali sukelti, tarkime, gendantis automobilis.“

Eksperto teigimu, tam, kad transporto priemonė nenuvertėtų, rekomenduojama ją tinkamai prižiūrėti ir neperlaikyti – keisti kas dvi technines apžiūras. Dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis geros būklės automobilis, ypač hibridinis, net po metų gali būti sėkmingai parduotas už panašią kainą. G. Vaicekauskas pasakoja, kad šiuo metu pirkėjai dažniausiai teiraujasi didesnio pravažumo automobilių – SUV. Tai ypač aktualu jaunoms šeimoms, kurios neretai keliasi gyventi į užmiesčius, kur miesto infrastruktūros plėtra atsilieka ir skirtingais metų laikais tenka susidurti su įvairiais įšūkiais norint saugiai pasiekti miestą.

Kainų kritimo nesitiki

 Kalbant apie kitus vartotojų įpročius, G. Vaicekauskas pastebi, kad klientai dažnai renkasi galimybę pirkti automobilį išsimokėtinai ir už jį mokėti dalimis. Jo teigimu, šiuo metu septyni-aštuoni iš dešimties klientų naudotą automobilį perka lizingu ir verčiau renkasi brangesnę bei tvaresnę transporto priemonę.

Apie tai, kad klientai automobiliams įsigyti skolinasi didesnes sumas, pasakoja ir „General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento direktorius Eimantas Palionis. Pasak jo, vartotojų lūkesčiai auga ir kalbant apie naudotų automobilių kokybę, tad ir pirkiniui išleidžiama vis daugiau. Didesnio dėmesio sulaukia tvarūs pirkiniai, taip pat ir automobiliai hibridiniais varikliais ar elektromobiliai, jų įkrovimo stotelės.

„Klientai išties rūpinasi tvaria ateitimi ir žino, kad tokie pirkiniai ilgainiui ne tik leis sutaupyti, bet teiks ir didesnį emocinį pasitenkinimą. Kalbant bendrai apie automobilių rinką, autolizingu įsigyti galima ir naudotus automobilius. Prireikus dalis vartojimo paskolos lėšų gali būti panaudota ir automobilio remontui“, – teigia banko ekspertas.

Pasak E. Palionio, svarbu apgalvotai įvertinti savo finansinius įsipareigojimus. Jeigu transporto priemonės iš tiesų reikia, verta svarstyti apie lizingą su pirmosios įmokos atidėjimu: „Tokiu atveju šeimos biudžetui galima sukurti papildomą saugumo pagalvę“, – pataria pašnekovas.

G. Vaicekausko teigimu, nors automobilių kainos ir padidėjo, jos vis dar išlieka prieinamos. „Kalbant apie ateitį, tiekimo grandinė dėl tam tikrų automobilio gamybos komponentų turėtų normalizuotis, tačiau, vertinant kylančias energetikos kainas ir augančią infliaciją, automobiliai pigti neturėtų“, – apibendrina pašnekovas.

Jei energetinės krizės stabilizuoti nepavyks, tikėtina, jog kai kurie Europos gamintojai nuspręs stabdyti naujų automobilių gamybą. Tokiu atveju antrinėje rinkoje rasti sau tinkamą automobilį už priimtiną kainą būtų dar sunkiau.