„Finora Capital“ grupės įmonei Lietuvoje suteikta specializuoto banko licencija

Naujasis bankas veiks „Finora Bank“ pavadinimu ir sieks pagerinti finansinių paslaugų prieinamumą smulkioms bei vidutinėms įmonėms. Šiuo metu „Finora Capital“ valdo 16 mln. Eur paskolų portfelį.   

Sveikauskas Maripuu Alber Finora CapitalNuotrauka: Aurelijus Šveikauskas, Veikko Maripuu, Andrus Alber © Finora Capital

Estijos kapitalo „Finora Capital“ aštuonerius metus veikia Estijoje ir trejus – Lietuvoje. Įmonių grupė teikia paskolas, lizingo, faktoringo paslaugas ir garantijas smulkioms bei vidutinėms įmonėms, startuoliams, specializuotus finansinius sprendimus kūrybiniam sektoriui.

„Iš didelę patirtį turinčio nebankinio finansuotojo tampame specializuotu banku, galėsime priimti indėlius iš gyventojų ir įmonių. Tai mums suteiks galimybę pritraukti daugiau kapitalo, todėl finansavimą smulkioms ir vidutinėms įmonėms galėsime pasiūlyti didesnėmis apimtimis ir geresnėmis sąlygomis nei iki šiol“, – sako Andrus Alber, „Finora Capital“ direktorius ir vienas iš įkūrėjų.

„Indėliams planuojame pasiūlyti itin konkurencingas sąlygas, daug geresnes nei Lietuvoje ir Estijoje siūlo didieji mažmeniniai bankai“, – sako Aurelijus Šveikauskas, „Finora kreditas“ ir būsimo „Finora Bank“ direktorius.

Specializuoto banko licencija leidžia teikti visas bankines paslaugas Europos ekonominės erdvės teritorijoje – priimti indėlius, suteikti visų rūšių paskolas, teikti lizingo ir finansinės nuomos paslaugas, vykdyti mokėjimus, teikti laidavimo ir finansinių garantijų bei kitas paslaugas, išskyrus teikti konsultacijas investavimo klausimais ir platinti investicinius produktus.    

„Išsikėlėme tikslą tapti pirmaujančiu smulkių ir vidutinių verslų, startuolių, kūrybinių industrijų finansų partneriu Lietuvoje ir Estijoje. Čia skirsime didžiausią dėmesį, toliau plėsime veiklą, nes jau turime sukaupę didelę patirtį, gerai žinome šių segmentų poreikius, iššūkius ir matome didelį potencialą. Ateityje turime planų ir dėl kitų rinkų, nes nepakankama prieiga prie finansavimo mažoms, jaunoms įmonėms, kūrybininkams yra problema ir kitose šalyse, kurias stebime Europoje“, – sako Veikko Maripuu, „Finora Capital“ Stebėtojų tarybos pirmininkas.

Gavusi specializuoto banko licenciją, „Finora Capital“ jau pradėjo informacinių sistemų atnaujinimo ir kitus pasirengimo darbus, kad galėtų pradėti priimti indėlius ir veikti kaip bankas. Data, kada „Finora Bank“ pradės indėlių priėmimą, bus paskelbta vėliau šiemet. Iki tol „Finora Capital“ grupės įmonės tęsia kasdienę skolinimo veiklą ir toliau teikia kitas finansines paslaugas. 

Pasak A. Šveikausko, veiklą pradėjusio „Finora Bank“ sprendimai dėl finansavimo ir kitų paslaugų, kaip ir iki šiol, bus priimi tiek Lietuvoje, tiek Estijoje čia dirbančių komandų, nes vietos specialistai geriausiai išmano kiekvienoje šalyje veikiančių įmonių poreikius.

„Finora Capital“ – pirmoji įmonė šiais metais, kuriai Lietuvos banko teikimu Europos centrinis bankas suteikė specializuoto banko licenciją. Teisiniais klausimais šiame procese įmonei patarinėjo advokatų kontora „Ellex Valiunas“.

„Finora Capital“ akcininkai yra 29 Estijos verslininkai ir privatūs asmenys. Įmonės įkūrėjai V. Maripuu ir A. Alber valdo didžiausią 49% akcijų paketą. V. Maripuu ir A. Alber, iki tol dirbę finansų ir bankininkystės sektoriuose, AS „Finora Capital“ įkūrė 2014 m. Estijoje.

Lietuvoje antrinė įmonė „Finora kreditas“ veiklą pradėjo 2019 m. Per visą veiklos laikotarpį „Finora“ grupės įmonės yra išdavusios paskolų, suteikusios lizingo ir faktoringo paslaugų už daugiau nei 85 mln. Eur. Finansavimas suteiktas keliems šimtams įmonių, daugiausia mažų ir vidutinių.

V. Maripuu ir A. Alber taip pat yra įsteigę finansinių technologijų bendrovę „Bankish“, kuri kuria programinius sprendimus ir Saas principu teikia programinės įrangos paslaugas kredito bendrovėms bei mažesniems bankams.

V. Maripuu taip pat valdo investicinę bendrovę „Head Capital“, Estijoje veikiančią spaustuvę „Ecoprint“ bei praėjimo kontrolės ir išmaniųjų sistemų bendrovę „Lukuexpert“. Anksčiau V. Maripuu buvo įkūręs investicinį banką „Redgate Capital“ bei buvo investicinės bendrovės „Suprema“ ir „Evli Bank“, tuo metu veikusio visose Baltijos šalyse, Suomijoje, Švedijoje, Liuksemburge ir JAV, partneriu.

A. Alber anksčiau vadovavo „Nasdaq OMX Tallinn“, dirbo prezidento Lennart Meri ekonomikos patarėju bei ėjo įvairias pareigas Estijos banke. Šiuo metu jis taip pat yra „Swedbank Investment Funds“ Stebėtojų tarybos, organizacijos „FinanceEstonia“ valdybos nariu.

Top