„Paysera“ skirta bauda sumažinta perpus

Spausdinti

Vilniaus apygardos administracinis teismas Lietuvos banko bendrovei „Paysera“ skirtas baudas sumažino iki 200 tūkst. eurųl

paysera 1Nuotrauka: ©

Baudą VAAT sumažino daugiausia atsižvelgęs į du atmestus  pažeidimus. Teismas konstatavo, kad „Paysera“ tinkamai ir išsamiai skirstė klientus į rizikos grupes. Taip pat, teismo sprendimu, bendrovė neturėjo prievolės tikrinti pinigų siuntėjo duomenų bazėse, kai siuntėjas ir gavėjas būdavo tas pats asmuo, o „Paysera“ jį jau buvo patikrinusi. 

„Paysera“ pagrindinis akcininkas Kostas Noreika sako, kad įmonė visada bendradarbiauja su valstybės institucijomis ir atsižvelgia į jų nurodymus ar rekomendacijas, tačiau priežiūros institucijose dirbančių žmonių sprendimai gali būti klaidingi taip pat, kaip ir dirbančių privačiame sektoriuje. 

VAAT patenkinus dalį bendrovės skundo, bendrovė kreipsis į Lietuvos vyriausiąjį  administracinį teismą (LVAT), kuris priims galutinį ir neskundžiamą sprendimą. 

 

2019 m. LVAT panaikino Lietuvos banko bendrovei 2014 m. skirtą baudą dėl kapitalo reikalavimų neteisingo skaičiavimo.

„Suprantame, kad finansų srityje rizikų valdymas ir tobulėjimas yra tęstinis ir niekada nesibaigiantis procesas, todėl keliame sau pačius aukščiausius standartus. Tuo pačiu iš valstybės tikimės patarėjo ir pagalbininko, o ne baudėjo vaidmens tais atvejais, kai procedūriniai ar mažaverčiai trūkumai operatyviai užtaisomi dar iki audito pabaigos, kaip ir buvo šiuo atveju“, – teigia K. Noreika.

2020 m. lapkritį Lietuvos bankas Paysera buvo nubaudęs už procedūras ir procesus, kuriuos bendrovė taikė pažindama savo klientus ir valdydama rizikas, kylančias Pinigų plovimo prevencijos ir teroristų finansavimo prevencijos srityje.

Visos procedūros, kurioms pastabų turėjo Lietuvos bankas, buvo ištaisytos iki Lietuvos banko audito pabaigos.