Tiesioginėms COVID-19 paskoloms suteiktas papildomas 6 mln. eurų finansavimas, pratęstas paraiškų teikimo terminas

Spausdinti

Siekdama užtikrinti verslui būtiną apyvartinio kapitalo finansavimą, palengvinantį kovą su COVID-19 padariniais, Ekonomikos ir inovacijų ministerija priemonei „Tiesioginės COVID-19 paskolos“, kurią įgyvendina nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), skyrė papildomus 6 mln. eurų. Padidinus priemonei skirtą sumą, pratęstas ir paraiškų teikimo terminas iki 2021 m. birželio 15 d.

cheese 2785 640Asociatyvi nuotrauka iš pixabay.com

„Iš viso priemonei įgyvendinti buvo skirta 30 mln. eurų, tačiau ši priemonė buvo tokia populiari, kad paraiškų už visą jai skirtą sumą gavome vos per tris savaites nuo starto dienos. Beveik visa priemonei skirta suma jau yra paskolinta verslui, todėl inicijavome priemonei skirto finansavimo padidinimą, – sako INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas. – Šiuo metu INVEGAI yra pateikta paraiškų, kurių prašomas finansavimas siekia 33,3 mln. eurų, tačiau priemonei įgyvendinti papildomai skirti 6 mln. eurų suteikia galimybę finansuoti verslą iki 36 mln. eurų, todėl galimybių gauti apyvartinio kapitalo dar yra“.

Lengvatinėmis sąlygomis teikiamas finansavimas pagal priemonę „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ skirtas apmokėti patirtas ar planuojamas patirti būtinąsias išlaidas nuo 2020 m. spalio 1 d. iki 2021 m. spalio 30 d. Šios paskolos yra teikiamos tiek smulkiajam ir vidutiniam verslui (SVV), tiek didelėms įmonėms, o maksimali paskolos trukmė – iki 6 metų. Anot K. Motiejūno, pasinaudojus priemone, įmonė gali gauti vieną lengvatinę paskolą, kuri negali viršyti vieno mėnesio vidutinės apyvartos dydžio ir gali sieki iki 100 tūkst. eurų. Priemonei taikomos itin mažos palūkanos, priklausančios nuo paskolos laikotarpio ir paskolos gavėjo statuso: SVV taikomos nuo 0,1 proc. iki 0,69 proc. palūkanos, o didelėms įmonėms palūkanų norma siekia 0,19 – 1,69 proc.

Dar vienas priemonės „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ išskirtinumas – jos yra teikiamos be užstato, išskyrus tuos atvejus, kai verslas jau naudojosi valstybės pagalbos priemonėmis ir bendra gautų, valstybės finansuojamų paskolų, skirtų kovai su COVID-19 pandemija, suma viršija 1 mln. eurų. Paskolai nėra taikomi sutarties sudarymo ir administravimo mokesčiai.

Pareiškėjams, norintiems pasinaudoti šiuo finansavimu, taikoma sąlyga, kad vidutinė vieno mėnesio apyvarta, skaičiuojant nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d., palyginti su 2019–2020 m. atitinkamo laikotarpio vidutine vieno mėnesio apyvarta, nukrito daugiau nei 30 proc. Jei minėtu laikotarpiu įmonė pajamų negavo ir jai neįmanoma pritaikyti apyvartos kritimo kriterijaus, pavyzdžiui, jeigu tai nauja įmonė, antrojo karantino metu jos vykdoma pagrindinė veikla turi būti ribojama LR Vyriausybės nutarimu. Verslai, norintys pasinaudoti šiuo lengvatiniu finansavimu, paraiškas INVEGAI gali teikti adresu https://covid19paskolos.invega.lt iki 2021 m. birželio 15 d.

INVEGOS vadovas atkreipia dėmesį, kad INVEGA turi teisę bet kuriuo paskolos laikotarpiu patikrinti verslo subjektą, ar paskola buvo panaudota pagal priemonės paskirtį. Todėl paskolos gavėjui nepateikus paskolos pagrindimo dokumentų, ar nekritus apyvartoms, yra inicijuojamas sutarties nutraukimas ir net pritaikoma bauda.

Finansinei priemonei „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ yra skirta 36 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Finansavimas pagal šią priemonę jau patvirtintas 769 pareiškėjams, kuriems skirta 29,9 mln. eurų suma.

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ – LR Vyriausybės įkurta nacionalinė plėtros įstaiga, skirta padėti Lietuvos verslui gauti reikiamą finansavimą. Institucijos misija yra skatinti Lietuvos verslo augimą ir konkurencingumą: jos suteikiamos garantijos padeda išspręsti nepakankamo ar nepatrauklaus finansų įstaigoms užstato problemą, administruojamos ir tiesiogiai teikiamos lengvatinės paskolos, subsidijų bei rizikos kapitalo priemonės palengvina finansavimo gavimą.